Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Uilen

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1249 woorden
  • 1 mei 2006
  • 64 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
64 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De hoofdstukken zijn: 1. Waarom……? 2. Zintuigen van een Uil
3. De jonkies van een uil
4. Soorten Uilen. 5. De grootste en de kleinste uil. 6. Braakballen. 7. Bedreigingen en vijanden. 8. Slim of dom? 9. Tot slot. 1. Waarom……? Ik doe mijn werkstuk over Uilen want ik vind het mooie dieren. Uilen zijn nachtdieren. Daarom zie je ze zelden. Er leven 134 soorten uilen op de wereld. Vroeger dachten de mensen dat uilen ongeluk brachten maar tegenwoordig zijn de meeste mensen het erover eens dat uilen hele mooie en nuttige dieren zijn. Ze zijn nuttig omdat ze ratten en muizen eten. Uilen zijn in Nederland en België zijn beschermd via de Vogelwet. Er mag niet op uilen gejaagd worden en het is verboden om eieren van uilen mee te nemen. 2. Zintuigen van een Uil De uil heeft veel betere ogen en oren dan mensen. De ogen van de uil zitten aan de voorkant van zijn kop en niet zoals bij de meeste vogels aan de zijkant. Daardoor kunnen ze beter diepte zien en kunnen ze beter schatten wat de afstand naar hun prooi is. Ze kunnen ook heel goed in het donker zien. Hun ogen kunnen niet in hun kas draaien zoals wij, maar de uil heeft een heel soepele hals waarmee hij 270 graden kan draaien. Probeer dat maar eens na te doen. Ze hebben een derde ooglid het knipvlies. Boven de ogen heeft een ransuil twee lange pluimen die wel op oren lijken. We noemen ze daarom oorpluimen. Maar pas op: het zijn geen oren! De echte oren van uilen zijn kleine openingen. Je kunt die niet zien. Ze zitten onder de veren van de kop. De uil heeft ook supergevoelige oren. Dat is belangrijk want zo kan hij ‘s nachts zijn prooi horen, en misschien opeten.
Oogspiegels. Nachtzwaluwen maken gebruik van elk beetje licht zelf als het bijna donker is. Ze hebben een glanzende laag aan de achterkant van hun ogen die het licht naar de ogen weerkaatst zodat ze het zo goed mogelijk benutten. Zo lijken hun ogen in het donker ook glazen. De vleugels. Uilen hebben franjes aan de rand van hun vleugels zodat ze geluidloos kunnen vliegen. De vleugels van een uil zijn fluweelzacht. Ze zijn zo gevormd dat de uil geluidloos kan vliegen, zodat hij niet wordt opgemerkt tijdens de jacht. 3. De jonkies van een uil Uilen leggen hun eieren in oudere nesten van andere vogels, boomholtes, rotsspleten of in scheuren van muren. De eieren zijn bijna rond en zuiver wit. Ze leggen twee tot zeven eieren niet allemaal tegelijk zodat ze ook niet allemaal tegelijk uitkomen. Er zitten dan jongere en oudere uilskuikens in één nest. Als ze geboren worden zitten de ogen en de oren nog dicht. Eerst hebben de jongen alleen een laagje dons in plaats van veren. Als ze nog in het nest zitten gaan ze in de rui. De rui betekent dat ze hun dons verliezen en een nieuw donspakje krijgen. Een paar weken later beginnen de echte veren te groeien. Ze kunnen dan nog niet vliegen maar ze komen wel met een hoop herrie uit het nest om de omgeving te verkennen. Fladderend vallen ze soms op de grond. Daar worden ze soms gevonden door mensen . Die mensen nemen de vogels mee om ze naar een dierentuin of vogelopvang te brengen. Dat hoeft helemaal niet want de ouders zijn altijd in de buurt, al zie je ze niet. Zij verzorgen hun jongen, ook als ze op de grond zitten Soorten “Uilen “ Er zijn 134 verschillende soorten uilen in de hele wereld. De bekendste uilen in Nederland zijn de bosuil, de ransuil, de steenuil en de kerkuil. De Bosuil: De bosuil komt voor in de bossen van Noord-AziË en Europa.Het is een dappere vogel, hij durft zelfs mensen aan te vallen als die te dicht bij zijn nest komen. Ze jagen ‘’s nachts op insecten, kleine vogels, muizen en kikkers. Met de bosuil gaat het wel goed in Nederland. Hij heeft geleerd dicht bij de mensen te wonen. Hij past zich aan. De bosuil is 38 cm lang. De Ransuil: Ransuilen zijn kleiner dan bosuilen en ze hebben oorpluimpjes. Ze zijn roestbruin en hebben grijze en gele vlekjes. Als hij heel stil zit en zijn oorpluimpjes dicht tegen zijn kop houdt lijkt hij net op een boomstronk en heeft niemand hem in de gaten. De ransuilen leven bijna net zoals de
bosuil. Maar ransuilen leven in de winter vaak in groepjes bij elkaar. Ze leven vooral van muizen. De Ransuil is 36 cm

