Een synthese is geen samenvatting van een tekst.
Het is de enige conclusie die de rechter dient te lezen en die aldus niet alle eerdere argumenten samenvat maar samenbrengt.
Er bestaan in het Belgisch recht geen samenvattende conclusies.
Om het begrip synthese te begrijpen dienen we de oorsprong van het begrip in de argumentatieleer te ontdekken.
De synthese is een term uit de argumentatieleer. Het is een onderdeel van de dialectische argumentatie. Die dialectiek gaat uit van de tegenstelling tussen these en antithese.
Dialectiek gaat uit van de tegenstelling tussen these en antithese. Tussen argument en tegenargument, waarbij in de zoektocht naar de waarheid voor elk argument of veronderstelling (these) de antithese dient ontmoet of gezocht, waarbij de (schijnbare, werkelijke, of gezochte) tegenstellingen worden opgeheven in een hogere synthese. Waarbij elke synthese een nieuwe these kan uitmaken die een nieuwe antithese ontmoet, die verder waardevoller wordt en tot hogere waarheid in de blijvende (oneindige) dynamiek van de dialectiek, door een volgende synthese.
In een ruimere betekenis kan dialectiek beschouwd worden als een schema voor ontwikkeling. Synthese is dan de fase in de ontwikkeling waarin de tegenstellingen tussen de these-fase en de antithese-fase opgeheven worden.
Het woord synthese (Frans synthèse), is ontleend aan het Latijn synthesis ‘set, verzameling; samenstelling (van een medicament)’;
Het Latijnse woord is dan weer ontleend aan Grieks súnthesis, alwaar het gebruikt werd in de wiskunde en logica) om een constructie of samenstelling aan te duiden.
Het Griekse súnthesis, is een afleiding van suntithénai ‘bijeenbrengen, combineren’. Dit werkwoord is gevormd uit sun- ‘samen, tegelijk’ en tithénai ‘plaatsen, leggen, stellen’, dat verwant is met → doen.
Het Griekse voorvoegsel sun-, dat in vele leenwoorden verschijnt, is oorspronkelijk het voorzetsel sún, een jongere nevenvorm van xún ‘met, samen’ en vinden we ook terug on der vorm "sy" en wordt syl indien het geschreven wordt voor de medeklliker "l" (vb. syllabus) en als "sym" voor de medeklinkers "b", "m", en "p", (vb in symbool, symmetrie en sympathie), en als sy- voor "s" gevolgd door een medeklinker (vb. in systeem).