In een vordering tot vereffening-verdeling van een onverdeeldheid (door een overlijden of na echtscheiding door de ontbinding van een huwelijksvermogensstelsel of een andere onverdeeldheid) wordt voor de rechtbank de vereffening-verdeling gevorderd met aanstelling van een notaris om de werkzaamheden van de vereffening-verdeling te plegen.
De meest gerede partij of diens advocaat, dit wil zeggen de partij die het meest belang heeft met de voortgang van de zaak schrijft dan de Notaris aan met verzoek de werkzaamheden aan te vatten.
De notaris zal in de praktijk een aantal data aan de partijen en hun advocaten voorstellen teneinde een geschikte datum te vinden. Indien er geen overeenstemming bereikt wordt beslist de notaris zelf op welke datum de openingswerkzaamheden zal plaatsvinden
De aangewezen notaris maant hierna de partijen en hun advocaten acht dagen vooraf bij deurwaardersexploot of bij een ter post aangetekende brief aan, tegenwoordig te zijn bij het opmaken van het proces-verbaal van de opening der werkzaamheden om de inlichtingen te verschaffen die voor het vervullen van zijn opdracht nuttig zijn en, in voorkomend geval, te voorzien in het ontbreken van een boedelbeschrijving of deze aan te vullen naarmate er zich nieuwe gebeurtenissen voordoen. (art. 1213 gerechtelijk wetboek).
Wanneer er met het oog op de werkzaamheden twee notarissen aangewezen zijn, is de notaris wiens naam het eerste voorkomt in het vonnis, belast met de bewaring van de minuten en hij alleen maakt de staat van vereffening op, behoudens het recht van de tweede notaris om een nota met opmerkingen aan de staat van vereffening of een tegenontwerp aan het proces-verbaal van beweringen en zwarigheden toe te voegen. (art. 1214 Gerechtelijk wetboek).
In het proces-verbaal van opening van de werkzaamheden kunnen er reeds bepaalde overeenkomsten of deelakkoorden worden, bijvoorbeeld de aanstelling van een schatter of een revisor, de toebedeling van de gezinswoning, de verdeling van de roerende goederen...
Op de opening der werkzaamheden dienen de partijen of hun wettelijke, of gerechtelijke vertegenwoordigers aanwezig te zijn. De partijen kunnen zich laten vertegenwoordigen door hun advocaat of een lasthebber (het mandaat moet verleend worden in authentieke vorm wanneer er onroerende goederen dienen verdeeld). Een advocaat dient niet over een volmacht te beschikken gezien zijn mandaat wordt vermoed ook in deze procedure (W. Pintens, De vereffening van de nalatenschap, Intersentia, 2007, p. 207). Maar de advocaat kan geen minnelijke akkoorden sluiten zonder bijzonder mandaat en kan net zomin als de lasthebber de eed afleggen.
De bedoeling van de opening werkzaamheden is zoveel mogelijk nuttige informatie te verzamelen. Strikt genomen dient alle informatie nog niet verzameld te zijn en kan er in de verdere loop van de vereffening nog bijkomende stukken worden neergelegd of opgevraagd. Voor de goede lezing van deze uiteenzetting dient men goed te beseffen dat de regels inzake de vereffening verdeling gelijklopend zijn inzake de vereffening-verdeling van de nalatenschap als de vereffening-verdeling van een huwgemeenschap.
Opsomming van nuttige documenten die bij de openingswerkzaamheden worden meegebracht (lijst met nuttige documenten bij de vereffening-verdeling)
- Het vonnis of arrest waarin de vereffening verdeling wordt bevolen en het bewijs van betekening ervan.
