Uittreksel uit het burgerlijk wetboek:
AFDELING III. - KWIJTSCHELDING VAN SCHULD.
Art. 1282. Vrijwillige teruggave van de oorspronkelijke onderhandse titel door de schuldeiser aan de schuldenaar, bewijst de bevrijding van de schuldenaar.
Art. 1283. Vrijwillige teruggave van de grosse van een titel doet kwijtschelding of betaling van de schuld vermoeden, behoudens tegenbewijs.
Art. 1284. Teruggave van de oorspronkelijke onderhandse titel of van de grosse van de titel aan een van de hoofdelijke schuldenaars, heeft hetzelfde gevolg ten voordele van zijn medeschuldenaars.
Uittreksel uit het (nieuw) burgerlijk wetboek
"Art. 8.27 Vrijwillige teruggave van de akte door de schuldeiser aan de schuldenaar
De vrijwillige teruggave aan de schuldenaar van de onderhandse titel of de grosse van de titel houdende de schuld, doet, behoudens tegenbewijs, de bevrijding van de schuldenaar vermoeden."
Commentaar (bron: Memorie van toelichting bij wetsontwerp tot invoering van een Burgerlijk Wetboek en tot invoeging van boek 8 “Bewijs” in dat Wetboek)
Het oud Burgerlijk Wetboek behandelt de vrijwillige teruggave van de titel in de artikelen 1282 tot 1284 en verwart aldus dit bijzonder bewijsmiddel met de kwijtschelding van schuld die een contract is.
De vrijwillige teruggave van de akte doet de bevrijding van de schuldenaar (wegens betaling, schuldvergelijking, kwijtschelding, ...) vermoeden. Daarom wordt in het nieuw BW verkozen om het te behandelen in het boek inzake bewijs.
Het (nieuw) BW maakt geen onderscheid meer tussen de teruggave door de schuldeiser aan de schuldenaar van de onderhandse titel of de grosse.
In beide gevallen doet de teruggave een vermoeden van bevrijding ontstaan dat met alle bewijsmiddelen kan worden weerlegd.
zie ook:
www.elfri.be - Artikel - Kwijtschelding