Een ondertekende aankoopbelofte is juridisch te aanzien als een onvoorwaardelijk aanbod. De aanvaarding van dit bod brengt de verkoop (en de eigendomsoverdracht tot stand. De aanvaarding maakt een er wilsovereenstemming uit over voorwerp en prijs.
De aanvaarde aankoopbelofte, vormt het bewijs van de verbintenis en dus de akte van eigendomsoverdracht.
Artikel 101 van het Bodemdecreet schrijft voor dat vóór het sluiten van een overeenkomst betreffende de overdracht van gronden, de overdrager niet enkel een bodemattest moet aanvragen en de inhoud ervan meedelen aan de koper, maar tevens dat de akte waarin de overdracht van gronden wordt vastgelegd, de inhoud van het bodemattest moet bevatten.
De decreetgever heeft hiermee willen bereiken dat de koper een koopovereenkomst met kennis van zaken zou ondertekenen en zich niet definitief zou verbinden vooraleer hij op de hoogte is van de toestand van de bodem en de eventuele kosten voor sanering.
Middels de aankoopbelofte verbinden de kandidaatkopers zich reeds definitief (zonder kennis te hebben van het bodemattest), aangezien zij zich ertoe verplichten, op straffe van een schadevergoeding van 10% op de verkoopprijs, binnen de vijf dagen een onderhandse koop-verkoopovereenkomst te ondertekenen.
Krachtens artikel 116, § 1 van het Bodemdecreet kan de verwerver de nietigheid vorderen van de overdracht die plaats vond in strijd met de bepalingen van artikel 101, zodat een vordering tot nietigverklaring mogelijk is bij een overdracht strijdig met het bodemdecreet.
De inhoud van het bodemattest moet in de akte moet worden vermeld.
Geen vordering (zoals een vordering in schadevergoeding) kan gesteld worden op grond van een nietige akte.
zie ook cassatie 22 maart 2018 (vermeld onmiddelijk na het arrest van het Hof van Beroep