Samenvatting
Een burgerlijke partij kan tegen een tegenover haar bij verstek gewezen vonnis verzet aantekenen. Dit verzet kan evenwel enkel gericht zijn tegen de partijen tussen wie er voor de rechter die het vonnis bij verstek heeft uitgesproken, een geding aanhangig was. Het feit dat het vonnis bij verstek aan de burgerlijke partij niet is betekend, doet daaraan geen afbreuk.
Art. 4, tweede lid, Voorafgaande Titel Sv. bepaalt: «De rechter bij wie de strafvordering aanhangig is gemaakt, houdt ambtshalve de burgerlijke belangen aan, zelfs bij ontstentenis van burgerlijke partijstelling, wanneer de zaak wat die belangen betreft niet in staat is».
Deze regel houdt niet in dat er bij ontstentenis van het instellen van een burgerlijke rechtsvordering, een geding aanhangig is tussen de schadelijder en de beklaagde dat de eerstgenoemde in staat stelt verzet te doen tegen het vonnis waarbij deze laatste tot een straf is veroordeeld.
Preview
Hof van Cassatie 2e Kamer – 2 december 2008 J.C. t/ A.T. en A.K. I. Rechtspleging voor het Hof Het cassatieberoep is gericht tegen een arrest van het Hof van Beroep te Gent, correctionele kamer, van 20 mei 2008. ... II. Beslissing van het Hof Beoordeling Eerste middel ... Derde onderdeel 11. Het onderdeel voert aan dat het arrest ten onrechte oordeelt dat de eiser tegen de tweede verweerder geen verzet kon doen op de grond dat er tegen hem geen burgerlijke rechtsvordering werd ingesteld. 12. Een burgerlijke partij kan tegen een tegenover haar bij verstek gewezen vonnis verzet aantekenen. Dit verzet kan evenwel enkel gericht zijn tegen de partijen tussen wie er voor de rechter die het vonnis bij verstek heeft uitgesproken, een geding aanhangig was. Het feit dat het vonnis bij verstek aan de burgerlijke partij niet is betekend, doet daaraan geen afbreuk. 13. Art. 4, tweede lid, Voorafgaande Titel Sv. bepaalt: «De rechter bij wie de strafvordering aanhangig is gemaakt, houdt ambtshalve de burgerlijke belangen aan, zelfs bij ontstentenis van burgerlijke partijstelling, wanneer de zaak wat die belangen betreft niet in staat is». Deze regel houdt niet ...