Scheiden is geen een oplossing voor onvermogenden of personen met schuldoverlast?
Schuldenregelingen in de echtscheiding zijn niet tegenstelbaar aan de schuldeisers. Fictieve onderhoudsgelden zijn strafbaar als een organisatie van onvermogen.
In de regel veroorzaakt bijna elke echtscheiding en verder verlies aan vermogen.
Dit neemt niet weg dat men zich in het kader van en huwelijk kan beschermen ten aanzien van schuldeisers, door een wijziging van huwelijkscontract of door bij het aangaan van het huwelijk het meest geschikte huwelijkscontract te zoeken. Hierdoor begaat men geen misdrijf en het is en legitieme betrachting zich tegenover schuldeisers van de huwelijkspartner te beveiligen. Voor zover dit alles slaat op toekomstige schulden waartoe de partner die zich wil beschermen nog niet gehouden is.
Evenzeer heeft men het recht om onderhoudsgelden bij voorrang en dus middels beslag, overdracht of loondelegatie te laten innen, voor zover het gaat om "echte onderhoudsgelden" en men hierna pas de overige schuldeisers betaalt die misschien hierdoor geen inhoudingen meer kunnen doen op het loon doordat het loon herleid wordt tot een onbeslagbaar gedeelte.
Indien daarentegen schuldeisers beslag leggen op het loon, terwijl het onderhoudsgeld vrijwillig wordt betaald, zal de onderhoudsplichtige aldus onderhoudsgelden betalen met onbeslagbare gelden waardoor hij in een onhoudbare situatie komt en slechts een paar honderd euro per maand overhoudt ipv het onbeslagbaar deel van meer dan 1200 euro.
Personen met schuldoverlast die gehouden zijn om daarbovenop nog eens onderhoudsgeld te betalen, doen er goed aan zelf aan te dringen op een loondelegatie bij de toekenning van een onderhoudsgeld, bij gebreke hieraan een loonoverdracht uit te werken ter betaling van de onderhoudsgelden of de onderhoudsplichtige beslag laten leggen voor de onderhoudsschulden.
Omstreden is de vraag of personen met schuldoverlast zonder andere moeilijkheden in hun gezin zich tot de familierechter zouden kunnen wenden om op basis van deze duidelijk voorgelegde schuldoverlast aan te tonen dat één van de echtgenoten zijn plicht tot bijdrage in de kosten van het huwelijk niet meer nakomt, weze het noodgedwongen om op die basis een onderhoudsgeld te vorderen. Ter zake blijft het wachten op rechtspraak