Statuut en bestuur van de aandelen binnen het huwelijk
Naast het geval dat echtgenoten beiden gerechtigd zijn in een vennootschap, zijn er de vennootschappen waarin één of meer vennoten gehuwde zijn, zonder dat de echtgenoot vennoot is in die vennootschap. Behoudens in het geval van scheiding van goederen zullen deze aandelen nochtans in de gemeenschap vallen, mits zij niet eigen zijn igv schenking, erfenis, legaat of het voorwerp uitmaken van het vermogen voorafgaand aan het huwelijk.
Meerwaarden van eigen aandelen zijn eigen (Zie B. Wauters, Aandelen en echtscheiding, Maklu 2003, p. 101).
Op de vraag in hoeverre de aandelen van een vennootschap waarin louter het beroep van één van de echtgenoten wordt georganiseerd al dan niet eigen zijn, bestaat discussie. Artikel 1400,6 B.W. voorziet namelijk dat gereedschappen en werktuigen die dienen voor het uitoefenen van het beroep eigen zijn. De rechtspraak herhaalde reeds meermaals dat voorraden van een handelszaak, geen gereedschappen en werktuigen zijn, waardoor a fortiori kan weerhouden worden dat aandelen dit evenmin zijn. Bovendien heeft de wetgever het duidelijk over lichamelijke goederen. Aandelen op naam zijn itt aandelen aan toonder (waarin her recht geïncorporeerd zit) niet lichamelijk (want niet zichtbaar, tastbaar of voelbaar). Nochtans is er ook rechtsleer die stelt dat aandelen die onmisbaar zijn voor het voortzetten of zelfs overleven van de beroepsactiviteit eigen zijn. In elk geval blijft er alsdan een recht op vergoeding voor het verarmde vermogen (Zie B. Wauters, Aandelen en echtscheiding, Maklu 2003, p. 154 en volgende).
Het bestuur over gemeenschappelijke aandelen wordt geregeld volgens de principes van het concurrentieel bestuur voorzien in artikel 1416 B.W.:"Het gemeenschappelijk vermogen wordt bestuurd door de ene of de andere echtgenoot, die de bestuursbevoegdheden alleen kan uitoefenen, onder de gehoudenheid voor ieder van hen om de bestuurshandelingen van de andere te eerbiedigen. Worden gemeenschappelijke goederen beroepshalve gebruikt, dan zijn ze onderworpen aan een exclusief bestuur. De schenking van gemeenschappelijke aandelen is onderworpen aan gemeenschappelijk bestuur. Wanneer echtgenoten samen een zelfde beroep uitoefenen, moeten ze samen optreden, behalve als het daden van beheer zijn (art.1417 tweede lid B.W.).
In het huwelijkscontract kan men heel wat van voormelde regelingen afwijkend regelen: zie Zie B. Wauters, Aandelen en echtscheiding, Maklu 2003, p. 225 e.v.