art. 12 6° lid van de Notariswet laat toe dat partijen in de akte een verklaring kunnen opnemen waarin zij los van termijnen kunnen verklaren tijdig kennis te hebben kunnen nemen van het project, hetgeen dus zelfs kan bij het verlijden van de akte.
Zo stelt De Wulf in zijn handboek "Opstellen van Notariële akten, Beel I Organieke Wet Notariaat - Notariële akten in het algemeen op pagina 62:
"De formaliteiten met betrekking tot de toelichting en de voorlezing alsmede de vermeldingen die moeten opgenomen worden in het slot van de akte, worden niet voorgeschreven op straffe van nietigheid van de akte als authentieke akte. Enkel een valse attestering (bv. dat de akte niet werd toegelicht [met bewijs van het tegendeel] of wanneer de notaris bewust een valse verklaring acteert (bv. een onjuiste datum van ontvangst van het ontwerp) kan resulteren in strafrechtelijke vervolging van de notaris wegens valsheid in geschrifte."
Art. 12, lid aanvaardt de geldigheid van een gedeeltelijke voorlezing wanneer het ontwerp tijdig werd medegedeeld. Hieraan wordt toegevoegd dat een partij geacht wordt tijdig het ontwerp te hebben ontvangen wanneer dit gebeurde "minstens vijf werkdagen voor het verlijdens van de akte"...behoudens andersluidende verklaring van partijen. Aldus kan uit de tekst hiervan enerzjds en volgens De Wulf (op. cit. p. 58) worden afgeleid dat de termijn van minstens vijf werkdagen kan worden ingekort met instemming van de partijen en heeft weliswaar elke partij ook het recht om tijdens het verlijden van de akte de integrale voorlezing te eisen zelfs wanneer de ontwerpen van de akten meer dan 5 dagen aan de partijen voorafgaand aan het verlijden ervan werden medegedeeld. Aldus kunnen volgende praktische regels worden afgeleid:
• Wanneer het ontwerp meer dan 5 dagen voorafgaand aan het verlijden van de akte werd toegezonden aan de partijen bestaat er een vermoeden van tijdige toezending.
• Zelfs wanneer het ontwerp meer dan 5 voorafgaand aan het verlijden van de akte werd toegezonden, hebben de partijen het recht de integrale voorlezing te eisen.
• Wanneer de partijen verklaren dat ze tijdig de ontwerpen hebben ontvangen (ook al is dit minder dan 5 dagen voorafgaand aan het ontwerp en mits ze ten laatste vlak voorafgaand aan het verlijden de akte hebben kunnen inzien (geprojecteerd of in papieren kopij) kan de akte geldig verleden worden zonder integrale voorlezing.
• Zelfs wanneer de akte niet integraal werd voorgelezen en het ontwerp niet tijdig zou overgemaakt is enkel de akte die strijdig is met art. 12, tweede lid nietig en niet de akte die met schending van art. 12, 4° lid, 5° lid, 6° lid en zevende lid werd verleden Ten overvloede voegen we hieraan toe dat geen enkele andere vermelding van art. 12, voorgeschreven is op straffe van nietigheid.
Nergens stelt de wet op welke wijze het ontwerp van de akte dient medegedeeld, hetgeen dus niet uitsluit dat dit gebeurt door een advocaat of een lasthebber van een partij. Ook een mededeling via e-mail gebeurt via servers door derden of algoritmen gecontroleerd door derden, ook een mededeling via de post, of via een notariële jurist of bediende gebeurt door een derde. De mededeling (en zelfs neerlegging) van stukken die in de Belgische procedurewetten worden beschreven, (zoals conclusies en stukken) gebeurt in de regel door derde lasthebbers, waarbij geen enkele wet dit verbiedt. Nergens vermeldt de wet dat de notaris bij de toezending van het ontwerp dit rechtstreeks aan de partijen mag bezorgen en niet aan hun lasthebbers
De authentieke akte levert tussen de contracterende partijen en hun erfgenamen of de rechtverkrijgenden een volledig bewijs op van de overeenkomst die erin is vervat (artikel 1319, lid 1 B.W.). Enkel de authentieke vermeldingen in een authentieke akte gelden behoudens een welslagen van een procedure tot betichting van valsheid, als volledig bewijs
Authentieke vermeldingen zijn die vermeldingen die de openbare ambtenaar, die de akte opmaakt, moet of kan verifiëren of van hem of haar afkomstig zijn (Cass., 19 oktober 1939, Pas., 1939,1427). De rechtshandeling die in de akte vermeld staat, zijnde bv. de schenking, de lening, de verkoop is aldus een onbetwistbare handeling wanneer zij notarieel werd verleden.
Uittreksel uit het burgerlijk wetboek
Art. 1319. De authentieke akte levert tussen de contracterende partijen en hun erfgenamen of rechtverkrijgenden een volledig bewijs op van de overeenkomst die erin is vervat.
Echter wordt, in geval van betichting van valsheid als hoofdvordering, de uitvoering van de akte die men beweert vals te zijn, door de inbeschuldigingstelling geschorst; en, in geval van betichting van valsheid, kunnen de rechtbanken, naar gelang van de omstandigheden, de uitvoering van de akte voorlopig schorsen.
Art. 1320. De akte, zij het een authentieke of een onderhandse, levert tussen partijen bewijs op, zelfs van hetgeen daarin slechts bij wijze van vermelding wordt uitgedrukt, mits de vermelding rechtstreeks verband houdt met de beschikking. Vermeldingen buiten verband met de beschikking kunnen alleen dienen tot begin van bewijs.