Overeenkomsten strekken partijen tot wet. Zij komen tot stand in gemeen akkoord en eindigen in de voorwaarden bij wet of in de overeenkomst voorzien, dan wel in gemeen akkoord.
Principieel kan enkel de rechter bij wanprestatie de overeenkomst bij wanprestatie ontbinden... alhoewel...
De buitengerechtelijke ontbinding wordt door de rechtspraak onder de gelding van het oud BW aanvaard mits vervulling van drie voorwaarden die cumulatief vervuld dienen te zijn:
a) de schuldenaar moet zich schuldig hebben gemaakt aan een toerekenbare tekortkoming die van aard is de gerechtelijke ontbinding te rechtvaardigen;
b) de verplicht voorafgaande uitstelbevoegdheid van de rechter is zinloos of zonder voorwerp geworden, wat kan blijken uit onder meer het feit dat elke verdere uitvoering van de overeenkomst onmogelijk is geworden;
c) vooraleer te ontbinden moet de schuldeiser een kennisgeving richten aan de schuldenaar waarin hij zijn ontbindingswil kenbaar maakt, hem in gebreke stelt en hem een laatste termijn verleent, tenzij vaststaat dat de schuldenaar niet meer kan of niet meer wil nakomen of wanneer de nakoming definitief niet meer kan plaatsvinden (zie: S. Stijns, De gerechtelijke en buitengerechtelijke ontbinding van overeenkomsten, Antwerpen, Maklu, 1994, nrs. 457 e.v., o.a. 459, 479 en 484. Zie ook: S. Stijns en S. Covemaeker, «Overzicht van de rechtspraak inzake contractuele aansprakelijkheid», in Verbintenissenrecht, Themis Cahiers 5, 2001, p. 72 en 73).
Art. 5.93 NBW . “Ontbinding door kennisgeving van de schuldeiser
Nadat hij nuttige maatregelen heeft genomen om de niet-nakoming van de schuldenaar vast te stellen, kan de schuldeiser het contract, op eigen risico, ontbinden door middel van een schriftelijke kennisgeving aan de schuldenaar. Die vermeldt de tekortkomingen die hem worden verweten.”
Art. 5.94 NBW . “Onregelmatige of abusieve buitengerechtelijke ontbinding
De kennisgeving waarmee de schuldeiser het contract ontbindt, is onwerkzaam indien niet voldaan is aan de vereisten van de ontbinding of indien de ontbinding abusief is”.
zie ook www.elfri.be - Artikel - Buitengerechtelijke ontbinding van de overeenkomst de regeling in het NBW