De gerechtelijke vereffening-verdeling en stukken aangebracht door partijen na het verstrijken van afgesproken termijn.
Ultieme zwarigheden die door partijen buiten de termijnen worden aangebracht blijven zonder gevolg voor de vereffening-verdeling en worden door de boedelnotaris als laattijdig verworpen.
Wanneer de notaris overgaat tot zijn staat van vereffening-verdeling, hebben de partijen het recht om hierop opmerkingen te formuleren.
Dit gebeurt onder de vorm van zwarigheden waarbij er termijnen worden afgesproken om deze zwarigheden te bepalen.
Partijen hebben het recht een akkoord te sluiten over deze termijnen, en zelfs lopende de afgesproken termijnen deze te wijzigen of te verlengen in gemeen akkoord.
Deze afspraken zijn bindend.
Meer dan eens meent een partij een bepaald stuk achter de hand te kunnen houden om hiermee dan plots na het verstrijken van de termijnen nog op de proppen te komen als een deus ex machina. Deze houding is niet toelaatbaar en wordt afgestraft. Niet alleen is ze deloyaal maar bovendien ontoelaatbaar.
Een en ander werd nogmaals bevestigt door het Hof van Cassatie op 14.12.2012, Tijdschrift voor Familierecht, 2013/10, pagina 239 met noot van Thierry Van Sinay, “Geschillen en moeilijkheden bij een staat van vereffening, vroeger en nu”.
Inhoud van de noot:
1) Situering
2) Een episode uit het draaiboek van de gerechtelijke verdeling, vroeger en nu
3) Vorm en termijnen voor het aanbrengen van bezwaren
4) Bezwaren voor de notaris-vereffenaar en voor de rechtbank
5) Toch nieuwe bezwaren voor de rechtbank?
6) Besluit (nieuwe) stukken of feiten en nieuwe bezwaren.