- huwelijkscontract, trouwboekje, identiteitskaart;
- aangiftes van de nalatenschap van de erfenissen die een van de partijen tijdens het huwelijk heeft ontvangen
- eventueel reeds opgestelde inventaris
- een overzicht met alle bankrekeningen, depositorekening , termijn boekjes, roerende waarden, vorderingen en lopende procedures tegen derden of door derden tegen een van de partijen of tegen alle partijen gevoerd;
- een overzicht van alle schulden met toevoeging van de titels aan de hand waarvan de schulden werden gevestigd (schuldbekentenissen, leningscontracten en dergelijke meer );
- een overzicht van de gedane investeringen ten voordele van de gemeenschap of een ander vermogen van de betrokken partijen de vereffening verdeling;
- een overzicht van alle onroerende goederen met een kopietje van de eigendomsakte ;
- de levensverzekeringspolissen
- groepsverzekeringspolissen
- de pensioenspaarplannen
- de aanslagbiljetten van de inkomstenbelasting van de laatste 3 jaren
- een schatting van de voertuigen aan de hand van de opulente catalogi
- indien de vereffening verdeling een nalatenschap betreft, akte van overlijden, erfrechtverklaringen, eventuele testamenten in het bezit van een van de partijen, trouwboekje, identiteitskaarten huwelijkscontract van de overledene, aangifte van de nalatenschap;
- de statuten van de vennootschap en de gepubliceerde vennootschapsstukken samen met de laatste drie balansen en het aandelenboek indien er in de onverdeeldheid een vennootschap is.
Deze lijst is zeker niet volledig en dient aangevuld worden met de specifieke stuk een eigen aan elke vereffening verdeling, kortom met elk stuk dat nuttig of noodzakelijk is om volledig beeld te vormen van de te verdelen en te vereffenen massa. Ingeval van twijfel is het aangewezen om een en ander te bespreken met uw advocaat teneinde de relevantie van bepaalde stukken te beoordelen.
Het verloop van de openingswerkzaamheden:
De eerste zitting van de opening van de werkzaamheden heeft in principe plaats uiterlijk twee maanden na het verzoek van de meest gerede partij. Als het pv van de opening dan niet kan worden afgerond, vindt de volgende zitting plaats binnen de twee maanden.
Het proces-verbaal van opening van werkzaamheden strekt ertoe om de notaris alle informatie en stukken te verlenen die hij eventueel nodig zal hebben voor de gerechtelijke vereffening-verdeling van de onverdeeldheid.
De notaris zal gerichte vragen stellen en gerichte informatie opvragen aan de partijen. De partijen op hun beurt kunnen gerichte informatie inbrengen en opvragen aan de tegenpartij. Zij kunnen ook reeds standpunten innemen, voorstel formuleren, voorbehoud formuleren. Indien partijen het wensen, de notaris het noodzakelijk acht, of indien zelfs een partij erop staat wordt er een boedelbeschrijving gepleegd. De notaris heeft ook het recht om eigen opzoekingen te doen.
De notaris is gemachtigd om de partijen of derden te vragen om alle relevante stukken en informatie.
Bij de opening der werkzaamheden is de notaris geen passieve partij die als een loutere griffier de verklaringen van de partijen noteert en hiermee genoegen neemt. Hij is een gerechtelijke mandataris die de opdracht geeft de partijen te ondervragen en hen ook ter kennis te brengen van alle elementen die nuttig of noodzakelijk zijn om hun rechten te laten gelden. Hij neemt actief deel aan het debat en kan verduidelijking vragen aan de partijen, stukken opeisen of wijzen op fouten of onvolkomenheden in de voorgelegde stukken en de rechtsgeldigheid en de echtheid ervan in vraag stellen. Hij beschikt zelfs over de macht om de overleving van bepaalde stukken te eisen conform artikel 877 en artikel 878 van het gerechtelijk wetboek.
De notarisvereffenaar heeft echter geen onderzoeksplicht. Het zijn in eerste instantie de partijen die de notaris informatie moeten verschaffen. De partijen bezorgen de notaris een kopie van hun genummerde en geïnventariseerde stukken en schriftelijk ingenomen standpunten stukken en verklaringen. De notaris houdt enkel rekening met de tijdig en correct overgemaakte stukken die in de inventaris zijn opgenomen, tenzij men anders is overeengekomen.
Partijen kunnen mekaar sommeren om informatie of stukken voor te leggen. Middel van een tussentijds proces-verbaal (Art. 1216 Ger.W.) kan de notaris zich tot naar de rechter wenden die de overlegging van bepaalde stukken eventueel op straffe van een dwangsom en de overlegging van bepaalde stukken kan bevelen (Art. 887 tot 882 Ger.W.).
Partijen dienen bijzonder omzichtig te zijn met hun verklaringen in een proces-verbaal van opening van de werkzaamheden aangezien in deze verklaringen volgens de rechtspraak gerechtelijke bekentenissen zijn. Zie hof van beroep Gent 24 november 2000, tijdschrift van het notariaat, 2002,396.
