De borgtocht is in wezen een eenzijdig contract, zodat in beginsel art. 1326 BW op het bewijs ervan van toepassing is en niet art. 1325. Dit betekent dat de borgtocht in beginsel moet worden bewezen door een geschrift dat beantwoordt aan de vereisten gesteld door art. 1326 BW, zoals het vermelden van het bedrag in letters voorafgegaan door “goed” of “goedgekeurd voor”. De voorliggende overeenkomst voldoet hier niet aan.
Een borgtocht voor alle huurverbintenissen, is geen verbintenis met als voorwerp een geldsom waarvan de omvang gekend is op het ogenblik van het aangaan van de verbintenis, zodat art. 1326 BW niet van toepassing zou zijn (Cass. 26 februari 1993, R.Cass. 1993, 94).
Daarnaast wordt algemeen aangenomen, en de vrederechter sluit zich hierbij aan, dat art. 1326 BW niet moet worden nageleefd wanneer de eenzijdige borgstellingsverbintenis is neergelegd in een wederkerige overeenkomst die onderworpen is aan art. 1325 BW (Cass. 27 oktober 2000, Arr.Cass. 2000, 1670). Dit is in deze zaak het geval (de overeenkomst werd opgesteld in drie exemplaren: één voor de verhuurder, één voor de huurder en één voor de registratie), zodat de huurovereenkomst afdoende bewijst dat de h. B. zich op rechtsgeldige wijze borg heeft gesteld voor de verbintenissen van M. ten opzichte van S.
Opmerking 1. Andere visie van Hof van Cassatie
In een arrest van 26 februari 1993 stelde het Hof van Cassatie evenwel dat overeenkomsten van borgtocht weliswaar een eenzijdige verbintenis inhouden, maar dat de bepaling van artikel 1326, tweede lid Burgerlijk wetboek niet van toepassing is op de overeenkomst van borgstelling.(Cass. AR 7913, 26 februari 1993)..Let wel:
Opmerking 2. Art. 1326 BW werd herschreven in het nieuwe burgerlijk wetboek
Art. 8.21. Rechtshandeling houdende een eenzijdige verbintenis tot betalen
Ongeacht de waarde van de rechtshandeling en zonder afbreuk te doen aan de uitzonderingen bepaald in de wet, levert de eenzijdige verbintenis om een geldsom te betalen of een zekere hoeveelheid vervangbare zaken te leveren enkel een bewijs op indien zij de handtekening bevat van de persoon die zich verbindt, alsmede de vermelding, door hemzelf geschreven, van de som of van de hoeveelheid voluit in letters uitgedrukt. Iedere overeenkomst die afwijkt van deze regel is nietig.
Deze voorwaarden willen beletten dat de schuldeiser na voorlezing van de akte met vermelding van een lager bedrag dan op het document vermeld staat toch de handtekening van de schuldenaar voor een hoger bedrag tracht te bekomen. De regel van het voluit in letters uitdrukken van de som belet dat de schuldeiser achteraf het vermeld bedrag vervalst aangezien in principe hij alleen het document bijhoudt.
Deze regel geldt enkel voor die onderhandse akten die eenzijdige schuldbekentenissen vaststellen Immers, in geval van wederkerige overeenkomsten hebben de beschermingsvereisten van artikel 1326 BW geen bestaansreden omdat het gevaar waartegen de schuldenaar moet worden beschermd dan niet bestaat vermits, omdat een wederkerige overeenkomst vereist dat elke partij dan in het bezit is van een origineel van de akte en vergelijking van die originelen toelaat de afwezigheid van misbruiken te controleren.
Handelsverbintenissen kunnen vrij worden bewezen. Het vrije bewijs is niet van toepassing tegen natuurlijke personen die een onderneming uitoefenen inzake het bewijs van rechtshandelingen die kennelijk vreemd zijn aan de onderneming.
"Art. 8.11. Bewijs door en tegen ondernemingen
§ 1. Bewijs kan tussen ondernemingen of tegen ondernemingen, zoals omschreven in artikel I.1, eerste lid van het Wetboek economisch recht worden geleverd door alle bewijsmiddelen, behalve in de uitzonderingen die vastgesteld zijn voor bijzondere gevallen.
De in het eerste lid opgelegde regel is niet van toepassing op de ondernemingen wanneer zij willen bewijzen tegen een partij die geen onderneming is. Partijen die geen onderneming zijn en die tegen een onderneming wensen te bewijzen, kunnen alle bewijsmiddelen gebruiken...."
Onder gelding van het nieuwe bewijsrecht ingeschreven in het NBW geldt de vrijheid van bewijs enkel voor rechtshandelingen door en tegen ondernemingen met betrekking tot handelingen die niet vreemd zijn aan hun onderneming.
Art. 8.11. Bewijs door en tegen ondernemingen
§ 1. Bewijs kan tussen ondernemingen of tegen ondernemingen, zoals omschreven in artikel I.1, eerste lid van het Wetboek economisch recht worden geleverd door alle bewijsmiddelen, behalve in de uitzonderingen die vastgesteld zijn voor bijzondere gevallen.
De in het eerste lid opgelegde regel is niet van toepassing op de ondernemingen wanneer zij willen bewijzen tegen een partij die geen onderneming is. Partijen die geen onderneming zijn en die tegen een onderneming wensen te bewijzen, kunnen alle bewijsmiddelen gebruiken.
De in het eerste lid opgelegde regel is evenmin van toepassing op natuurlijke personen die een onderneming uitoefenen ter zake van het bewijs van rechtshandelingen die kennelijk vreemd zijn aan de onderneming.
Het vrije bewijs is gekoppeld wordt aan de handelsrechtelijke/ondernemingsrechtelijke aard van de rechtshandeling. Dit strookt met de visie dat de uitzondering in artikel 1326 BW en wordt gerechtvaardigd door de snelheid die commerciële transacties kenmerkt. Deze versoepeling van de bewijsmogelijkheden door en tegen de handelaar/onderneming omwille van de snelheid en vlotheid die deze transacties kenmerken wordt dus thans veralgemeend.