Een schenking die het beschikbaar gedeelte overschrijdt, is om die reden niet nietig, maar enkel vatbaar voor inkorting; het is daarbij zonder belang of de overschrijding doelbewust is gebeurd; deze regel is ook van toepassing op vermomde schenkingen.
Een vermomde schenking die gebeurd is met als doorslaggevende reden de reserve van een reservataire erfgenaam aan te tasten, is hierdoor niet nietig wegens een ongeoorloofde oorzaak, maar wel vatbaar voor inkorting.
De wetten die de erfelijke reserve instellen, zijn van openbare orde. Zij hebben tot doel om bepaalde wettelijke erfgenamen een deel van de nalatenschap te garanderen die de erflater hen niet kan ontnemen.
Om rechtsgeldig te bestaan, dient een rechtshandeling een oorzaak te hebben. Wanneer een oorzaak in een overeenkomst niet is uitgedrukt en het bestaan of de geoorloofdheid van de oorzaak wordt betwist, moet de feitenrechter de oorzaak bepalen.
Zelfs zo een beding door de rechter ongeoorloofd wordt geacht, is het onontbeerlijk dat de wilsovereenstemming tussen de partijen wordt bewezen, opdat een overeenkomst rechtsgeldig tot stand zou komen.
De omstandigheid dat de oorzaak van een overeenkomst niet is uitgedrukt, maakt ze evenwel niet ongeldig.
Een overeenkomst met gesimuleerde oorzaak is echter niet verbindend wanneer niet het bewijs van de werkelijke oorzaak wordt geleverd.
De nietigheid van schenkingen op grond van artikel 893 van het B.W. mag worden ingeroepen door de rechtverkrijgende erfgenamen.
Vermomde schenkingen houden veinzing in. Een vermomde schenking in de zin van een schenking die gebeurt onder het mom van een rechtshandeling onder bezwarende titel, waarbij de partijen verklaren dat er een tegenprestatie moet worden geleverd, maar bij tegenbrief anders overeenkomen, is een vorm van veinzing waarbij partijen hun werkelijke overeenkomst verborgen houden door een geveinsde.
De rechter oordeelt op soevereine wijze, op grond van de feitelijke elementen van de zaak, over het al dan niet gesimuleerd karakter van deze akte. Er is sprake van simulatie indien vaststaat dat de handeling in kwestie niet werkelijk gesteld is of wanneer partijen niet alle gevolgen van de gestelde handelingen hebben aanvaard of van de door hen verrichte handelingen hebben gewild.
Wanneer de rechter vaststelt dat partijen bij een overeenkomst geveinsd hebben, kan hij aan deze overeenkomst de uitwerking geven die zij gewild hebben, en is hij niet verplicht het contract nietig te verklaren.
Veinzing is derhalve in principe geoorloofd en een vermomde schenking is in principe rechtsgeldig, ook al ligt de oorzaak van een schenking niet uitsluitend in de wil tot begiftiging, maar in die van de (hoofdzakelijke) beweegreden die de schenker gebracht heeft tot het geven of begiftigen.