Wanneer mensen dicht opeen dienen te leven zonder een onmiddellijke uitweg, kunnen conflicten uit de hand lopen. In deze tijden is het leven in vele gezinnen ondraaglijk. Partnergeweld, ruzies met en om de kinderen, psychologisch misbruik en terreur, seksueel infra familiaal geweld en psychologische drama’s spelen zich af in de gezinnen.
Als advocaat hebben we oplossingen uitgewerkt die verder reiken dan hetgeen de media aanprijst en sociale dienstverlening aanbiedt. Praten, alleen helpt echt niet.
Wie zich thuis onveilig voelt, wordt ook in deze coronacrisis beschermd door het recht, waarbij we als advocaat zinvol kunnen optreden. Dringende procedures blijven mogelijk en via de rechtbank kunnen we nog steeds afzonderlijk verblijf en verontrustingsverbod afdwingen. Ja zelfs uithuiszetting en uitdrijving blijft mogelijk.
Het tijdelijk verbod op uithuiszettingen omwille van de coronavirusmaatregelen vindt geen toepassing voor uithuiszettingen in het kader van voorlopige maatregelen tussen (ex-)partners, in het kader van conflicten tussen ouders en kinderen of tussen andere personen die op hetzelfde adres wonen (Omz. OMG/W 2020/2 van 7 april 2020 betreffende het tijdelijk verbod op uithuiszettingen omwille van de coronavirusmaatregelen, BS 14 april 2020, 26088.)
Geweld, gevaar, slagen, dominantie los je op met recht en niet op met een skype gesprek, een chat of een geitenwollensokken-bemiddelaar of een sociaal werker.
Bemiddelen en hulpverlening met telefonische lijnen kan enkel helpen wanneer er een vrijwillige bereidheid bestaat langs twee kanten. In ernstige conflicten is dit meer niet dan wel het geval. Geweld, gevecht en aanhoudende strijd tussen partners vereist maatregelen met een sterke hand. Je kan niet blijven babbelen.
De hulplijn 1712 is een mooi initiatief. Indien de telefoonlijn 1712 niet helpt, raadpleeg dan een advocaat die onderlegd is in familiale conflicten. Er zijn heel advocaten die zich willen en kunnen toeleggen op de noden in deze coronacrisis. Wij staan voor u klaar. (055/31.86.47 elfri@elfri.be)
Tijdens de corona-crisis kunnen dringende en voorlopige maatregelen door tussenkomst van een advocaat voor de rechtbank worden afgedwongen op zeer korte termijn. Soms zelfs op eenzijdig verzoekschrift. De rechter kan tijdelijke geldmiddelen of onderhoudsgelden vrijmaken, maatregelen nemen voor de kinderen, verontrustingsverbod opleggen, maatregelen laten afdwingen door de politie, goederen of een gezinsvoertuig beschikbaar maken.
Wie slachtoffer is van psychisch of fysiek geweld kan tijdelijke afzonderlijke woonst bekomen (bijvoorbeeld) in een hotel op kosten van de huwgemeenschap, samen met de kinderen. Maar ook pleger van geweld kan gedwongen worden de woning te verlaten om tijdelijk verder te wonen in een hotelkamer.
Een tweede verblijf en het weekendverblijf kunnen met machtiging van de rechter worden aangeduid als veilige woonst waarin een partner afzonderlijk mag verblijven of waarnaar een geweld plegende partner kan naar toe gestuurd.
Ook wanneer het leven tussen samenwonende partners, gewoon onhoudbaar wordt, zonder geweld, blijven oplossingen mogelijk waarbij de partners blijvend of tijdelijk met hulp van het recht afzonderlijk kunnen wonen.
Omgangsregelingen met kinderen kunnen ook tijdens de lock down, perfect worden afgedwongen. U kan dus uw kinderen blijven zien. Alle maatregelen ter bescherming van kinderen zijn per definitie dringend en noodzakelijk en kunnen nog steeds in de corona crisis worden beslecht voor de rechtbank.
Als het echt niet meer gaat, helpt praten vaak ook niet meer en heb je
hulp nodig
die verder reikt dan gebabbel. Minimaliseer niet, cijfer jezelf niet weg. Hiermee bescherm je je kinderen niet en escaleert de onrust, tot de bom ontploft. Het recht is er om jou te helpen met een afdwingbare beslissing die we als advocaat voor u kunnen helpen te realiseren.