De interpretatie van een testament mag geen rekening houden met een eerder herroepen testament. De bewoordingen va het herroepingsbeding in een te interpreteren testament ogenen immers niet miskent worden. Een clausule dat alle voorgaande wilsbeschikkingen van de testator worden herroepen zonder enige uitzondering of zonder enig voorbehoud is absoluut, niet voor interpretatie vatbaar en laat derhalve niet toe terug te vallen op een eerder testament ter interpretatie van een later testament.
Uitlegging mag bovendien geen voorwendsel vormen voor de wijziging van de uiterste wilsbeschikking van de testator. Het testament interpreteren is immers (niets ander dan) het zoeken naar de werkelijke bedoeling van de testator.
Door deze herroeping mag de herroepen beschikking ook niet meer gelden als interpretatiegegeven, aangezien dit de essentie van de herroeping zou tenietdoen: de herroeping impliceert immers dat de eerdere beschikkingen over het vermogen van de testator, die precies het voorwerp van herroeping uitmaken, geen bestaansrecht meer hebben.
De testator neemt ingevolge de herroeping volledig afstand van de herroepen testamentaire beschikking, wat impliceert dat deze niet langer zijn goedkeuring wegdraagt, om welke reden dan ook. De herroepen beschikking «heropvissen» als interpretatielijn of bron van uitlegging van een ander testament zou de wil van de testator in voormelde optiek dan ook miskennen.
Extrinsieke elementen, d.w.z. gegevens die als zodanig vreemd zijn aan (de schriftelijke neerslag van) het testament, mogen en kunnen een rol spelen bij de zoektocht naar de werkelijke bedoeling van de testator. O.a. getuigenverklaringen (of feitelijke vermoedens) kunnen dergelijke extrinsieke elementen uitmaken.
De in het te interpreteren testament herroepen eerdere beschikkingen kunnen echter niet in aanmerking genomen als interpretatierichtlijn.
Het uitgangspunt is en blijft (tekst van de) akte, het instrumentum, in casu het testament zelf, zodat geen abstractie mag worden gemaakt van de hierin gebruikte bewoordingen. Intrinsieke elementen, eigen aan de (te interpreteren) rechtshandeling, blijven immers hun waarde en belang behouden. Woorden zijn immers een vehikel om menselijke gedachten of beslissingen, in casu uiterste wilsbeschikkingen, te uiten.
Een van deze intrinsieke elementen zijn de leestekens, die deel uitmaken van de tekst van de wilsbeschikking en die mede bepalend (kunnen) zijn voor de inhoud ervan.