knipoog
De juiste spelling van "seks"in het Nederlands is sinds 1996 niet langer "sex" maar "seks" met "ks": dus "seks". en niet "sex" .
Ook de samenstellingen met het woord "seks" worden in het Nederlands geschreven met "ks":
dus:
"seksueel", "seksualiteit", "seksen", "sekse" "oversekst", "seksshop", "cyberseks", "seksuoloog"...
uitzonderingen:
"sexappeal"
"safe sex"
"sexy"
En natuurlijk ook "sextet", "sextetje", "sextetjes", sextiljoen, en alle andere samenstelling waarbij "sex" verwijst naar het Latijnse "zes" en niet naar "seksualiteit"enzovoort. Inderdaad een sextet en zelfs een sextetje is een gezelschap van zes muzikanten en...niets anders.
Een tentsletje, enkel in het diminutief, was het woord van het jaar in Vlaanderen voor 2010 en rijmt op een sextetje, maar heeft niets met dit woord vandoen. Een tenstsletje is meisje dat op festivals met verschillende jongens gaat (en de liefde bedrijft in een tentje op de festivalweide).
Haar tentje heeft ze gekocht op een tentsletjestentententoonstelling al waar ze bevriend raakte met het optredend sextetje. Zo kreeg ze de week erna zes tentlopers op het festival en ineens de titel van tentsletje omdat Studio Brussel had gehypet dat voor elk tentsletje er minstens vijf tentlopers moeten zijn. Het woord tentsletje is dan weer sinds 2018 niet meer "amused", noch geaccepteerd na de #metoo beweging. De tentsletjestentententoonstelling werd afgeschaft en vervangen door de aloude Hottentottententententoonstelling waar de Hottentottenstentententoonstellingsterreinknechtentent in 2018 zou worden tentoongesteld. En nee, de benaming werd in alle heisa rond Zwarte Piet (met hoofdletter) toch niet als beledigend geweerd maar terecht gezien als een loutere populaire tongbreker. Niet meer en niets minder. Alhoewel hottentot past eigenlijk beter in rijtjes als ‘Bosjesmannen, Eskimo’s en Kaffers. "Hottentotten", is het oude synoniem van de moderne antropologische term Khoikhoi (want zo worden de Hottentotten nu genoemd).
De beroemde hottentottententententoonstelling, heeft wellicht nooit echt doorgang gevonden. Maar dit belette dan weer niet dat in 2004 dat woord ‘vanwege de klank’ zelfs nog in de verkiezing van het mooiste Nederlandse woord een hoge score haalde.
Wat al dit fake nieuws met seks en recht te maken heeft is niet onmiddellijk duidelijk, maar als aanzet voor de verdere links over het verband tussen seks en recht is het wel leuk.
Zie ook: Wet van 21 maart 2022 en www.elfri.be - Artikel - Seks en toestemming