Tussen de vruchtgebruiker en de naakte eigenaar bestaat er geen onverdeeldheid.
Zolang het vruchtgebruik duurt op één en dezelfde zaak bestaan er tussen naakte eigendom en vruchtgebruik twee onderscheiden, naast elkaar bestaande doch complementaire rechten. Er kan bijgevolg geen verdeling geëist worden tussen de naakte eigenaar en de vruchtgebruiker (vgl. Derine R., Zakenrecht, deel II.A, Story-Scientia, 1984, 347, nr. 844).
Tussen de volle eigenaar en de vruchtgebruiker bestaat er wel een onverdeeldheid.
De volle eigenaar en de vruchtgebruiker hebben met betrekking tot het genot van het goed rechten van dezelfde aard op dit onroerend goed: zij hebben de usus en de fructus.
Op het vlak van het 'vruchtgebruik' is er bijgevolg een onverdeeldheid voorhanden (vgl. o.a. Snaet S. en Verbeke A.L., Mede-eigendom en onverdeeldheid in Goederenrecht, Themis, die Keure, 2010-2011, 47).
Tussen de volle eigenaar en de naakte eigenaar bestaat er een onverdeeldheid
Tussen de volle eigenaar en de naakte eigenaar bestaat er een onverdeeldheid op het vlak van de naakte eigendom (vgl. Reniers A., o.c., 282; Delnoy P., o.c., 557).
Concurrerende rechten
Hoewel de volle eigendom strikt juridisch niet louter in vruchtgebruik en in naakte eigendom opgesplitst kan worden, kan worden aanvaard dat er rekening houdend met het genotsrecht van de volle eigenaar en de vruchtgebruiker en het beschikkingsrecht van de volle eigenaar en de naakte eigenaar sprake is van concurrerende rechten van dezelfde aard op dezelfde zaak.
De volle eigendom omvat het recht van genot, gebruik en beschikking.
De titularis van de volle eigendom van een goed heeft dus recht om het goed te gebruiken, er de vruchten van te innen alsook het recht om over de zaak zelf te beschikken. Het vruchtgebruik is een tijdelijk zakelijk genotsrecht en betekent dat de titularis van het vruchtgebruik het recht heeft om een goed te ge brui - ken en de vruchten ervan te behouden, onder de verplichting de zaak zelf in stand te houden.
De naakte eigenaar heeft enkel het beschikkingsrecht van de zaak, voor zover de uitoefening van het vruchtgebruik gerespecteerd wordt (vgl. Reniers A., Artikel 815, eerste lid van het Burgerlijk Wetboek kan niet toegepast worden op de volle eigendom, indien er enkel een onverdeeldheid bestaat wat betreft h et vruchtgebruik, noot onder Cass. 7 maart 2014, RABG 2015, 281).
Tussen de vruchtgebruiker en de naakte eigenaar bestaat er geen onverdeeldheid.
Zolang het vruchtgebruik duurt op één en dezelfde zaak leven twee onderscheiden, naast elkaar bestaande doch complementaire rechten. Er kan bijgevolg geen verdeling geëist worden tussen de naakte eigenaar en de vruchtgebruiker (vgl. Derine R., Zakenrecht, deel II.A, Story-Scientia, 1984, 347, nr. 844).
Opsplitsing volle eigendom
De volle eigenaar en de vruchtgebruiker hebben met betrekking tot het genot van het goed rechten van dezelfde aard op dit onroerend goed: zij hebben de usus en de fructus. Tussen de volle eigenaar en de naakte eigenaar bestaat er een onverdeeldheid op het vlak van de naakte eigendom
Hoewel de volle eigendom strikt juridisch niet louter in vruchtgebruik en in naakte eigendom opgesplitst kan worden, kan worden aanvaard dat er rekening houdend met het genotsrecht van de volle eigenaar en de vruchtgebruiker en het beschikkingsrecht van de volle eigenaar en de naakte eigenaar, sprake is van concurrerende rechten van dezelfde aard op dezelfde zaak.
Twee onverdeeldheden
Wanneer een onroerend goed wordt aangekocht voor de helft door een feitelijk samenwonende vrouw en voor de helft in vruchtgebruik door de man en de andere helft in naakte eigendom door diens zoon brengt dis dus met zich mee dat er twee onverdeeldheden gecreëerd werden:
• een onverdeeldheid tussen de ex samenwonende wat het 'vruchtgebruik' betreft
• en een onverdeeldheid tussen de naakte eigendomsrechten van de vrouw en de naakte eigendomsrechten van de zoon van de man.
Wanneer deze onverdeeldheden via de aankoopakte conventioneel en vrijwillig tot stand kwamen, is artikel 815 B.W. in principe niet van toepassing op deze vrijwillige onverdeeldheden.