Deze rechtsleer bespreekt het arrest van het Hof van Beroep te Gent Gent 19 februari 2009 en Antwerpen 25 maart 2009
wettelijke bepalingen:
• Parl.St.Kamer 1990-91, 1586/1, 17.
• zie wet op de landverzekering
- Art. 5 en 6 WLVO
Artikel 5, 1ste lid van de wet van 25 juni 1992 op de landverzekeringsovereenkomst vertaalt die informatieplicht als volgt: “De verzekeringnemer is verplicht bij het slui-ten van de overeenkomst alle hem bekende omstandigheden nauwkeurig mee te delen die hij redelijkerwijs moet beschouwen als gegevens die van invloed kunnen zijn op de beoordeling van het risico door de verzekeraar. Hij moet de verzekeraar echter geen omstandigheden meedelen die deze laatste reeds kende of redelijkerwijs had moeten kennen. Genetische gegevens mogen niet worden meegedeeld.”
Artikel 6 van de wet van 25 juni 1992 op de landverzekeringsovereenkomst beteugelt de opzettelijke schending van de informatieplicht door de verzekeringnemer. “Wanneer het opzettelijk verzwijgen of het opzettelijk onjuist meedelen van gegevens over het risico de verzekeraar misleidt bij de beoordeling van dat risico, is de verzekeringsovereenkomst nietig.” (art. 6, 1ste lid).
- Art. 3 en 95 WLVO
- Art. 121 WLVO
- Art. 95, 4de lid van de wet van 25 juni 1992 op de landverzekeringsovereenkomst bepaalt dat mits de verzekeraar aantoont de voorafgaande toestemming van de verzekerde te bezitten, de arts van de verzekerde aan de adviserend arts van de verzekeraar een verklaring afgeeft over de doodsoorzaak.
• Artikel 2:101 van de Principles of European Insurance Contract Law (PEICL)140 omschrijft de ‘duty of disclosure’ die op de verzekeringnemer rust als volgt:
“(1)When concluding the contract, the applicant shall inform the insurer of circum-stances of which he is or ought to be aware, and which are the subject of clear and precise questions put to him by the insurer.
Artikel 2:104 van de Principles of European Insurance Contract Law (PEICL) stelt dat “the insurer shall be entitled to avoid the contract and retain the right to any premium due, if it has been led to conclude the contract by the policy holder’s fraudulent breach of Article 2:101 ”.
zie ook actuele wet betreffende de verzekeringen