Wet persoon geesteszieke - toepassing artikel 7, § 2, 1ste en 3de lid en § 5, tweede lid van de wet - verstek van de te beschermen persoon - inhoudelijke betekenis van het begrip “geesteszieke”.
Wanneer de te beschermen persoon omwille van uitzonderlijke omstandigheden in de zin van artikel 7, § 5, 2de lid WPG, niet kan worden bezocht op de plaats waar deze zich bevindt, wordt hij bij gerechtsbrief in toepassing van artikel 7, § 2, 1ste en 3de lid WPG opgeroepen om te verschijnen in de raadkamer. Indien de te beschermen persoon alsdan niet verschijnt dan kan deze hierdoor de verdere rechtsgang niet verhinderen en kan vonnis bij verstek verleend.
Een duidelijke definitie van “geesteszieke” is niet in de wet terug te vinden. Het is geen louter medisch begrip, maar eerder een juridische kwalificatie waarvan, naast de wetgever, de rechter in alle vrijheid de inhoud dient te bepalen.
Hiertoe wordt door de Vrederechter weliswaar kennis genomen van het medisch verslag maar wordt door de Vrederechter ook rekening gehouden met alle mogelijke en nuttige informatie van medische of sociale aard en zal hij ook op basis van het persoonlijk en feitelijk gedrag de geesteszieke toetsen, waarbij feitelijke omstandigheden zelfs doorslaggevend kunnen zijn.
Middels dit model kan de burger zonder beroep te doen op een advocaat een procedure opstarten tot collocatie, lees een procedure tot gedwongen opname (in observatie). Deze maatregel kan genomen worden omdat de op te nemen persoon zijn gezondheid en veiligheid of deze van anderen ernstig in gevaar brengt.
Alle verdere uitleg over de procedure treft u aan via links op deze pagina.
Let wel: Op 1 januari 2025 treedt de wet van 16 mei 2024 houdende diverse bepalingen betreffende de bescherming van de persoon van de geesteszieke in werking. Link naar de actuele stand van de wetgeving met commentaar sinds de wetswijziging van 16 mei 2024.