Beschrijving van dit werk door de uitgever
Van weinig vrederechters werden meer vonnissen over ‘Voorlopige Bewindvoering’ in de professionele pers gepubliceerd, geciteerd en besproken.
Jan Nolf verzette bakens over de ‘kwetsbaren in het recht’, al onmiddellijk na de hier besproken wet van 1991 (en reeds na de wet van 1990 inzake de geesteszieken).
Vaak startte dat met een uitdagende ‘separate opinion’, scherp gemotiveerd, en uiteindelijk algemeen aanvaard.
Nauwelijks een jaar na zijn afscheid als vrederechter – maar niet van justitie – deelt hij cruciale momenten en topics van zijn lange ervaring: de blijvende pijnpunten van zijn favoriete wetgeving.
De hervormingen sinds 1991 hebben er deels aan verholpen. Het nieuwe project van een globaal beschermingsstatuut is zeer welkom, maar zal niets veranderen aan drie grote thema’s.
Dit boek verschaft immers een algemeen overzicht, maar boort ook zeer kritisch door tot in het merg van blijvende juridische praktijkproblemen over de medische inbreng, de territoriale bevoegdheid, en de kosten van de bewindvoering.
Met andere woorden: het steeds dreigende conflict van de vrederechter met een dokter, een collega, en de bewindvoerder. Uiteraard ook een familie, terwijl de te beschermen persoon in het centrum van ons aller aandacht dient te blijven.
Die geëngageerde inzet voor de kwetsbaren onder ons, wordt overvloedig geannoteerd met de meest recente rechtspraak, waaronder ook heel wat ongepubliceerde vonnissen.
‘Kwetsbaren in het recht’ slaat daarnaast twee andere bruggen: tips voor de praktijk, en verwijzingen naar wat in deze materie wellicht binnen een tweetal jaar de nieuwe wetgeving wordt: ook een introductie naar de toekomst dus.
Dit boek brengt blijvende denkpistes naar de toekomst met de menselijke ‘touch’ die van de authentieke vrede – rechter verwacht wordt: bewogen, en steeds alert in beweging.
U vindt de ere-vrederechter van het kanton Roeselare ook op zijn Law Blog www.JustWatch.be en Twitter@NolfJan.