Informatieplicht van de rechter alvorens deze een verzet tegen een verstekvonnis zonder voorwerp verklaard.
Tegen een verstekvonnis kan verzet worden aangetekend. Verzet brengt de zaak voor dezelfde rechter waarbij de zaak vanaf den beginne volledig wordt hernomen.
Tegen een vonnis dat niet op verstek is gewezen, staat geen verzet op maar enkel hoger beroep.
Sommige vonnissen, worden evenwel geacht op tegenspraak te zijn gewezen, zelfs wanneer partijen op het ogenblik van de uitspraak niet aanwezig zijn. Wanneer partijen in de loop van het geding schriftelijk zijn verschenen of op een eerdere zitting, wordt de uitspraak immers geacht op tegenspraak te zijn gewezen.
Het gebeurt meermaals dat een advocaat bij vergissing verzet aantekent daar waar hij in werkelijk hoger beroep had moeten aantekenen precies omdat het vonnis niet bij verstek was gewezen maar op tegenspraak of althans geacht op tegenspraak te zijn gewezen.
Deze onontvankelijkheid van het verzet kan in de loop van de debatten aan het licht komen, maar het is ook mogelijk dat noch de partijen, noch de rechters een en ander opmerken tijdens de debatten en pas in de fase van het beraad (die in afwezigheid van de partijen gebeurd) de onontvankelijkheid van het verzet vaststellen, waarna partijen totaal verrast kennis krijgen van de uitspraak waarin na alle moeite kortweg wordt gezegd dat het verzet onontvankelijk is.
In een arrest van 7.10.2008, rechtskundig weekblad 2009-2010 (infra) oordeelde het Hof van Cassatie dat partijen niet op een dergelijke mate mogen verrast worden en dat derhalve de rechter deze onontvankelijkheid tijdens het debat dient op te merken en vooraf de partijen dient te verwittigen van de ontoelaatbaarheid van het verzet, zeker wanneer over deze onontvankelijkheid geen debat werd gevoerd of standpunt werd ingenomen tijdens het debat.
Deze regel werd toegepast in strafzaken, hetgeen des te meer kan verwacht worden gezien de strafvordering de openbare orde raakt en de strafrechter tegenwoordig een actieve proceshouding dient aan te nemen alvorens hij de partijen een zinloos debat laat voeren.
Een en ander maakt het voorwerp uit van een uitspraak van het Hof van Cassatie van 7.10.2008, rechtskundig weekblad 2009-2010, pg 239 met noot van Bart De Smedt over de informatieplicht van de vonnisrechter bij het niet ontvankelijk verzet.