N-VA keurt GAS-boetes mee goed: boetes tot 350 euro en boetes voor 14-jarigen

© Belga
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

Ambtenaren van de gemeenten kunnen binnenkort GAS-boetes tot 350 euro uitschrijven voor wat de gemeenten zelf definiëren als overlast. Ook kinderen van 14 jaar kunnen voortaan gestraft worden met een GAS-boete.

Ambtenaren van de gemeenten kunnen binnenkort GAS-boetes tot 350 euro uitschrijven. Ook kinderen van 14 jaar kunnen voortaan gestraft worden met een GAS-boete.

De Kamercommissie Binnenlandse Zaken heeft de verstrenging van de GAS-wet goedgekeurd.

Opvallend: N-VA keurde vanuit de oppositie de verstrenging van de GAS-boetes mee goed.

Omstreden

De GAS-boetes zijn erg omstreden. Tal van belangenverenigingen klagen aan dat er grote willekeur heerst bij het uitschrijven van GAS-boetes en dat burgers zich niet afdoende kunnen verdedigen tegen ambtenaren die rechtertje spelen.

De boetes worden uitgeschreven voor vaag gedefinieerde vormen van overlast zoals op de leuning van een bankje zitten, sneeuwballen gooien, toeschouwers van een carnavalstoet laten schrikken of boterhammen opeten in de portiek van een kerk.

Jongeren

Volgens de Vlaamse jeugdverenigingen worden jongeren geviseerd door de GAS-boetes en is het onmogelijk om nog kind te zijn wanneer 14-jarigen een boete van honderden euro riskeren wanneer ze in een boom klimmen of geluid maken tijdens het spelen.

Ook de Liga voor de Mensenrechten heeft de GAS-boetes herhaaldelijk veroordeeld.

Ondanks het protest van de afgelopen maanden heeft de Kamercommissie Binnenlandse Zaken de verstrenging van de GAS-boetes goedgekeurd zoals minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet heeft uitgewerkt.

N-VA

Oppositiepartij N-VA keurde het wetsontwerp mee goed, terwijl Vlaams Belang zich onthield. Groen en Ecolo stemden als enigen tegen.

Oppositiepartijen Groen en Ecolo trokken stevig van leer tegen de plannen, maar de meerderheid kreeg meermaals steun van N-VA en Vlaams Belang.

Werkstraffen

Concreet voorziet de nieuwe tekst in hogere GAS-boetes, een ruimere toepasbaarheid op meer soorten overlast en een ruimer gamma aan mogelijke straffen. Naast de effectieve GAS-boetes gaat het dan bijvoorbeeld om werkstraffen of zelfs een tijdelijk plaatsverbod.

Voorts zullen ook meer groepen ambtenaren boetes kunnen uitschrijven en zullen gemeenten de krachten kunnen bundelen.

Broodje

Meest omstreden is echter de leeftijdsverlaging van zestien naar veertien jaar. Enkele grote steden hadden daarop aangedrongen, maar onder meer de Vlaamse Jeugdraad en de kinderrechtencommissaris tekenden verzet aan. Zij vrezen ook allebei willekeur bij het bepalen wat al dan niet overlast is. De boete voor het eten van een broodje op de trappen van een Mechelse kerk was daarbij nooit veraf.

Niettemin zet de meerderheid door met het voorstel. Ze voegde bovendien nog enkele amendementen toe. Zo halveerde ze de termijn om vaststellingen op heterdaad door te spelen aan de sanctionerende ambtenaar of het parket tot een maand, is de definitie van recidive nog verfijnd en wordt een verplicht advies van de jeugdraad nodig wanneer gemeenten de GAS-sancties ook op minderjarigen willen toepassen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content