Definitie spiegeltestament:
Spiegeltestamenten zijn testamenten die mekaars spiegelbeeld uitmaken. In het ene testament verlaat de testator zijn vermogen aan een ander erfgenaam die meestal ook als testamentuitvoerder wordt aangesteld. In het andere testament verlaat de testamentair begunstigde van het eerste testament zijn vermogen aan de andere. Het testament van de eerst stervende zal aldus uitwerking krijgen. Al zijn de testamenten identiek, toch kunnen zij niet gekoppeld worden of gekoppelde voorwaarden bevatten. Er mogen dus in het ene testament geen bepalingen staan waardoor de testamenten onderling van elkaar afhankelijk zijn. De testamenten worden dus in afzonderlijke documenten opgesteld waarbij de begiftigde in het ene testament geen handtekening mag plaatsen op het testament van de andere.
Het testament is en blijft enkel de wens van een afzonderlijk mens (de testator) weergeven, die ten alle tijde zijn testament kan herroepen. Een echtpaar kan dus geen gezamenlijk door hen beiden ondertekend testament opmaken en al hebben zij spiegeltestamenten opgemaakt, toch kunnen zij elk afzonderlijk, zonder medeweten van de andere hun testament wijzigen.
Een testament is een persoonlijke wilsbeschikking. Een echtpaar of 2 andere personen kunnen niet 1 gezamenlijk testament ondertekenen. Evenmin kunnen zij gekoppelde testamenten maken waarbij het ene testament inhoudelijk onlosmakelijk verbonden is met het andere. Conjunctieve testamenten zijn verboden.
Dit belet niet de rechtsgeldigheid van spiegeltestamenten voor zover de respectieve beschikkingen (die in dezelfde bewoordingen zijn gesteld) niet onderling als gebonden, afhankelijk of eenzijdig onherroepelijk worden beschouwd.
Spiegel-testamenten zijn mogelijk/rechtsgeldig, voor zover de respectieve beschikkingen (die in dezelfde bewoordingen zijn gesteld) niet onderling als gebonden, afhankelijk of eenzijdig onherroepelijk worden beschouwd (W. Pintens e.a., Familiaal vermogensrecht, Antwerpen, lntersentia, 2010, 844, nr. 1606).
Om geldig te zijn mag er tussen spiegeltestamenten geen materiële binding tussen de beide testamenten bestaan. De herroepelijkheid van de testamenten moet mogelijk blijven.
Een ouderlijke boedelverdeling of ascendentenverdeling middels spiegeltestamenten is eveneens mogelijk (art. 1075 e.v. BW).
Art. 4.132 (nieuw) BW (895 oud BW) stelt dat een testament een akte is waarbij de testator, voor de tijd dat hij niet meer in leven zal zijn, over het geheel of een deel van zijn goederen beschikt, en die hij kan herroepen.
Hieruit volgen er vier hoofdkenmerken eigen aan een testament:
1. Het testament is een eenzijdige akte uitgaande van de erflater alleen.
2. Het testament is een persoonlijke akte waarbij de erflater zelf en alleen zijn laatste wil bepaalt.
3. Het testament is een herroepelijke akte.
4. Het testament is een beschikking voor na de dood en heeft nooit een directe uitwerking.
Conjunctief testament
Een conjunctief testament is een testament in eenzelfde akte door twee of meer personen gemaakt. Een conjunctief testament is strijdig met het persoonlijke karakter van uiterste wilsbeschikkingen (Cass. 26 juni 1953, Pas.1953, I, 862) en derhalve absoluut nietig