De notaris heeft ook een verzoenende rol hetgeen overigens zijn eerste opdracht is. Deze verzoenende rol mag niet worden aanzien als een bevoegdheid om een beslissing op te dringen, dan wel als arbiter op te treden. De verzoenende tussenkomst is een tussenkomst met een bemiddelende rol. Als bemiddelaar dient hij ervoor te zorgen dat alle informatie correct op tafel wordt gebracht en dat op basis hiervan ook correcte standpunt te kunnen worden ingenomen die conform zijn met de wet. Dit biedt de gelegenheid aan de notaris om de juridische implicatie van elk stuk te verduidelijken en gebeurlijke misverstanden uit de weg te ruimen.
Bij een degelijk verloop van de opening van werkzaamheden (die eventuele meerdere zittingen kan plaatsvinden) wordt op het einde een totaalbeeld gevormd van de problematiek en wordt eveneens vastgesteld waarover er reeds een akkoord bestaat en waarover er nog betwisting bestaat. Wat de betwistingen betreft moet het de betrachting zijn om reeds een overeenkomst te bereiken over de wijze waarop de betwisting verder zal worden opgelost. Bijvoorbeeld door het inwinnen van bijkomende informatie, bijkomende onderhandelingen of toegevingen op andere punten, een bindende derdenbeslissing door bijvoorbeeld de aanstelling van een schatter met adviserende of bindende adviesbevoegdheid of beslissingsbevoegdheid.
Wanneer de notaris vaststelt dat een bepaalde partij geen enkele medewerking verleent en hoe dan ook aanstuurt op een procedure in de hoop de zaak zo lang mogelijk te laten rekken, zal de goede notaris zich hierin niet laten meeslepen, het debat actief leiden, zich niet laten verleiden door opeenvolgende en opeenvolgende vergaderingen en zal hij na het inwinnen van de verschillende inlichtingen vrijwillig overgaan tot de opstelling van de vereffeningstaat, waarna het dan de dwarsliggende partij vrijstaat om later in het proces-verbaal van opmerkingen en zwarigheden haar standpunten in te nemen en de notaris na een laatste verzoeningspoging zijn proces-verbaal kan neerleggen voor de rechtbank, zodat er zo vlug mogelijk recht kan worden gesproken.
De partijen en de notaris kunnen tot een minnelijke regeling komen omtrent de termijnen tot instaatstelling van de vereffening-verdeling. Dit akkoord kan opgenomen worden ofwel in het proces-verbaal van opening van werkzaamheden, ofwel in een later proces-verbaal. Dit kalender kan de gehele vereffening-verdeling trachten te omvatten ofwel werken met slechts één termijn vooruit, waarbij dan telkens opnieuw een proces-verbaal met een nieuwe termijn moet worden opgemaakt.Partijen kunnen in gemeen akkoord afwijken van de afgesproken termijnen, mits mede-akkoord van de notaris.
Als de partijen en de notaris niet tot een regeling omtrent de termijnen, geldt de wettelijke instaatstelling. In dat geval zijn de wettelijke termijnen, met mogelijkheid in gemeen akkoord samen met de notaris hiervan af te wijken.
In het geval dat de stukken, aanspraken of opmerkingen niet binnen de wettelijk vastgestelde termijn werden overgemaakt aan de notaris-vereffenaar, wordt er in principe geen rekening mee gehouden. Van deze regel kan afgeweken worden indien er sprake is van ‘nieuwe feiten of nieuwe stukken van overwegend belang’ waarvan partijen nog geen kennis (kon) hebben voor het verstrijken van de termijn.
Eens de termijn van twee maanden is verstreken en de notaris alle nuttige informatie, stukken en aanspraken heeft ontvangen, stelt hij een geordend overzicht op dat uiterlijk binnen de twee maanden ter kennis gebracht van de deelgenoten. Van zodra de partijen kennis hebben gekregen van het overzicht van de aanspraken gaat een nieuwe termijn van twee maanden waarbinnen de partijen hun standpunten over de aanspraken van andere partijen aan de notaris en de andere partijen kunnen overmaken.
Het proces-verbaal van opening van werkzaamheden kan maar moet niet opgesteld bij de eerste samenkomst. Ter opstelling van het PV kan een extra bijeenkomst worden georganiseerd binnen de 2 maanden na de eerste bijeenkomst.
