De vroegere termen bezoekrecht en omgangsrecht, zijn vervangen door de termen verblijfsregeling en recht op persoonlijk contact. Wanneer uw ex-partner verhindert dat u op een normale wijze deze rechten kan uitoefenen, heeft u verschillende mogelijkheden :
• het neerleggen van herhaalde strafklacht en de strikte opvolging hiervan door een advocaat, middels tussenkomstmelding, contact met parket en verklaring van benadeelde;
• het uitsturen van een rechtstreekse dagvaarding of het neerleggen van een klacht met burgerlijke partijstelling voor de onderzoeksrechter;
• het laten betekenen en pogen tot uitvoeren van het vonnis (het laten sommeren tot afgifte van de kinderen door de gerechtsdeurwaarder) met uitvoering (desnoods beslag) voor de kosten door een gerechtsdeurwaarder waarbij telkenmale opnieuw de kosten voor de herhaalde uitvoeringen in rekening worden gebracht aan de tegenpartij;
• het vorderen van een dwangsom tot 1.000 € per maal per keer dat het omgangrecht onmogelijk wordt gemaakt;
• een vordering tot wijziging van de verblijfsregeling.
• een vordering instellen teneinde onder bepaalde voorwaarden dwang te laten uitoefenen (het kind onder begeleide dwang laten ophalen.
Wanneer uw ex-partner het omgangsrecht werkelijk onmogelijk maakt, kan u een vordering instellen waarbij de verblijfsregeling wordt veranderd. In dit geval kan u vragen dat het kind bij u in hoofdorde zal verblijven en dat dus verblijf- en woonplaats van het kind bij u worden gevestigd. Terecht wordt aangehaald dat een ouder die de omgang van het kind met de andere ouder onmogelijk maakt, best niet de ouder is waarbij het kind de meeste tijd doorbrengt.
Anders gesteld, het is aangewezen dat het kind in hoofdorde en in hoofdzaak verblijft bij die ouder die het contact met de andere ouder wel degelijk mogelijk maakt.
Nog anders gesteld, man kan het contact met zijn kind verliezen door het contact met de ander ouder onmogelijk te maken.
uittreksel uit het burgerlijk wetboek:
Art. 387ter:.
§ 1. Ingeval één van de ouders weigert de rechterlijke beslissingen met betrekking tot de verblijfsregeling van de kinderen of het recht op persoonlijk contact uit te voeren, kan de zaak opnieuw voor de reeds geadieerde familierechtbank worden gebracht, overeenkomstig de in artikel 1253ter/7 van het Gerechtelijk Wetboek voorziene procedure (infra).
De rechter doet uitspraak met voorrang boven alle andere zaken.
Hij kan nieuwe beslissingen nemen met betrekking tot het ouderlijk gezag of de huisvesting van het kind.
Onverminderd strafvervolging kan hij de partij die het slachtoffer is van de miskenning van de in het eerste lid bedoelde beslissing toestaan een beroep te doen op dwangmaatregelen. Hij bepaalt de aard van deze maatregelen en de nadere regels betreffende de uitoefening ervan, rekening houdend met het belang van het kind en wijst, indien hij zulks nodig acht, de personen aan die gemachtigd zijn de gerechtsdeurwaarder te vergezellen voor de tenuitvoerlegging van zijn beslissing.
De rechter kan een dwangsom uitspreken om te waarborgen dat de te nemen beslissing zal worden nageleefd en, in die hypothese, stellen dat voor de tenuitvoerlegging van die dwangsom, artikel 1412 van het Gerechtelijk Wetboek van toepassing is.
De beslissing is van rechtswege uitvoerbaar bij voorraad.
§ 2. Dit artikel is eveneens van toepassing wanneer de rechten van de partijen geregeld zijn door een overeenkomst zoals voorzien in artikel 1288 van het Gerechtelijk Wetboek. In dit geval, en onverminderd § 3, wordt de zaak bij de aanhangig gemaakt door middel van een verzoekschrift op tegenspraak.
§ 3. In geval van absolute noodzaak, en onverminderd de mogelijkheid om een beroep te doen op artikel 584 van het Gerechtelijk Wetboek, kan bij eenzijdig verzoekschrift de toestemming worden gevraagd om een beroep te doen op de dwangmaatregelen als bedoeld in § 1. De artikelen 1026 tot 1034 van het Gerechtelijk Wetboek zijn van toepassing. De verzoekende partij moet het verzoekschrift staven met alle dienstige stukken die aantonen dat de weigerende partij daadwerkelijk werd aangemaand haar verplichtingen na te komen en dat zij zich heeft verzet tegen de tenuitvoerlegging van de beslissing.
