Krachtens artikel 821 Gerechtelijk Wetboek ziet de eiser bij afstand van rechtsvordering af zowel van de rechtspleging als van het recht zelf. Afstand van rechtsvordering doet het recht teniet om te handelen met betrekking tot de aanspraak die voor de rechter was gebracht.
Krachtens artikel 1042 Gerechtelijk Wetboek zijn de regels van het geding toepasselijk op de rechtsmiddelen, voor zover de bepalingen van dit boek niet ervan afwijken.
Krachtens artikel 1068, eerste lid, Gerechtelijk Wetboek maakt hoger beroep tegen een eindvonnis of tegen een vonnis alvorens recht te doen het geschil zelf aanhangig bij de rechter in hoger beroep.
Uit deze bepalingen volgt dat de oorspronkelijke eiser zijn hoedanigheid van eiser in de zin van artikel 821 Gerechtelijk Wetboek niet verliest in hoger beroep, ook al is hij in die procedure verwerende partij.
Krachtens artikel 1044, eerste lid, Gerechtelijk Wetboek is berusten in een beslissing afstand doen van de rechtsmiddelen die een partij tegen alle of sommige punten van die beslissing kan aanwenden.
Krachtens artikel 821 Gerechtelijk Wetboek ziet de eiser bij afstand van vordering af zowel van de rechtspleging als van het recht zelf. Afstand van rechtsvordering doet het recht teniet om te handelen met betrekking tot de aanspraak die voor de rechter was gebracht.
De loutere omstandigheid dat een partij heeft berust in de beslissing in eerste aanleg, belet niet dat deze partij in de procedure in hoger beroep afstand van haar rechtsvordering kan doen.
Het enkele gegeven dat een partij heeft berust in de beslissing in eerste aanleg, belet niet dat deze partij in de loop van procedure in hoger beroep afstand van haar rechtsvordering kan doen.