Van de boedelbeschrijving kan afgezien worden tot aan de sluiting het proces-verbaal van opening van werkzaamheden. De afstand van boedelbeschrijving wordt opgenomen in een proces-verbaal Partijen kunnen opteren voor een boedelbeschrijving op verklaring (art. 1214, §3 Ger.W.).
uittreksel uit het gerechtelijk wetboek:
[1De opening van de werkzaamheden]1
----------
(1)<Ingevoegd bij W 2011-08-13/17, art. 5, 114; Inwerkingtreding : 01-04-2012>
Art. 1215. [1 § 1. De notaris-vereffenaar bepaalt, op verzoek van de meest gerede partij, de dag en het uur voor de opening van de werkzaamheden. Behoudens andersluidend akkoord van alle partijen en van de notaris-vereffenaar betreffende de navolgende termijn, heeft de eerste zitting van de opening van de werkzaamheden plaats uiterlijk twee maanden na het verzoek van de meest gerede partij. Indien het proces-verbaal van de opening der werkzaamheden niet kan worden gesloten bij de eerste zitting, bepaalt de notaris-vereffenaar onmiddellijk de dag en het uur van de volgende zitting, die, behoudens akkoord van alle partijen en van de notaris-vereffenaar, plaats heeft uiterlijk twee maanden na de vorige zitting.
De notaris-vereffenaar maant de partijen en andere belanghebbenden minstens acht dagen vooraf bij gerechtsdeurwaardersexploot, bij aangetekende brief of tegen gedagtekend ontvangstbewijs aan, evenals hun raadslieden bij gewone brief, fax of elektronische post, aanwezig te zijn bij het opmaken van het proces-verbaal van de opening van de werkzaamheden, om alle inlichtingen en stukken te bezorgen die nuttig zijn voor het vervullen van zijn opdracht en, in voorkomend geval, het ontbreken van een boedelbeschrijving waarvan niet werd afgezien overeenkomstig artikel 1214, § 2, te compenseren of de boedelbeschrijving aan te vullen naarmate er zich nieuwe gebeurtenissen voordoen.
§ 2. De notaris-vereffenaar betekent bij gerechtsdeurwaardersexploot of stuurt bij aangetekende brief of overhandigt tegen gedagtekend ontvangstbewijs aan de partijen, en stuurt eveneens evenals aan hun raadslieden bij gewone brief, fax of elektronische post, een afschrift van het proces-verbaal van opening van de werkzaamheden.]1
----------
(1)<W 2011-08-13/17, art. 5, 114; Inwerkingtreding : 01-04-2012>
[1Het tussentijds proces-verbaal]1
----------
(1)<Ingevoegd bij W 2011-08-13/17, art. 5, 114; Inwerkingtreding : 01-04-2012>
Art. 1216. [1 § 1. Na de opening van de werkzaamheden bedoeld in artikel 1215, neemt de notaris-vereffenaar, in een tussentijds proces-verbaal, de geschillen of moeilijkheden op die naar zijn oordeel dermate essentieel zijn dat ze het opstellen van de in artikel 1214, § 7, bedoelde staat van vereffening beletten.
§ 2. Behoudens andersluidend akkoord van alle partijen en van de notaris-vereffenaar betreffende de navolgende termijn, betekent de notaris-vereffenaar aan de partijen bij gerechtsdeurwaardersexploot of stuurt hij ze bij aangetekende brief of overhandigt hij ze tegen gedagtekend ontvangstbewijs een afschrift van het tussentijds proces-verbaal bedoeld in § 1, binnen twee maanden na de vaststelling van de geschillen of moeilijkheden die bepalend waren voor de opstelling van voornoemd proces-verbaal. Hij stuurt eveneens binnen dezelfde termijn een afschrift van dit proces-verbaal aan hun raadslieden bij gewone brief, fax of elektronische post. De notaris-vereffenaar nodigt gelijktijdig de partijen uit om hem hun standpunten betreffende de vastgestelde geschillen of moeilijkheden mee te delen.
§ 3. Behoudens andersluidend akkoord van alle partijen en van de notaris-vereffenaar betreffende de navolgende termijn, delen de partijen uiterlijk binnen een maand vanaf de betekening van het gerechtsdeurwaardersexploot, de kennisgeving van de aangetekende brief of de overhandiging tegen gedagtekend ontvangstbewijs, bedoeld in § 2, aan de notaris-vereffenaar en de andere partijen, schriftelijk hun standpunt mee. Ingeval eenzelfde partij opeenvolgende standpunten inneemt, houdt de notaris-vereffenaar enkel rekening met het laatst ingenomen standpunt.
