Samenvatting
Uit de bewoordingen van art. 39 WCO kan worden afgeleid dat een wijziging van het doel van de procedure enkel is voorbehouden voor diegene die een aanvraag heeft ingediend tot het openen van een procedure van gerechtelijke reorganisatie. In een dergelijke mogelijkheid wordt niet voorzien wanneer de procedure werd geopend op grond van art. 59, § 2 WCO.
Verzoekster heeft geen aanvraag tot het openen van een procedure van gerechtelijke reorganisatie ingediend, zodat zij geen wijziging van het doel kan aanvragen.
Tevens blijkt uit de lezing van art. 39 WCO dat, wanneer er een wijziging van het doel wordt aangevraagd, een zekere hiërarchie dient in acht te worden genomen.
Zo kan van een minnelijk akkoord worden overgegaan naar een collectief akkoord of een overdracht onder gerechtelijk gezag en van een collectief akkoord naar een overdracht onder gerechtelijk gezag.
Een wijziging in tegenovergestelde zin, namelijk van een overdracht onder gerechtelijk gezag naar een collectief of minnelijk akkoord of van een collectief naar een minnelijk akkoord, is niet mogelijk.
Let wel Deze rechtspraak gaat de invoering van boek XX WER vooraf (die de WCO wet heeft opgeheven).
Inmiddels voorziet het WER dienaangaande:
Afdeling 8. [1 - Wijziging van het doel van de procedure]1
----------
(1)<Ingevoegd bij W 2017-08-11/14, art. 3, 058; Inwerkingtreding : 01-05-2018>
Art. XX.60. [1 Op elk ogenblik tijdens de opschorting kan de schuldenaar aan de rechtbank de wijziging vragen van het doel van de procedure, onverminderd artikel XX.39.
Het vonnis waarbij de rechtbank de aanvraag inwilligt, wordt bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad en er wordt kennis van gegeven overeenkomstig artikel XX.49, § 1. Van het vonnis dat het verzoek verwerpt, wordt kennis gegeven aan de schuldenaar.]1
----------
(1)<Ingevoegd bij W 2017-08-11/14, art. 3, 058; Inwerkingtreding : 01-05-2018>
Preview
Rechtspraak Rechtbank van Koophandel te Hasselt, 7e Kamer – 14 maart 2011, RW 2012-2013, 390 NV T.K. 1. Bij exploot van 17 januari 2011 dagvaardde de BVBA G., met toepassing van art. 59, § 2, 1o Ger.W., de NV T.K. teneinde de overdracht onder gerechtelijk gezag van het geheel of een gedeelte van de onderneming of van haar activiteiten te horen bevelen. ... Op 2 maart 2011 legde de NV T.K. ook een verzoekschrift neer waarbij zij vraagt dat, met toepassing van art. 39 WCO het doel van de procedure zou worden gewijzigd van een (gedwongen) overdracht onder gerechtelijk gezag naar een minnelijk akkoord. 2. Ter zitting van 7 maart 2011 rees de vraag of het ingediende verzoek ontvankelijk was. Art. 39 WCO bepaalt dat de schuldenaar kan vragen dat: – indien hij de procedure van gerechtelijke reorganisatie heeft aangevraagd om een minnelijk akkoord te verkrijgen en dit niet verwezenlijkbaar lijkt, de procedure wordt voortgezet om een reorganisatieplan voor te stellen of om toe te stemmen in een overdracht onder gerechtelijk gezag; – indien hij de procedure van gerechtelijke reorganisatie heeft aangevraagd om een reorganisatieplan ...