Bedrijf dat kankerpatiënte ontsloeg moet vrouw nu 22.500 euro schadevergoeding betalen

© shutterstock

De Gentse arbeidsrechtbank heeft een bedrijf veroordeeld omdat het een werkneemster met kanker, Bjoke Carron, had ontslagen. Dat is discriminatie, zo oordeelde de rechtbank.

lbo

Bjoke werd vijf jaar geleden, toen ze 38 was, getroffen door borstkanker en was daardoor lange tijd afwezig van het werk. Een week nadat ontdekt was dat ze kanker had, bleek dat Bjoke ook zwanger was.

Toen Bjoke 17 maanden later weer aan het werk kon, kreeg de werkneemster haar C4. Bjoke kreeg haar ontslag omdat ‘de continuïteit van de dienst en de goede werking’ in het gedrang kwam, zo stond in dat C4, doordat ze langdurig ziek was.

De werkneemster kreeg dus haar ontslag omwille van haar ziekte, en Bjoke voelde zich daardoor door haar werkgever gediscrimineerd. “Voor mij was dat de zoveelste klap”, getuigt ze op Radio 2. “Dat kwam er dan nog eens bij...Nóg een gevecht.” Bjoke nam daarop contact op met het Meldpunt Kanker. “Zij verwezen mij door naar Gelijkekansencentrum Unia. “Ze namen me meteen au sérieux.Dat betekende veel voor mij.”

“Weggegaan is plaats vergaan”

Bemiddelingspogingen van Unia met de werkgever van de vrouw draaiden op niets uit, en dus stapte Bjoke samen met Unia naar de arbeidsrechtbank. “De beslissing om over te gaan tot een rechtszaak was niet evident. Want dat is nóg een gevecht. Maar met niéts doen geef je het signaal dat dit zomaar kan. Mijn advocate verwoordde het goed. Het lijkt een beetje alsof het is: “weggegaan is plaats vergaan”.”

De arbeidsrechtbank oordeelde dat de vrouw ontslaan wel degelijk discriminerend en dus onwettig was. De werkgever moet daarom een schadevergoeding van 22.500 euro betalen aan hun voormalige werkneemster.

“Het was niet mijn bedoeling om na te trappen. Dat is niet de reden waarom ik het naar buiten heb gebracht”, zegt Bjoke nog op Radio 2. “Maar ik doe het vooral om te vermijden dat iemand anders dit nog overkomt. Want ik ben zeker niet alleen. Er zijn veel mensen die langer afwezig zijn van het werk door kanker, door burn-out,...”

“Iedereen weet dat je niet gediscrimineerd mag worden op basis van gender, raciale kenmerken of leeftijd. Maar weinig mensen weten dat je ook niet mag gediscrimineerd mag worden omwille van je gezondheidtoestand”, zegt Els Keytsman van Unia nog op Radio 1. “Je mag niet iemand ontslaan omdat die persoon ziek is geweest.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen