Ook met een beperking heb je recht op seks, intimiteit en privacy. Soms heb je daarbij hulp nodig in de vorm van speeltjes, relatiebureaus of sekszorg.

Je seksuele rechten: hetzelfde als iedereen

Als persoon met een lichamelijke of verstandelijke handicap heb je dezelfde seksuele rechten als iedereen, waaronder: 

  • het recht om je seksualiteit te ontdekken;
  • het recht om seksuele relaties aan te gaan;
  • het recht op ouderschap;
  • het recht op anticonceptie;
  • het recht op bescherming tegen seksueel misbruik;
  • het recht op privacy.

Net als iedereen heb je dus recht op verschillende aspecten van seksualiteit en het recht op privacy om je seksualiteit te beleven. Maar als je in een zorgvoorziening woont, kan privacy soms een uitdaging zijn. Praat hierover met je begeleider en bespreek je noden. 

Grenzen bewaken

Als het gaat over seksualiteit, is het stellen en respecteren van grenzen erg belangrijk. Jouw recht om seksuele relaties aan te gaan mag je nooit afdwingen of opleggen aan een ander. Dat is bij wet verboden. Iedereen heeft het recht om niet op iemands avances in te gaan.

Je mag ook niet zomaar iets bij een ander doen. Toestemming vragen en geven is altijd nodig. Heb je moeite met grenzen in te schatten, heb je hier verdere vragen over of vind je nog wat dingen onduidelijk, bespreek dit dan met een begeleider of zorgverstrekker. 

Seksuele hulpmiddelen

Er zijn talloze hulpmiddelen beschikbaar om van seks te kunnen genieten. Dat kan gaan van klassieke vibrators tot specifieke materialen die gebruiksvriendelijk zijn voor mensen met een beperking: 

  • ‘seksmeubels’: stoelen of schommels die je helpen om makkelijker posities aan te nemen en verschillende standjes te proberen;
  • masturbators: speeltjes voor als je minder mobiliteit of kracht in je handen hebt;
  • vinger-vibrators: kleine vibrators die je over je vinger schuift om makkelijker jezelf of je partner manueel te stimuleren;
  • erotisch audiomateriaal: voor mensen met een visuele beperking;
  • vibrerende ondergoed: voor als je zelf geen speeltje kan vasthouden.

Meer informatie over seksuele hulpmiddelen kan je vinden bij Aditi vzw en kan je kopen in erotheken of online.

Relatiebureaus en datingsites

Naast de algemene relatiebureaus zijn er ook relatiebureaus en netwerkwebsites die specifiek gericht zijn op mensen met een beperking:

  • Dottie: sociale netwerksite voor mensen met een beperking;
  • Zeddnet: ontmoetingsplaats voor mensen met een beperking die moeite hebben met het leggen van contacten;
  • Intermobiel: digitale ontmoetingsplaats voor jongeren met een lichamelijke beperking of chronische ziekte die minder mobiel of aan huis gebonden zijn.

Seksuele dienstverlening

Mensen met een beperking kunnen ook een beroep doen op seksuele dienstverlening om hun seksuele noden in te vullen. Zo kan je ook als je geen sekspartner hebt ondersteuning krijgen in je zoektocht naar seks en verwenzorg. 

Seksuele dienstverleners bieden een brede waaier aan ondersteuning. Dat kan gaan van het aanleren van seksuele vaardigheden (zoals masturberen) tot het samen beleven van seksualiteit en intimiteit. Personen met een beperking kunnen een beroep doen op seksuele dienstverlening vanaf de leeftijd van 18 jaar.

In Vlaanderen en Brussel kan je hiervoor terecht bij Aditi vzw. Aditi is een organisatie die advies en begeleiding biedt aan personen met een beperking en ouderen die zoeken naar intimiteits- en seksbeleving en die hiervoor ondersteuning nodig hebben.

De seksuele dienstverleners waar Aditi mee samenwerkt worden opgeleid in het bieden van seksualiteitszorg aan mensen met een beperking. Wat die zorg in jouw geval zou kunnen betekenen beslis je zelf. Bij Aditi is alles bespreekbaar.