§ 4. Behoudens andersluidend akkoord van alle partijen dat een einde maakt aan de geschillen of moeilijkheden opgenomen in het tussentijds proces-verbaal en dat zij hem binnen vijftien dagen na het verstrijken van de termijn bedoeld in § 3 schriftelijk meedelen, legt de notaris-vereffenaar ter griffie, binnen een maand na het verstrijken van voormelde termijn, een uitgifte neer van het proces-verbaal, alsook de standpunten van de partijen, de inventaris van de stukken die de partijen hem hebben bezorgd evenals zijn advies, waarvan hij gelijktijdig, volgens de vorm bepaald in § 2, een afschrift bezorgt aan de partijen en aan hun raadslieden.
§ 5. De griffie roept de partijen bij gerechtsbrief en hun raadslieden bij gewone brief, fax of elektronische post op voor een zitting waarop de partijen worden gehoord op basis van hun standpunten ingenomen overeenkomstig § 3, die als conclusies worden beschouwd, onverminderd de mogelijkheid om de zaak te verdagen naar een latere pleitzitting of om, gelet op de complexiteit van het geschil, toepassing te maken van artikel 747.]1
----------
(1)<W 2011-08-13/17, art. 5, 114; Inwerkingtreding : 01-04-2012>
[1De conventionele instaatstelling]1
----------
(1)<Ingevoegd bij W 2011-08-13/17, art. 5, 114; Inwerkingtreding : 01-04-2012>
Art. 1217. [1 Bij de opening van de werkzaamheden bepaalt de notaris-vereffenaar met alle partijen geheel of gedeeltelijk het tijdschema voor het verdere verloop van de gerechtelijke verdeling, tenzij zij van de bepaling van dergelijk tijdschema afzien.
De overeengekomen termijnen worden vermeld in het proces-verbaal van opening van de werkzaamheden of in latere processen-verbaal, wat de termijnen betreft die in de loop van de procedure worden overeengekomen. Elk proces-verbaal vermeldt de dag en het uur waarop of de termijn waarbinnen de volgende verrichting zal plaatsvinden.]1
----------
(1)<W 2011-08-13/17, art. 5, 114; Inwerkingtreding : 01-04-2012>
[1De wettelijke instaatstelling]1
----------
(1)<Ingevoegd bij W 2011-08-13/17, art. 5, 114; Inwerkingtreding : 01-04-2012>
Art. 1218. [1 § 1. Indien geen akkoord is bereikt overeenkomstig artikel 1217, gelden de volgende termijnen, behalve in geval van afwijking, met het akkoord van alle partijen en van de notaris-vereffenaar, wat betreft de termijnen die hem aanbelangen.
Voor de mededeling van hun aanspraken en van hun stukken aan de notaris-vereffenaar en aan de andere partijen beschikken de partijen over een termijn van twee maanden te rekenen van de afsluiting van de boedelbeschrijving.
Bij gebrek aan een boedelbeschrijving beschikken de partijen, voor de mededeling van hun aanspraken en van hun stukken aan de notaris-vereffenaar en aan de andere partijen, over een termijn van twee maanden te rekenen van de dag waarop de notaris-vereffenaar het afschrift van het proces-verbaal bedoeld in artikel 1214, § 2, eerste lid, heeft meegedeeld.
In het geval van een deskundigenonderzoek beschikken de partijen over een termijn van twee maanden te rekenen vanaf de in artikel 1213, § 2, bedoelde mededeling aan de partijen om aan de notaris-vereffenaar en aan de andere partijen hun aanspraken mee te delen met betrekking tot de goederen die aan het deskundigenonderzoek zijn onderworpen, dan wel om eventuele eerdere aanspraken omtrent die goederen aan te passen.
§ 2. Binnen twee maanden na het verstrijken van de laatste termijn berekend overeenkomstig § 1, tweede, derde of vierde lid, betekent de notaris-vereffenaar aan de partijen bij gerechtsdeurwaardersexploot of stuurt hij ze bij aangetekende brief of overhandigt hij ze tegen gedagtekend ontvangstbewijs, alsook aan hun raadslieden bij gewone brief, fax of elektronische post, een overzicht van de aanspraken die hem werden bezorgd met naleving van de termijnen bedoeld in § 1, tweede tot vierde lid.
