Herroeping schenking strikte interpretatie - bewijslast animus iniuriandi
Consoorten D. ... I. Relevante feitelijke en procedurele elementen 1. Jean-Marie D. is de vader van Delphine en Florence D.; hij is door onderlinge toestemming uit de echt gescheiden van hun moeder, Charlotte…
Herroeping schenking wegens niet verschaffen levensonderhoud
B. t/ D. ... II. Relevante feiten 2.1. De eiser (geboren in september 1925 en nu derhalve bijna 90 jaar oud) is een weduwnaar zonder kinderen. Volgens de verweerster heeft hij sinds 2002…
Een regelingsakte EOT is een dading, maar geen dading over alles
De interpretatie van de zin en de draagwijdte van de dadingsovereenkomst valt onder de vrije en soevereine beoordelingsbevoegdheid van de feitenrechter zie dading APR, Kluwer 2000, pagina 253. De essentiële leidraad…
Zware fout of grove schuld kan slechts onder strikte voorwaarden uit een verzekeringspolis worden uitgesloten
BVBA E.C. t/ NV A.B. I. Rechtspleging voor het Hof Het cassatieberoep is gericht tegen een arrest, op 18 januari 2007 gewezen door het Hof van Beroep te Brussel. ... III. Beslissing van het…
schenking van de ex-echtgenoten in een regelingsakte aan de kinderen
Consoorten D. ... I. Relevante feitelijke en procedurele elementen 1. Jean-Marie D. is de vader van Delphine en Florence D.; hij is door onderlinge toestemming uit de echt gescheiden van hun moeder, Charlotte…
Een regelingsakte met het karakter van een dading kan niet aangevochten wegens wilsgebreken
Consoorten D. ... I. Relevante feitelijke en procedurele elementen 1. Jean-Marie D. is de vader van Delphine en Florence D.; hij is door onderlinge toestemming uit de echt gescheiden van hun moeder, Charlotte…
EOT als dading, wanprestatie en exceptio non adimpleti contractus
(C. / W. - Rolnr.: ) IV. Beoordeling (…) 2. Los van het inmiddels achterhaalde punt van de hoofdvordering van C., daar waar hij de ontruiming van de gewezen echtelijke woning en (desnoods gedwongen)…
Strafrechter die sanctioneert wegens niet uitvoeren bestuurlijke maatregel is gebonden door bestuursmaatregel
I. Rechtspleging voor het Hof Het cassatieberoep is gericht tegen een arrest van het Hof van Beroep te Gent, correctionele kamer, van 27 juni 2014. ... II. Beslissing van het Hof Beoordeling Eerste middel 1. Het middel…
Bevoegdheid internationale verkeersongevallen – art. 29bis WAM vordering tegen verzekering
NV G. t/ J.D. e.a. I. Rechtspleging voor het Hof Het cassatieberoep is gericht tegen een vonnis in hoger beroep van de Franstalige Rechtbank van Eerste Aanleg te Brussel van 2 september 2016. ... III…
Zwakke weggebruiker ongeval in buitenland
Z.A. t/ NV G.B. Eiseres zet in de dagvaarding uiteen dat zij op 19 augustus 1999 als inzittende in het voertuig van haar toenmalige echtgenoot zwaar gewond werd in een verkeersongeval…
Verzekeringen verzwaring risico en meldingsplicht
Op de verzekerde rust de plicht de verzekeraar nauwkeurig in kennis te stellen van de bestanddelen van het risico dat hij wil laten dekken. Het nalaten kennis te geven van een…
Verhaal van de verzekeraar tegen de verzekerde bij opzettelijke verzwijging
Een opzettelijke verzwijging van een risico, dan wel een onjuiste mededeling over de gegevens met betrekking van het te dekken risico kan aanleiding geven tot een vordering van de verzekeringsmaatschappij…
Valse gebruikelijke bestuurder
Wie als verzekeringsnemer opzettelijk en valse verklaring aflegt mbt de identiteit van de gebruikelijke bestuurder (om betere premievoorwaarden te krijgen, kan geconfronteerd worden met een vordering tot nietigverklaring van de…
Verzwijgen van risico en verzekering draagwijdte
Art 6 van de wet van 25 juni 1992 op de landverzekeringsovereenkomst bepaalt dat, wanneer het opzettelijk verzwijgen of het opzettelijk onjuist meedelen van gegevens in de aangifte die de…
Wetboek van vennootschappen en verenigingen
Inhoudstafel DEEL 1. Algemene bepalingen.BOEK 1. Inleidende bepalingen.TITEL 1. Vennootschap, vereniging en stichting. Art. 1:1-1:7TITEL 2. Inbreng.Art. 1:8-1:10TITEL 3. Genoteerde vennootschappen en organisaties van openbaar belang.Art. 1:11-1:13TITEL 4. Controle, moeder-…
Taalgebruik in gerechtszaken sancties
Is taalwetgeving nog van openbare orde na potpourri VI
1. Voorgaande Partijen hebben een relatie gehad. Zij zijn de ouders van C., geboren op 24 juni 2014. Bij vonnis van de familierechtbank Antwerpen, afdeling Mechelen, d.d. 6 juni 2018 werd het akkoord geacteerd…
Potpourri VI en het taalgebruik in gerechtszaken
Art. 5 van de Potpourri VI wet stelt: "In artikel 40 van de wet van 15 juni 1935 op het gebruik der talen in gerechtszaken, gewijzigd bij de wet van 8…
Opzeg van de huur door één van de samenwonenden en instemming van de verhuurder
Nr. C.16.0381.NA. N., eiseres,tegen1. I. V. M., 2. K. G., verweerders.I. RECHTSPLEGING VOOR HET HOFHet cassatieberoep is gericht tegen het vonnis in hoger beroep van de rechtbank van eerste aanleg te Kortrijk van…
Hoofdelijke en ondeelbare gehoudenheid van huurders
J.G. t/ R.A.M. en C.G.-M. Preliminaria Op 15 oktober 2016 kwam een woninghuurovereenkomst tot stand waarbij de eisende partij op hoofdeis (verhuurder) aan eerste en tweede verwerende partij op hoofdeis (huurders) een appartement…
Sanctie niet vermelding rijksregister in dagvaarding of verzoekschrift
(…)1. De partijen zijn de drie kinderen en wettelijke/reservataire erfgenamen van het overleden ouderpaar I.-D. Vader P.I. is vooroverleden op 22 augustus 1986. Moeder S.D. is overleden op 14 januari 2008. De…
Betwisting ereloon notaris bevoegdheid rechtbank eerste aanleg
BVBA Notaris B. t/ V. 1) De vordering Bij dagvaardingsexploot van 30 augustus 2018 vordert de eisende partij de betaling van een factuur ten belope van 276,92 euro, vermeerderd met de rente van 16,61 rente, een…
Uw rechten tegenover de notaris
Een notaris is niet zomaar een penlener. Hij draagt een hele reeks verplichtingen. Zijn voorlichtingsplicht is een resultaatsverbintenis en geen inspanningsverbintenis en zijn akten dien de weergave te zijn van…
Bezemclausule
hernegotiatie-clausule
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5