Partnergeweld betreft fysiek, psychisch, seksueel of economisch geweld of dreiging met dit geweld binnen een relatie, met de intentie schade te berokkenen.
voorbeeld fysiek geweld:slagen, wurgen, toebrengen van brandwonden, bijten, steken, vergiftigen, beschenken met alcohol, toedienen van pillen, drugs, schoppen, van de trap duwen, bedreigen met een wapen,
voorbeeld psychisch geweld:afbreken zelfbeeld, vernederen, bang maken, achterdochtig maken
voorbeeld van seksueel geweld:verkrachtingen, aanranding van de eerbaarheid.
voorbeeld economisch geweld:afhankelijk maken, uitbuiting, ontnemen gelden en middelen, afpersing
Artikel 410 Strafwetboek voorziet in een strafverzwaring geldt voor de volgende misdrijven: opzettelijke slagen en verwondingen, het opzettelijke toedienen van stoffen die de gezondheid zwaar kunnen schaden met een ziekte of een tijdelijke arbeidsongeschiktheid tot gevolg (eventueel gepaard met verzwarende omstandigheden) en de poging om deze stoffen toe te dienen zonder het oogmerk om te doden.
Voor partnergeweld kan de onderzoeksrechter desgevallend een aanhoudingsmandaat uitvaardigen. De dader kan hierdoor in voorhechtenis worden geplaatst of worden vrijgelaten onder voorwaarden met inbegrip van een contactverbod met de partner.
Artikel 46, 2° Sv. schakelt een aantal vormen van partnergeweld gelijk met een heterdaadsituatie. Hierdoor verkrijgt de procureur des Konings en zijn hulpofficieren dezelfde bevoegdheden als bij een betrapping op heterdaad, weze het beperkt tot strafbare feiten omschreven in artikel 398 tot 405 Sw, die binnenshuis zijn gepleegd door het hoofd van het huis, waarbij het slachtoffer en de dader gehuwd zijn of een duurzame affectieve en seksuele relatie hebben.
Ex-partners vallen niet binnen het toepassingsgebied van artikel 46, 2° Sv.
De procureur des konings kan een beslissing nemen tot tijdelijk huisverbod middels een gemotiveerd bevelschrift.
De uithuisgeplaatste moet de gemeenschappelijke verblijfplaats onmiddellijk verlaten. Dit verbod behelst ook een contactverbod met de betrokkenen die in het bevelschrift werden opgenomen.
Een bevel tot uithuiszetting geldt voor maximaal 14 dagen vanaf de kennisgeving van het verbod. Voor het verstrijken van de maximumtermijn van 14 dagen zal de familierechtbank het tijdelijk huisverbod kunnen opheffen, verlengen of wijzigen. Indien de uithuisgeplaatste het tijdelijk huisverbod overtreedt, kan hij worden gestraft met een gevangenisstraf van acht dagen tot een jaar en met een geldboete van 26 euro tot 100 euro.
Klik hier voor een model van een non violence contract
Dit model is nuttig als moreel engagement van partners in conflictsituaties waarbij discussies al eens zijn ontaard in een negatieve spiraal waarbij en waardoor verwijten zich opstapelen en geschillen escaleren terwijl de partners willen werken aan de wederopbouw van de relatie, minstens willen trachten hun conflicten en meningsverschillen in sereniteit op te lossen.
Het ondertekenen van het contract heeft een rituele functie. Het is een tastbaar moment om met het zetten van de handtekening zelf de controle aan te gaan en bevestigd te zien dat de partner ook de intentie heeft om dezelfde verantwoordelijkheid te nemen af te zien van geweld, aanhoudende ruzie of morele druk.
In de modeltekst worden afspraken vastgelegd inzake conflictbeheersing door ingebouwde afkoelmomenten met agenda afspraken voor latere bespreking (indien de conflicten dan nog zouden bestaan).
Indien middels de afgesproken conflictbeheersing de partners er niet in slagen om de problemen op te lossen kunnen de partijen zich dan engageren om de hulp van een relatietherapeut of een bemiddelaar in te schakelen, dan wel een advocaat ter verdere onderhandeling of tot oordeel volgens wet en rechtspraak.