Wanneer de verkochte zaak door een verborgen gebrek is aangetast, kan de koper alleen de rechtsvordering tot vrijwaring voor verborgen gebreken instellen en niet de rechtsvordering wegens niet-nakoming van de verbintenis om een zaak te leveren conform de verkochte zaak.
Het verborgen gebrek is het gebrek dat de koper bij de levering niet kon of moest kunnen vaststellen dat pas na de levering kon ontdekt worden én de zaak ongeschikt maakt tot het gebruik waartoe het werd beoogd.
Een verborgen gebrek is een gebrek dat pas na de levering kon ontdekt worden én de zaak ongeschikt maakt tot het gebruik waartoe het werd beoogd. Stelt de koper een verborgen gebrek voor, dan kan de koper op grond daarvan de vrijwaring wegens verborgen gebreken inroepen. Dit wordt zo bepaald in artikel 1641 en volgende van het Burgerlijk wetboek.
Art. 1641. De verkoper is gehouden tot vrijwaring voor de verborgen gebreken van de verkochte zaak, die deze ongeschikt maken tot het gebruik waartoe men ze bestemt, of die dit gebruik zodanig verminderen dat de koper, indien hij de gebreken gekend had, de zaak niet of slechts voor een mindere prijs zou hebben gekocht.
Art. 1642. De verkoper moet niet instaan voor de gebreken die zichtbaar zijn en die de koper zelf heeft kunnen waarnemen.
Art. 1643. Hij moet instaan voor de verborgen gebreken, zelfs wanneer hij die niet gekend heeft, tenzij hij in dat geval bedongen heeft dat hij tot geen vrijwaring zal zijn gehouden.
Art. 1644. In het geval van de artikelen 1641 en 1643, heeft de koper de keus om ofwel de zaak terug te geven en zich de prijs te doen terugbetalen, ofwel de zaak te behouden en zich een gedeelte van de prijs te doen terugbetalen, welk gedeelte door deskundigen zal worden bepaald.
Art. 1645. _ Indien de verkoper de gebreken van de zaak gekend heeft, is hij niet alleen gehouden tot teruggave van de prijs die hij ervoor ontvangen heeft, maar bovendien tot vergoeding van alle schade aan de koper.
Art. 1646. Indien de verkoper de gebreken van de zaak niet gekend heeft, is hij slechts gehouden tot teruggave van de prijs, en tot vergoeding aan de koper van de door de koop veroorzaakte kosten.
Art. 1647. Indien de zaak welke gebreken had, is teniet gegaan ten gevolge van haar slechte hoedanigheid, is het verlies voor rekening van de verkoper, die jegens de koper gehouden is tot teruggave van de prijs, en tot de overige schadevergoedingen in de twee vorige artikelen bepaald.
Maar het verlies door toeval veroorzaakt is voor rekening van de koper.
Art. 1648. De rechtsvordering op grond van koopvernietigende gebreken moet door de koper worden ingesteld binnen een korte tijd, al naar de aard van de koopvernietigende gebreken en de gebruiken van de plaats waar de koop gesloten is.
Een niet-conforme levering is het gebrek aan overeenstemming tussen hetgeen werd geleverd en hetgeen contractueel werd bepaald. Artikel 1604 van het Burgerlijke wetboek bepaalt dan ook:
“De verkoper moet aan de koper een zaak leveren die met de overeenkomst in overeenstemming is.”
Dit voormelde onderscheid is niet bepaald duidelijk. Immers een verborgen gebrek kan ook een niet-conforme levering uitmaken. Dit heet men dan de "verborgen non-conformiteit".
Van zodra er sprake is van een verborgen gebrek, mag men zich, in elk geval na aanvaarding van de levering, enkel nog op het systeem van de verborgen gebreken beroepen om de verkoper te laten sanctioneren (zie in die zin eveneens DE WULF, H., Samenloop of exclusiviteit tussen de sanctionering van niet-conforme levering en verborgen gebreken: heeft cassatie de controverse beslecht?”, TBH 2008, afl. 2, 154161 en http://www.rdctbh.be (16 mei 2008).
De bepalingen inzake consumentenkoop zijn van toepassing op de verkopen van consumptiegoederen door een verkoper aan een consument (artikel 1649 bis BW). De koper kan echter afstand doen van het bijzonder consumentenkooprecht, nadat hij het gebrek heeft ontdekt en aan de verkoper ter kennis heeft gebracht.
Het bepalend aspect is het moment van aanvaarding. Door de aanvaarding wordt de conforme levering bevestigd. Deze bevestiging dekt de niet-conformiteit van de vaststelbare en zichtbare gebreken bij de levering.
Na de aanvaarding van de levering kunnen enkel nog de verborgen gebreken worden ingeroepen op grond van de vrijwaringsplicht wegens verborgen gebreken.
Indien de koper vaststelt dat de het geleverde goed bij de levering gebreken vertoont moet hij de levering weigeren.
De vordering wegens verborgen gebreken moet binnen “korte termijn” na de ontdekking van het verborgen gebrek worden ingesteld.
De vordering wegens de niet-conforme levering is niet onderworpen aan deze korte termijn en kan ingesteld worden gedurende 10 jaar (verjaringstermijn van art. 2262 bis Burgerlijk Wetboek.
De vordering wegens verborgen gebreken laat de koper toe te kiezen voor ofwel de teruggave van de zaak en de terugbetaling van integrale prijs (actio redhibitoria), ofwel voor prijsvermindering (quanti minoris);
De vordering wegens niet-conforme levering laat de koper daarentegen toe de uitvoering in natura of bij equivalent te eisen, dan wel de ontbinding van de verkoopovereenkomst te vorderen.