Binnen een termijn van twee maanden na de betekening van het gerechtsdeurwaardersexploot of de kennisgeving van de aangetekende brief, bedoeld in het eerste lid, delen de partijen hun gebeurlijke opmerkingen op de aanspraken van de andere partijen schriftelijk mee aan de notaris-vereffenaar en de andere partijen.
§ 3. De notaris-vereffenaar maakt, in een staat van vereffening, het ontwerp van verdeling op binnen een termijn van vier maanden die begint te lopen :
1° ofwel na het verstrijken van de in § 2, tweede lid, bepaalde termijn;
2° ofwel, in geval van ontdekking van nieuwe feiten of stukken van overwegend belang, na het verstrijken van de overeenkomstig artikel 1219 overeengekomen of bij dat artikel bepaalde termijn;
3° ofwel, in geval van toepassing van artikel 1216, wanneer de beslissing tot beslechting van de geschillen of moeilijkheden in kracht van gewijsde is gegaan;
4° ofwel, in geval van verkoop van alle of een deel van de goederen met toepassing van de artikelen 1224 en 1224/1, of op grond van een akkoord tussen de partijen dat door de rechtbank overeenkomstig artikel 1209 of door de notaris-vereffenaar overeenkomstig artikel 1214, § 1, tweede lid, is vastgesteld, te rekenen vanaf de inning van de verkoopprijs en de eraan verbonden kosten.
De termijn die aan de notaris-vereffenaar wordt opgelegd voor het opmaken van het ontwerp van verdeling neemt in elk geval een aanvang op de laatste vervaldag onder de in deze paragraaf bedoelde vervaldagen.
§ 4. Indien geen termijnen werden overeengekomen overeenkomstig artikel 1217, kan de rechter, op verzoek van een partij of op verzoek van de notaris-vereffenaar, de in dit artikel bedoelde termijnen inkorten, gelet op de elementen eigen aan de zaak, teneinde de voltrekking van de procedure tot verdeling binnen een zo kort mogelijke termijn mogelijk te maken.
Het verzoek wordt bij gewone brief ingediend bij of gericht aan de rechtbank die de notaris-vereffenaar heeft aangesteld.
De griffie geeft bij gerechtsbrief aan de partijen en aan de notaris-vereffenaar kennis van dit verzoek.
Binnen vijftien dagen na deze kennisgeving richten de notaris-vereffenaar en de partijen, in voorkomend geval, hun opmerkingen aan de rechtbank, alsook aan de andere partijen en aan de notaris-vereffenaar.
Na afloop van deze termijn en op verzoek van minstens een van de partijen of van de notaris-vereffenaar, roept de griffier de partijen en de notaris-vereffenaar bij gerechtsbrief op.
Indien de rechtbank het verzoek toewijst, in voorkomend geval door uitspraak te doen op stukken, legt zij bij beschikking de in het eerste lid bedoelde termijnen vast.
De beschikking wordt door de griffie bij gewone brief aan de notaris-vereffenaar, aan de partijen en aan hun raadslieden ter kennis gebracht.
Tegen de beschikking kan geen enkel rechtsmiddel worden aangewend.]1
----------
(1)<W 2011-08-13/17, art. 5, 114; Inwerkingtreding : 01-04-2012>
[1De ontdekking van nieuwe feiten of nieuwe stukken van overwegend belang]1
----------
(1)<Ingevoegd bij W 2011-08-13/17, art. 5, 114; Inwerkingtreding : 01-04-2012>
Art. 1219. [1 Indien nieuwe feiten of nieuwe stukken worden ontdekt die de notaris-vereffenaar van overwegend belang acht, nodigt hij de partijen bij gerechtsdeurwaardersexploot, bij aangetekende brief of tegen gedagtekend ontvangstbewijs alsook hun raadslieden bij gewone brief, fax of elektronische post uit daaromtrent hun opmerkingen mee te delen binnen de overeengekomen termijn, dan wel, indien niet alle partijen tot een akkoord zijn gekomen betreffende deze nieuwe termijn, binnen een termijn van een maand te rekenen vanaf zijn verzoek.]1
----------
(1)<W 2011-08-13/17, art. 5, 114; Inwerkingtreding : 01-04-2012>
[1De sanctie in geval van overschrijding van de overeengekomen of bepaalde termijnen]1
----------
(1)<Ingevoegd bij W 2011-08-13/17, art. 5, 114; Inwerkingtreding : 01-04-2012>
Art. 1220. [1 § 1. Behoudens akkoord van alle partijen of ontdekking van nieuwe feiten of nieuwe stukken van overwegend belang houdt de notaris-vereffenaar geen rekening met aanspraken, opmerkingen en stukken die na het verstrijken van de met toepassing van artikel 1217 overeengekomen termijnen of de in artikel 1218, § 1 en § 2 bepaalde termijnen zijn aangebracht.
