De dringende reden ter verantwoording van het ontslag op staande voet moet in de kennisgeving zodanig worden uitgedrukt dat daardoor, enerzijds, de ontslagen partij op de hoogte wordt gebracht van de haar verweten feiten en zich hierop kan verdedigen, en anderzijds de rechter het ernstig karakter van de aangevoerde reden kan beoordelen en kan nagaan of het dezelfde is als die welke voor hem wordt ingeroepen (Cass., 24 maart 1980, Arr Cass, 1979-80, 912 ; Cass., 27 februari 1978, JTT 1979, 43; Cass., 21 juni 1976, RW 1978- 79, 331, JTT 1979, 43; Cass., 21 juni 1976, Pas., 1976, I, 1054). Deze redenen moeten derwijze worden uitgedrukt, dat zowel de andere partij als de rechter in staat worden gesteld de zwaarwichtigheid ervan te beoordelen.
Een dringende reden, die in zeer algemene termen wordt omschreven zonder dat de tegenpartij en de rechter kennis kunnen nemen van de precieze verweten feiten, wordt door de rechtspraak als onvoldoende nauwkeurig terzijde geschoven..
Dringende redenen kunnen niet in zeer algemene termen omschreven worden zonder concrete opgave van feiten
Volgende omschrijvingen zijn bijvoorbeeld onvoldoende nauwkeurig en precies om de rechter toe te laten het ernstig karakter van de aangevoerde reden te beoordelen en na te gaan of ze dezelfde zijn als die welke voor hem worden ingeroepen; :
- de werkgever valselijk beschuldigen
- ander personeel beschuldigen van leugens
- weigeren te antwoorden op vragen
- extra traag werken
- taken weigeren.
Een werknemer kan verweer voeren dat het louter vermelden van een zogeheten tekortkoming geen ernstige reden uitmaakt wanneer hij handelt conform onderrichtingen. Tegenstrijdige versies of latere wijziging van standpunten kunnen de ernst en het dringend karakter van de redenen ontnemen.
Lichte afzonderlijke feiten kunnen samengenomen tot een voortdurende tekortkoming leiden. Het feit dat de werkgever zich ergert aan verschillende afzonderlijke feiten, maakt echter niet dat de werknemer een voortdurende tekortkoming begaat; hiervoor dienen deze feiten als ernstige tekortkoming van de werknemer met elkaar verbonden te zijn.
De werkgever moet in de ontslagbrief niet telkens de datum van elk feit moet vermelden, maar in geval van betwisting, moet ze wel de tijdigheid kunnen aantonen.
Feiten die niet in tijd zijn bepaald en aldus eerder vaag zijn vermeld kunnen ertoe resulteren dat de tijdigheid niet is bewezen.
zie ook:
www.elfri.be - Rechtspraak - Ontslag om dringende redenen nauwkeurigheid van kennisgeving van de dringende reden