Het internationaal testament is een testament dat door de erflater aan de notaris aangeboden, die in tegenwoordigheid van twee getuigen er een verklaring van opmaakt.
De notaris maakt een verklaring van ontvangst van het testament op. Het testament is in dit geval schriftelijk opgesteld maar hoeft niet door de erflater zelf met de hand geschreven te zijn. De benaming internationaal testament slaat o.m. op de taal waarin het opgemaakt wordt. De taal van het testament spreekt namelijk geen enkele rol.
Uit de bepalingen van de Wet van 2 februari 1983 tot invoering van een testament in de internationale vorm en tot wijziging van een aantal bepalingen betreffende het testament volgt dat het internationaal testament bestaat uit, enerzijds, een onderhands geschrift opgesteld door de erflater of door een derde en dat open wordt overhandigd aan de notaris in aanwezigheid van twee getuigen voor wie de erflater moet verklaren dat het geschrift zijn testament is en dat hij de inhoud ervan kent, waarna het door hemzelf, de notaris en de getuigen wordt ondertekend en door de notaris wordt gedagtekend, en, anderzijds, in België, uit een door de notaris opgestelde en door hem ondertekende authentieke akte waarin de notaris bevestigt dat aan alle vereisten van de wet werd voldaan en die aan het testament wordt gehecht.
Anders dan de door de notaris op te stellen verklaring, is het onderhands geschrift, dat de wilsbeschikkingen van de erflater bevat, geen authentieke akte.
Het internationaal testament ook wel olografisch (of holografisch) [=volledig zelf geschreven] testament geheten wordt zeker niet alleen in de internationale context gebruikt. Het blijft een vaak gebruikte techniek in Vlaanderen waarbij burgers hun testament aan de notaris gaan "afgeven".
Het internationaal testament is raadzaam wanneer er een internationaal bestanddeel aanwezig is aan de zijde van de erflater, de erfgenamen of de goederen. Wanneer de erflater komt te overlijden, maakt de notaris een proces-verbaal op van de opening en van de staat van het testament en deponeert de notaris binnen de maand een afschrift van het proces-verbaal, het testament en de verklaring ter griffie van de rechtbank van eerste aanleg van de plaats waar de nalatenschap is opengevallen.
Belgen die in het buitenland een testament willen opmaken kunnen zich wenden tot een plaatselijke notaris dan wel tot de plaatselijk bevoegde ambtenaar of instelling. Zij kunnen zich voor de opstelling van een testament in het buitenland ook richten tot een Belgisch diplomatiek of consulair ambtenaar die de notariële bevoegdheid heeft om een testament bij openbare akte of een internationaal testament op te maken ofwel een eigenhandig testament opstellen in dezelfde vorm en met inachtneming van dezelfde voorwaarden als in België.
Belgen die in het buitenland verblijven en die menen rechten te kunnen doen gelden op een in België opengevallen nalatenschap kunnen zich tot de dichtste diplomatieke of consulaire post wenden. Daar wordt dan onderzocht of de overledene, met name wanneer deze zijn gewone verblijfplaats in België had, een testament had opgemaakt dat bij het Centraal Register der laatste wilsbeschikkingen werd geregistreerd.
Krachtens artikel 9 van de voormelde wet hecht de notaris aan het testament een verklaring die in overeenstemming is met de bepalingen van artikel 10, waaruit blijkt dat aan de vereisten van de wet is voldaan.
Uit deze bepalingen volgt dat het internationaal testament bestaat uit, enerzijds, een onderhands geschrift opgesteld door de erflater of door een derde en dat open wordt overhandigd aan de notaris in aanwezigheid van twee getuigen voor wie de erflater moet verklaren dat het geschrift zijn testament is en dat hij de inhoud ervan kent, waarna het door hemzelf, de notaris en de getuigen wordt ondertekend en door de notaris wordt gedagtekend, en, anderzijds, in België, uit een door de notaris opgestelde en door hem ondertekende authentieke akte waarin de notaris bevestigt dat aan alle vereisten van de wet werd voldaan en die aan het testament wordt gehecht.