Hotel Mama nooit populairder

In de Franse film 'Tanguy proberen ouders hun 28-jarige zoon het huis uit te krijgen.© rr

Bijna 1 miljoen 18- tot 34-jarigen in België wonen vandaag bij hun ouders, aldus een nieuwe studie. In Vlaanderen zijn dat er ruim vier op tien. Waarom?

Nico Tanghe

Het aantal jongeren in ons land dat langer bij zijn ouders woont - ook wel eens omschreven als Hotel Mama - blijft maar stijgen. Vorig jaar waren dat er liefst 991.444, wat neerkomt op 41,5 procent van het totaal. In Vlaanderen waren dat er ruim een half miljoen ofwel 562.500.

Het nieuwe cijfer komt van het Waalse Instituut voor Duurzame Ontwikkeling (IDD), dat zich voor die opmerkelijke conclusie baseert op de demografische cijfers van het Federaal Planbureau. De Waalse onderzoeker Philippe Defayt trok zijn conclusie op basis van de evolutie van drie socio-economische indicatoren in zowel Vlaanderen, Brussel en Wallonië: huisvesting, evolutie van het inkomen van gezin en jongeren en de evolutie van de zorgverzekering.

Stijging duurt al drie decennia

De meest opmerkelijke vaststelling is volgens de onderzoeker dat het aantal jongeren dat langer thuis blijft wonen in ons land al ruim drie decennia lang onverminderd stijgt. Van 36 procent in 1991 tot 41,5 procent nu. En dit zowel in Vlaanderen, Brussel als Wallonië.

Tenminste als je kijkt naar de evolutie in procenten. ‘Tussen 1991 en 2004 was er nominaal wel een daling, maar dat was gewoon omdat er toen minder jongeren waren’, legt Defayt uit aan de telefoon.

Langere studies, wachten op job en huis

Defayt haalt meerdere verklaringen aan voor de toenemende populariteit van Hotel Mama. Enerzijds hebben de jongeren volgens hem geen keuze. Zo zijn er niet alleen steeds meer Belgische jongeren die studeren, ze studeren ook langer - door de Bologna-hervorming duurt het nu 5 jaar in plaats van 4 jaar om een master te behalen - en ze hebben steeds vaker een hobbelig parcours waarbij ze één of meer jaren blijven zitten. En éénmaal de studies gedaan zijn, wordt het voor de jongeren ook steeds moeilijker om aan vast werk te geraken.

Maar soms is het ook een bewuste keuze van de jongeren zelf. ‘Veel jongeren blijven langer in Hotel Mama om te sparen voor een wereldreis of voor de aankoop van hun eerste huis, dat financieel veel moeilijker haalbaar is dan vroeger’, legt Defayt uit.

Wallonië steekt Vlaanderen voorbij

De laatste jaren merkt Defayt wel vooral een versnelling in Wallonië, dat in procenten nu zelfs Vlaanderen is voorbijgestoken. 43,6 procent van alle Waalse ‘jongeren’ tussen 18 en 34 woont nog thuis. Terwijl dat in Vlaanderen 42,5 procent is. Wat veel meer is dan in Brussel (31,5 procent).