Krachtens art. 14, eerste lid Handelshuurwet moet de aanvraag tot hernieuwing van de huur naar de vorm, op straffe van verval, gebeuren bij deurwaardersexploot of bij aangetekende brief en dit tussen de achttiende en vijftiende maand vóór het eindigen van de lopende huur.
Om tijdig te zijn, is het voldoende dat de aangetekende brief, inhoudende de aanvraag tot handelshuurhernieuwing, ter post afgegeven wordt uiterlijk vijftien maanden vóór het eindigen van de lopende huur. Art. 14 Handelshuurwet vereist niet dat de verhuurder op de laatste nuttige dag reeds kennis heeft kunnen krijgen van die brief.
Met toepassing van art. 1134, derde lid BW moeten alle overeenkomsten die wettig zijn aangegaan te goeder trouw ten uitvoer worden gebracht. Deze wetsbepaling bevat een gedragsnorm, op grond waarvan de rechter de overeenkomst tussen de partijen vermag aan te vullen met bijkomende verplichtingen die voortvloeien uit dit vereiste van de goede trouw.
Art. 1135 BW bepaalt bovendien dat overeenkomsten niet alleen verbinden tot hetgeen daarin uitdrukkelijk bepaald is, maar ook tot alle gevolgen die door de billijkheid, het gebruik of de wet aan de verbintenis, volgens de aard ervan, worden toegekend (Cass. 5 juni 2014, TBBR 2016, 281-282).
Het principe van de uitvoering te goeder trouw van overeenkomsten impliceert de verplichting van elke contractpartij om de adreswijziging van de woonplaats aan de wederpartij mee te delen. Contractpartijen hebben immers een algemene samenwerkingsplicht. Zij moeten ten opzichte van elkaar loyaal handelen, zijn gehouden tot een algemene informatieplicht – ook tijdens de uitvoering van het contract – en dienen aldus te handelen dat de mogelijke schade voor de wederpartij wordt voorkomen dan wel beperkt.
Als adres van de verhuurder werd in de handelshuurovereenkomst van 29 december 2006 vermeld: «Gent, (...)straat 31». De huurder mocht er derhalve rechtmatig op vertrouwen dat de verhuurder op dat adres bereikbaar was en zou blijven, dit tot andersluidend bericht. Bij een wijziging van woonplaats is het niet aan de wederpartij om een zoektocht naar het juiste adres te doen, maar is het de informatieplicht van de contractant die is verhuisd om het nieuwe adres te communiceren aan de wederpartij. Overigens is het zelfs zeer de vraag, mocht de huurder al hebben geweten dat de verhuurder zijn woonplaats in Spanje had gevestigd, hoe deze het juiste adres met zekerheid had kunnen achterhalen zonder professionele bijstand. Het is niet ernstig dat van een contractpartij zou worden verlangd een ware zoektocht met professionele bijstand te laten voeren om het adres van de wederpartij te achterhalen.