De Steenuil: • De steenuil is kleiner dan de ransuil, hij weegt niet meer dan een appel! Steenuilen zijn geen echte nachtvogels, ze jagen ook wel ’s morgens vroeg als het nog een beetje donker is. Ze maken wel geluid bij het vliegen en ze vliegen sneller dan de meeste andere uilen. Ze eten voornamelijk insecten. Ze maken soms een vreemd geluid dat klinkt als ”koe-wiet” het lijkt op het geluid van een kat: miauw. Vroeger vonden de mensen de steenuil daarom een beetje griezelig. De steen uil is 22 cm lang. De Kerkuil
De kerkuil is een van de bekendste uilen. De kerkuil is lichtbruin en heeft een bijna witte buik. Zijn gezicht is wit en heeft de vorm van een hart.Zijn poten zijn lang en ook zijn vleugels zijn langer dan de vleugels van andere vogels. Een kerkuil duikt op zijn prooi en vangt het en eet het dan op. Ze eten muizen of soms wel kikkers en ratten. Het gaat niet zo goed met de kerkuil want er zijn steeds minder plaatsen waar de kerkuil zijn nest kan maken. Bijvoorbeeld in oude schuren of in gaten van kerktorens. Deze worden dichtgemaakt en oude schuren worden vervagen door metalen bouwwerken waar de kerkuil niet meer naar binnen kan. Dus wat moeten we daar aan doen? Nestkasten plaatsen! De kerkuil is 34 cm lang. De grootste en de kleinste uil: De grootste uil is de oehoe en raad eens wat voor geluid hij maakt. Hij maakt het geluid “ oehoe “. Hij weegt bijna drie kilo.Als hij zijn vleugels spreidt is de afstand wel twee meter. Hij kan 70 cm lang worden en hij heeft 6 cm lange oorpluimen. De kleinste uil is de dwerguil hij is ongeveer 15 cm. Grafiek Verschillende lengtes: • De dwerguil 15 cm. • Kerkuil 34 cm • Ransuil 36 cm • Bosuil 38 cm • Oehoe 70 cm Braakballen Een braakbal is, zeg maar de poep van een uil, Het zijn restjes van het dier wat het net heeft opgegeten. De buitenkant van de braakbal is de vacht en de huid van het dier. Uilen slikken hun prooi vaak in zijn geheel in. De stukjes die onverteerbaar zijn, blijven in hun maag achter en worden na verloop van tijd weer uitgebraakt. Dit zijn braakballen. Braakballen zijn helemaal niet vies. Als je ze uit elkaar peutert, dan kom je precies te weten wat uilen eten. Je vindt bijvoorbeeld tandje, van een veldmuis, een pootje van een mol, de schildjes van een kever of wat veren van een mus. Bedreigingen en vijanden 1. De winter. 2. De mens. (vroeger) 3. Het verkeer. 4. Hoogspanning leidingen. 5. Giftige bestrijdingsmiddelen. 6. Andere roofvogels grotere. Slim of dom? In best veel verhalen komt Meester Uil voor. In die verhalen is de uil een erg knap dier. Dat komt doordat de uil er erg verstandig uitziet. Het is vreemd dat we het woord uil ook gebruiken voor dom. We zeggen: Wat ben jij een uilskuiken of uilenbal. Toch zijn uilen niet slimmer of dommer dan andere vogels! Tot slot: Ik vont het leuk om dit werkstuk te maken. Ik hoop dat u het met plezier gelezen hebt?!

REACTIES

J.

J.

Hallo .....

Leuk werkstuk heb er veel van geleerd en ik ben zelf ook met een werkstuk bezig en ik heb hier veel informatie weg! Echt een leuke spreekbeurt!
Groetjes Jenneke

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.