Artikel 1414 van het Gerechtelijk Wetboek stelt dat elk vonnis, zelfs al is het niet uitvoerbaar niettegenstaande verzet of hoger beroep, als toelating geldt om bewarend beslag te leggen voor de uitgesproken veroordelingen, tenzij anders is beslist.
De terminologie «vonnis» is niet relevant. Een beschikking van een kortgedingrechter, voorzitter, beslagrechter, ... dat een veroordeling bevat, is een vonnis in de zin van artikel 1414 van het Gerechtelijk Wetboek.
De dwangsom, eenmaal verbeurd, komt ten volle toe aan de partij die de veroordeling heeft verkregen. Deze partij kan de dwangsom ten uitvoer leggen krachtens de titel waarbij zij is vastgesteld (Artikel 1385quater van het Gerechtelijk Wetboek)
De dwangsomgerechtigde dient geen nieuwe uitvoerbare titel (bij vonnis of beschikking) te bekomen om de bedragen van de dwangsommen in te vorderen.
Een vordering hiertoe van de schuldeiser-dwangsomgerechtigde is overigens ontoelaatbaar, aangezien hij reeds over een titel beschikt. Dergelijke vordering zou ontoelaatbaar zijn wegens gebrek aan belang .
De dwangsomgerechtigde schuldeiser dient niet nog eens een uitvoerbare titel te bekomen voor het exacte bedrag aan verbeurde dwangsommen. De rechten van de aangesproken dwangsomplichtige zijn voldoende gegarandeerd door de mogelijkheden die deze heeft om verzet aan te tekenen tegen de tenuitvoerlegging, waarbij hij de mogelijkheid heeft de verbeurde dwangsommen te betwisten voor de beslagrechter.
Het beslag kan in de meest ruime zin van het woord omschreven worden als een dwangmaatregel op het vermogen van de schuldenaar. Overeenkomstig de artikelen 3.35 en 3.36 van het Burgerlijk Wetboek staat de schuldenaar immers met zijn geheel vermogen in voor de nakoming van zijn verbintenissen en strekt dit vermogen tot gemeenschappelijke waarborg van zijn schuldeisers. Het beslag kan dan gedefinieerd worden als de ambtsdaad van de gerechtsdeurwaarder, waarin hij aan de schuldenaar of een derde aanzegt en aanwijst welke vermogensbestanddelen van de schuldenaar zullen dienen tot deling van de schuld.