Samenvatting
Uittreksel uit het Burgerlijk Wetboek (definitie):
Art. 894. Een schenking onder de levenden is een akte waarbij de schenker zich dadelijk en onherroepelijk van de geschonken zaak ontdoet, ten voordele van de begiftigde, die ze aanneemt.
Notariële tussenkomst: Schenkingen dienen voor de notaris verleden worden op straffe van nietigheid, met uitzondering van onrechtstreekse schenkingen en handgiften (artikel 931 B.W. waarop registratierechten verschuldigd zijn).
Een onrechtstreekse schenking is een schenking die voortkomt uit een andere akte dan een formele schenking, maar die wel gedaan wordt met het inzicht om te begiftigen (animus donandi) en een verarming voor de schenker en een verrijking voor de begiftigde veroorzaakt (bv. de bankgift, de kwijtschelding van schuld, het beding ten gunste van een derde zoals een levensverzekering, de betaling van andermans schuld, de verkoop van een goed onder de prijs).
Een vermomde schenking is een gift die wordt gedaan in de vorm van een contract onder bezwarende titel, dat evenwel niet weergeeft wat partijen werkelijk beogen. Vb. de verkoop van een goed met beding dat de prijs betaald is, daar waar deze in werkelijkheid niet betaald is, noch wordt. Deze rechtshandeling kan door de fiscus geherkwalificeerd worden tot een schenking.
Een rechtstreekse schenking is een schenking met rechtstreekse vermogensoverdracht aan de begiftigde.
De herroeping van een schenking wegens geboorte van een kind
Schenkingen zijn onherroepbaar behoudens wegens niet vervulling van de voorwaarden. DE vroegere herroepingsmogelijkheid wegens geboorte van een kind is afgeschaft bij wet van 31 maart 1987. zie herroeping van een schenking wegens geboorte van een kind
De schenking met terugkeer bij overleven van de schenker
In een schenkingsakte kan bedongen worden dat het geschonkene of de tegenwaarde ervan dient terug te keren in het vermogen van de schenker indien de schenker de begiftigde overleeft.
De schenking met uitsluiting van de schoonfamilie
In een schenking kan bepaald worden dat het geschonkene steeds eigendom blijft van de begiftigde en dat noch tijdens het leven noch na het overlijden van de begiftigde de echtgenoot of echtgenote van de begiftigde enig recht krijgen in het geschonken vermogen via het huwelijkscontract. Dit belet niet dat de langstlevende via erfenis of testament eigenaar kan worden.
Er kan ook in een schenking bepaald worden dat het geschonkene eigen blijft aan de begiftigde met dien verstande dat echtgenoot of echtgenote van de begiftigde eigenaar wordt als het huwelijk ontbonden wordt door overlijden.
Preview
uittreksel uit het Burgerlijk Wetboek (definitie): Art. 894. Een schenking onder de levenden is een akte waarbij de schenker zich dadelijk en onherroepelijk van de geschonken zaak ontdoet, ten voordele van de begiftigde, die ze aanneemt. notariële tussenkomst: Schenkingen dienen voor de notaris verleden wordenop straffe van nietigheid, met uitzondering van onrechtstreekse schenkingen en handgiften (artikel 931 B.W. waarop registratierechten verschuldigd zijn). Een onrechtstreekse schenking is een schenking die voortkomt uit een andere akte dan een formele schenking, maar die wel gedaan wordt met het inzicht om te begiftigen (animus donandi) en een verarming voor de schenker en een verrijking voor de begiftigde veroorzaakt (bv. de bankgift, de kwijtschelding van schuld, het beding ten gunste van een derde zoals een levensverzekering, de betaling van andermans schuld, de verkoop van een goed onder de prijs). Een vermomde schenking is een gift die wordt gedaan in de vorm van een contract onder bezwarende titel, dat evenwel niet weergeeft wat partijen werkelijk beogen. Vb. de verkoop van een goed met beding dat de prijs betaald is, daar waar deze in werkelijkheid niet betaald ...