De volledige nietigheid van de overeenkomst betekent dat partijen dienen teruggeplaatst in een situatie alsof er nooit een overeenkomst was gesloten. De nietigheid werkt in beginsel terug voor het verleden.
Het proportionaliteitsbeginsel beveelt dat de sanctie van de nietigheid zo veel als mogelijk in verhouding staat tot de aard en het doel van de overtreden regel.
De rechtbank neemt aan dat, in het geval franchisegever de wettelijke informatieverplichtingen wel correct zou hebben nageleefd en zij de franchisenemer . op omstandige wijze zou hebben ingelicht over ondermeer «de historiek, de staat en de vooruitzichten van de markt waarin de activiteiten worden uitgeoefend, vanuit algemeen en lokaal oogpunt», neemt de rechtbank aan dat de heer en mevr. U.-G. niet als zelfstandige franchisenemers in het netwerk van Visa-Versa zouden zijn getreden, minstens niet voor de uitbating te Leopoldsburg.
De nietigheidssanctie dient er voor te zorgen dat de hele avontuur voor aanleggende partijen op financieel vlak zo neutraal als mogelijk kan worden afgewikkeld.
Dit betekent ook dat de nietigheidssanctie voor hen geen bron van verrijking mag opleveren.
Dit betekent voor de franchisenemer
1. dat hij voor bepaalde posten geen dubbele betaling kan verkrijgen
2. geen uitgaven kan recupereren waarvan niet vaststaat dat zij onlosmakelijk verbonden waren met de franchiseovereenkomst
3. er rekening mee dient gehouden dat de franchisenemer gedurende een periode van een jaar onder het franchiseconcept omzet heeft gerealiseerd en dit mede op basis van leveringen van ondermeer franchisegever en de verhuurder die niet meer teniet kunnen worden gedaan.
Vermits deze doorlopend geleverde prestaties niet meer kunnen worden teruggegeven zal ook franchisenemer geen aanspraak meer kunnen maken op terugbetaling van de daaraan verbonden kosten en worden deze geacht in evenwicht te zijn (zie hierna randnummer.
Ook de maandelijkse vergoeding die werd betaald voor doorlopend door de franchisor geleverde prestaties (van bijstand, het ter beschikking stellen van een businessmodel, gebruik van het merk en genot van de reclame voor de groep) die niet meer kunnen worden teruggegeven, kan niet worden teruggevorderd. Hetzelfde geldt voor de huurgelden van het onroerend goed. De eenmalige forfaitaire instapvergoeding, die duidelijk los staat van het gebruik van de handelsnaam, het merk, de knowhow, ... dient wel te worden terugbetaald, nu ze, gelet op de korte looptijd van de franchise aan de franchisingnemers geen enkel voordeel heeft opgeleverd.
Let wel:
De wettelijke bepalingen inzake de precontractuele informatie in het kader van commerciële samenwerkingsovereenkomsten (bij uitstek van toepassing in franchisingscontracten werd ingeschreven in titel 2 van boek X van het Wetboek van Economisch recht