De inschrijving van het verzoekschrift is kosteloos. Het verzoekschrift wordt gevoegd bij het dossier van de rechtspleging die aanleiding heeft gegeven tot de beslissing die niet werd nageleefd, tenzij de zaak inmiddels bij een andere rechter aanhangig is gemaakt.
§ 4. Dit artikel doet geen afbreuk aan de internationale bepalingen die België verbinden op het vlak van de internationale ontvoering van kinderen.
De blijvende saisine van de geadieerde familierechtbank
Uittreksel uit het gerechtelijk wetboek:
Art. 1253ter/7.
§ 1. In afwijking van de bepalingen van het derde deel, titel III, blijven de zaken die worden geacht spoedeisend te zijn, ingeschreven op de rol van de familierechtbank, ook in geval van een uitspraak in hoger beroep. In geval van nieuwe elementen kan dezelfde zaak opnieuw voor de rechtbank worden gebracht, binnen een termijn van 15 dagen, bij conclusie of bij een schriftelijk verzoek dat wordt neergelegd bij of gericht is aan de griffie. Deze nieuwe elementen moeten, op straffe van nietigheid, worden aangeduid in de conclusie of in het schriftelijk verzoek.
Onder "nieuwe elementen" wordt verstaan :
1° over het algemeen, een feit dat niet bekend was bij het eerste verzoek;
2° met betrekking tot een uitkering tot levensonderhoud, nieuwe omstandigheden waarin de partijen of de kinderen verkeren, en die hun situatie ingrijpend kunnen wijzigen;
3° met betrekking tot de organisatie van de verblijfsregeling, het recht op persoonlijk contact en de uitoefening van het ouderlijk gezag, nieuwe omstandigheden die de toestand van de partijen of die van het kind kunnen wijzigen. In dit laatste geval kan de rechtbank dit nieuwe verzoek echter enkel inwilligen indien het belang van het kind zulks rechtvaardigt.
§ 2. Indien er op oneigenlijke wijze gebruik wordt gemaakt van de in § 1, eerste lid, geboden mogelijkheid om de zaak opnieuw voor de rechtbank te brengen, kan de rechter in zijn vonnis de bevoegdheid uitoefenen die hem wordt toegekend in [2 artikel 780bis]2.
§ 3. Artikel 730, § 2, a), is niet toepasselijk op de zaken waarvoor dit artikel bepaalt dat ze voortdurend aanhangig blijven bij de rechtbank.]
Bij het opleggen van een dwangsom in toepassing van art. 387ter BW kan de rechter bepalen dat voor de tenuitvoerlegging van de opgelegde dwangsom artikel 1412 Ger.W. van toepassing is, dit wil concreet zeggen dat er onbeperkt beslag kan gelegd worden zonder dat rekening dient gehouden met de onbeslagbare delen van de inkomsten en dus met uitsluiting van de bescherming geboden door de bepalingen vervat in de artikelen 1409, 1409bis en 1410, § 1, § 2, 1° tot 7°, § 3 en§ 4 Ger.W.
Klik hier voor model verzoekschrift tot regeling conflicten tussen ouders over kinderen.
Middels dit verzoekschrift kunnen ouders de familierechtbank verzoeken regelingen uit te werken met betrekking tot hun kinderen.
Dit verzoekschrift biedt de mogelijkheid om de procedure zelfs zonder advocaat te voeren door het document neer te leggen ter griffie van de
familierechtbank bij de rechtbank van eerste aanleg (volgens woonplaats kinderen of woonplaatswaar reeds eerder over de kinderen of over maatregelen dan wel echtscheiding tussen de ouders werd geoordeeld).
Middels dit verzoekschrift kunnen regelingen gevraagd door de vader of de moeder (al dan niet gehuwd, gescheiden, alleenstaand of samenwonend) van de kinderen.
Kunnen onder meer voor het kind/kinderen gevraagd worden:
Regelingen onder meer over:
• gedeeld of exclusief ouderlijk gezag
• verblijfsregeling en woonplaats
• alternerend verblijf (bi-locatie of gelijkmatig verdeelde huisvesting of week regeling of 10/4 of 8/6 of 9/5 of 1WE op 2...)
• toestemming reizen buitenland
• schoolregeling en vakantieregeling
• recht op persoonlijk contact (omgangsrecht/bezoekrecht)
• dwangsommen en andere dwangmaatregelen wanneer omgangsregelingen niet worden nagekomen
• regelingen voor het halen en terugbrengen van de kinderen
• onderhoudsgelden en buitengewone kosten (ook verhoging/verlaging/afschaffing)
• loondelegatie
• gewijzigde omstandigheden
• hoorrecht kinderen
• bijzondere regelingen en bijzondere discussies.