§ 2. Indien de notaris-vereffenaar niet binnen de met toepassing van artikel 1217 overeengekomen of wettelijk bepaalde termijnen handelt, kan elk van de partijen bij gewone brief neergelegd bij of gericht aan de rechtbank die de notaris-vereffenaar heeft aangesteld, om de oproeping van de notaris-vereffenaar en de partijen verzoeken.
De griffie geeft kennis van dit verzoek, bij gerechtsbrief, aan de partijen en aan de notaris-vereffenaar.
Binnen vijftien dagen na deze kennisgeving zendt de notaris-vereffenaar, in voorkomend geval, zijn opmerkingen aan de rechtbank en de partijen.
Na verloop van deze termijn, roept de griffie de partijen en de notaris-vereffenaar bij gerechtsbrief op voor een zitting in raadkamer.
De rechter hoort de notaris-vereffenaar en de partijen, bepaalt ter zitting, na overleg met de notaris-vereffenaar, het verdere tijdschema voor de werkzaamheden en oordeelt over de vervanging van de notaris-vereffenaar, die niet kan worden uitgesproken indien alle partijen zich daartegen verzetten. Tegen deze beslissing kan geen enkel rechtsmiddel worden aangewend.
Indien de vervanging wordt uitgesproken omwille van de redenen bedoeld in het eerste lid, brengt de griffie de beslissing ter kennis van de kamer van de notarissen van het genootschap waartoe de notaris-vereffenaar behoort, die bepaalt of een tuchtstraf bepaald bij artikel 96 van de wet van 16 maart 1803 op het notarisambt dient te worden uitgesproken.
§ 3. Hetzelfde verzoek kan worden gedaan wanneer, in geval van de aanstelling van twee notarissen-vereffenaars, dezen niet gezamenlijk kunnen handelen.
In dit geval stelt de rechtbank, wanneer zij de vervanging van de notarissen-vereffenaars beveelt, een andere notaris-vereffenaar aan.]1
----------
(1)<W 2011-08-13/17, art. 5, 114; Inwerkingtreding : 01-04-2012>
[1De stuiting van de overeengekomen of bepaalde termijnen]1
----------
(1)<Ingevoegd bij W 2011-08-13/17, art. 5, 114; Inwerkingtreding : 01-04-2012>
Art. 1221. [1 Mits alle partijen ermee akkoord gaan, kunnen de overeengekomen termijnen of de termijnen bepaald voor de voortzetting van de procedure worden gestuit. De partijen brengen de notaris-vereffenaar hiervan schriftelijk op de hoogte.
De meest gerede partij brengt de notaris-vereffenaar en de andere partijen schriftelijk op de hoogte van het verdwijnen van de reden van de stuiting. De dag volgend op deze kennisgeving begint, behoudens andersluidend akkoord van alle partijen, de nieuwe termijn te lopen.]1
----------
(1)<W 2011-08-13/17, art. 5, 114; Inwerkingtreding : 01-04-2012>
[1De mededeling van de stukken]1
----------
(1)<Ingevoegd bij W 2011-08-13/17, art. 5, 114; Inwerkingtreding : 01-04-2012>
Art. 1222. [1 § 1. De partijen bezorgen een kopie van de stukken die zij in de notariële fase van de gerechtelijke verdeling aanwenden aan elkaar en aan de notaris-vereffenaar. De partijen ordenen, nummeren en sommen deze stukken in een lijst van de stukken op.
§ 2. Behoudens akkoord van alle partijen worden enkel de stukken die in de lijst van de stukken werden vermeld die binnen de termijnen en in de vorm voorgeschreven door de wet werden meegedeeld aan de andere partijen alsook aan de notaris-vereffenaar, bij de verrichtingen voor de notaris-vereffenaar in aanmerking genomen.]1
----------
(1)<W 2011-08-13/17, art. 5, 114; Inwerkingtreding : 01-04-2012>