Verrijking zonder oorzaak feitelijke samenwoning stortingen die bijdrage in de lasten huishouding overtreffen
( ... ) IV. Beoordeling ( ... ) 2. De nog voorliggende betwisting behelst de vermogensrechtelijke nasleep van de beëindigde feitelijke samenwo-ningsrelatie. In die context beoogt B. thans in hoger…
Feitelijke samenwonen behelst uitvoering van natuurlijke verbintenissen die geen aanleiding geven tot verrijking zonder oorzaak
F.N. en NV F. t/ E.E., T.S. en T.T. ... Voorwerp van de vorderingen 2. Het hoger beroep ingesteld door de h. N.F. (hierna ook: «de man») en de NV F., (beide tevens…
Geen vermogensverschuiving zonder oorzaak voor betalingen gedaan tijdens de samenwoning
Voorafgaandelijk behandelt het Hof de vordering tot betaling op grond van (verbruik) lening en wijst deze vordering af wegens het gebrek aan bewijs van de overhandiging van de gelden en…
Feitelijk samenwonenden kunnen toch vordering tot verrijking zonder oorzaak instellen bij einde relatie
H. t/ W. ... I. Relevante feitelijke procedurele elementen 1. H. en W. zijn gewezen feitelijke samenwoners met twee gemeenschappelijke (intussen meerderjarige) dochters (...). Hun samenwoningsrelatie startte begin jaren ’90 en eindigde medio…
Samenwoning sluit verrijking zonder oorzaak niet uit
Il. Beroepen vonnis Investeren in andermans woning verrijking zonder oorzaak waarbij de kosten de normale lasten in de huishouding overschrijden - verrijking zonder oorzaakWanneer de uitgaven van de ene feitelijke…
Feitelijke samenwoning en verrijking zonder oorzaak
M. De M. t/ G.L. ... Feiten en retroacten 4. De vrouw en de man hebben een relatie gehad van 2005 tot de zomer van 2009. Zij woonden feitelijk samen op het adres…
Storting tussen samenwonenden zonder oorzaak en vermogensverschuiving zonder oorzaak
Nr. C.16.0382.N M. S., eiseres, tegen M. R., verweerder, I. RECHTSPLEGING VOOR HET HOF Het cassatieberoep is gericht tegen het arrest van het hof van beroep te…
Ontbinding overeenkomst en voldoende ernstig karakter van wanprestatie in verhouding met termen overeenkomst
Nr. C.14.0168.N GRAND HOTEL GEORGES V cvba, met zetel te 8400 Oostende, Vlaanderenstraat 42, eiseres, tegen R. P., verweerder, I. RECHTSPLEGING VOOR HET HOF Het cassatieberoep is gericht tegen het…
Ontbinding wederkerige overeenkomst wegens voldoende ernstige wanprestatie
Nr. C.12.0596.F L'AIR LIQUIDE BELGE nv, tegen METAL PROTECTION bvba, I. RECHTSPLEGING VOOR HET HOF Het cassatieberoep is gericht tegen het arrest van het hof van beroep te Luik…
Ontbinding van de overeenkomst wegens wanprestatie zonder tussenkomst van de rechter
Overeenkomsten strekken partijen tot wet. Zij komen tot stand in gemeen akkoord en eindigen in de voorwaarden bij wet of in de overeenkomst voorzien, dan wel in gemeen akkoord. Principieel kan…
Buitengerechtelijke ontbinding van de overeenkomst
In principe kan een overeenkomst enkel door de rechter ontbonden worden (art.1184, 2de lid BW). Niettemin wordt vaak aangenomen dat een buitengerechtelijke ontbinding mogelijk is mits aan een aantal cumulatieve…
Ontbinding van de overeenkomst
Overeenkomsten komen tot stand door wederzijdse wilsuiting. Zij kunnen derhalve ook beëindigd worden door beide partijen. Overeenkomsten kunnen ontbonden worden in geval van wanprestatie van één van de contractpartijen, met recht…
Homologatie dading onderhoudsgeld en vereffening-verdeling tijdens echtscheidingsprocedure
( .. ,) Relevante feitelijke en procedurele elementen W. en D. zijn ex-echtgenoten. Zij zijn gehuwd op 2 juli 1993 onder een (later, bij huwelijkscontract van 15 februari 1999 gemoduleerd) gemeenschapsstelsel. Zij zijn uit…
Een regelingsakte EOT is een dading, maar geen dading over alles
De interpretatie van de zin en de draagwijdte van de dadingsovereenkomst valt onder de vrije en soevereine beoordelingsbevoegdheid van de feitenrechter zie dading APR, Kluwer 2000, pagina 253. De essentiële leidraad…
Niet elke vordering stuit een vordering met zelfde rechtsgrond maar ander voorwerp
Nr. S.15.0136.NA.V.,eiser,tegenFEDERAAL AGENTSCHAP VOOR BEROEPSRISICO'S (Fedris), met ze-tel te 1050 Elsene, Troonstraat 100,verweerder,I. RECHTSPLEGING VOOR HET HOFHet cassatieberoep is gericht tegen het arrest van het arbeidshof te Gent van 17…
Aanvullende vergoeding boven de ontslagvergoeding
Berekeningsbasis van de ontslagvergoeding Niet alleen het loon maar ook alle andere voordelen dienen pro rata in rekening gebracht zoals onder meer: • dubbel vakantiegeld (enkel voor bedienden). Let wel het enkel…
Decreet d'Allarde
Ziekte en recht op auto-GSM-tankkaart
Opzegvergoeding of verbrekingsvergoeding en recht op auto-GSM-tankkaart
Mag de werknemer outplacement weigeren?
Wie betaalt de kosten van outplacement
Outplacement
Terugvordering te veel betaald loon door de werkgever
Het lijkt eenvoudig een om de vergissing van de werkgever die volgens hem een werknemer per vergissing te veel betaalde recht te zetten door middel van de rechtsfiguur van de…
Stuiting verjaring
Artikel 2244 Burgerlijk Wetboek stelt dat de dagvaarding de verjaring stuit. Eigenlijk is deze omschrijving onnauwkeurig. Er begint inderdaad wel een theoretische nieuwe termijn te lopen, doch door de dagvaarding wordt…
Auteursrecht
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5