Het recht is een complex en eigenzinnig gegeven, door de mens gehanteerd om zijn samenleven met anderen te regelen. Traditioneel wordt ervan uitgegaan dat wanneer het recht zijn intrede doet, orde en rust zullen heersen.
De vrede vervangt de chaos. Toch staat deze intuïtie haaks op de ervaring van vele niet-juristen. Zij ervaren het recht vaak als een oorzaak van conflicten, niet als een oplossing ervan.
De remedie is naar hun aanvoelen vaak erger dan de kwaal. In het beste geval is de juridische tussenkomst een alibi om een afkoelingsperiode in te lassen. Vaker is ze gewoon nutteloos tijdverlies, soms zelfs de oorzaak van een verscherping van het conflict.
Het boek Recht en Vrede bevat de referaten van een gelijknamig colloquium op 26 juni 2009, ingericht door de Vlaamse Juristenvereniging. In de diverse bijdragen wordt nagaan welke elementen van onze rechtscultuur ertoe leiden dat het recht al dan niet tot vrede leidt.
Vooreerst gaat een viertal sprekers na welke processen het recht inzet bij het oplossen van intermenselijke problemen – en hoe succesvol deze processen zijn.
In een tweede gedeelte, waar de debatvorm garant wil staan voor een echte ontmoeting tussen ideeën, wordt de analyse van het colloquium aan de praktijk getoetst.
Zes juristen met erg uiteenlopende achtergronden vertellen over de hoogte- en dieptepunten van hun ervaring met het recht als weg naar de vrede.
"Recht ist nicht alles, aber ohne Recht ist alles nichts."