Bij de bepaling van het onderhoudsgeld wordt rekening gehouden met de wederzijdse inkomsten van de partijen. Niet alleen met hun inkomsten ut arbeid mar ook met alle andere inkomsten zoals inkomsten uit vermogen, roerende en onroerende goederen.
Tevens wordt er rekening gehouden met de voordelen in natura die zij genieten en het voordeel uit de samenwoonst met een nieuwe partner. Dit betekent niet dat de inkomsten van die nieuwe partner met de inkomsten van de onderhoudsplichtige worden samengevoegd, maar dat er rekening dient gehouden met het voordeel van gedeelde huisvestingskosten en gedeelde kosten de nutsvoorzieningen. Dit voordeel kan berekend worden (bij een gemiddeld of gelijkaardig of hoger inkomen van de nieuwe partner ten opzichte van de onderhoudsplichtige op de helft van de huishuur, meer een 125 euro per maand.
Er wordt niet allen rekening gehouden met de eigenlijke inkomsten maar ook met de niet-benutte mogelijkheden of met de inkomsten waarvan de onderhoudsplichtige op vrijwillige basis heeft van afgezien of afstand heft gedaan. Zo volstaat het niet om ontslag te nemen, mindere uren te presteren, of zich in en vennootschap en lager loon toe te keren.
Met zogeheten zwarte inkomsten die met enige waarschijnlijkheid worden aangetoond wordt al evenzeer rekening gehouden
Vaak bekritiseerd is de opvatting van de rechter die er op basis van vage veronderstellingen dat zwart geld in bepaalde sectoren (zoals de Horeca), meer regel dan uitzondering is en dat zelfstandigen en zeker zij die beschikken over een vennootschap zich allerhande bijkomende voordelen kunnen verschaffen.
Deze veralgemeningen die weliswaar in welbepaalde gevallen realiteit zijn, druisen in tegen het rechtsgevoel en tegen het recht van verdediging. Het is aan de onderhoudsplichtige om één en ander aan te tonen waartoe deze beschikt over de mogelijkheid om tegenpartij tot sommatie van de tegenpartij om bepaalde stukken voor te leggen en aldus zijn of haar bijdrage te leveren tot de verplichting om mee te werken aan de bewijslast. Uit de weigering stukken neer te leggen en uit indiciaire vaststellingen kan de rechter een bewijs door vermoedens afleiden
Faalt de onderhoudsplichtige in deze bewijslast dan kan de rechter niets anders dan zich ten onthouden van op roddel en verdachtmaking gebaseerde veralgemeningen, waarbij de werkelijkheid vaak gans anders is. Heel wat zelfstandigen hebben het bijzonder moeilijk en kunnen vaak slechts overleven door zich maandenlang geen loon uit te keren, door blijvend geld in hun zaak te stoppen of te laten stoppen door hun ouders.
Zij zijn bovendien bijzonder kwetsbaar in geval van ziekte, ongeval, aansprakelijkheidsvorderingen, niet betaalde facturen, ontoegankelijkheid van hun zaak door wegenwerken. Tenslotte beschikken zij over een beperktere sociale zekerheid en een laag extreem laag pensioen, waarvoor zij bijkomende reserves dienen aan te leggen.
Zelfs wordt er rekening gehouden met de steun die een onderhoudsplichtige van diens ouders ontvangt, bv. door gratis huisvesting, of wanneer deze op regelmatige wijze deelt in de inkomsten van diens ouders bv. door een uitkering uit de vennootschap van de ouders. Toch dient deze laatste opvatting gerelativeerd.
De echtscheiding brengt de partijen in een merendeel der gevallen in een zeer precaire financiële situatie. Meermaals ontstaan hierdoor regelrechte noodsituaties die oor de ouders worden ondervangen. In een aantal gevallen trachten de ouders de last van hun kind op te vangen door de last van de betaling van het onderhoudsgeld over te nemen.
Deze vrijgevigheid van de ouders werd in een procedure die aankleding gaf tot een cassatiearrest van 30 oktober 2008, zwaar aangerekend door de onderhoudsgerechtigde.
Deze verdedigde de stelling dat indien de onderhoudsplichtige deze onderhoudsgelden op een regelmatige wijze ontving, deel uitmaken van de inkomsten op basis waarvan de uitkering na echtscheiding dient bepaald te worden.
Hiertegen werd door de onderhoudsplichtige aangevoerd dat door door die interpretatie een niet door de wet voorziene onderhoudsschuldenaar zou worden toegevoegd, terwijl voor zover en en ander (terecht) zou aanzien worden als een opeenvolgende reeks giften deze als kapitaal niet in rekening zouden worden gebracht.
Het hof van cassatie deelde de mening van de onderhoudsplichtige en oordeelde dat de geldhonger van de onderhoudsgerechtigde een brug te ver ging: het Hof oordeelde dan ook: "De bijdrage tot levensonderhoud die de echtgenoot die een uitkering na echtscheiding verschuldigd is, van zijn ouders ontvangt, is niet inbegrepen in de goederen en inkomsten waarop die uitkering kan worden toegekend". Cass. 30 oktober 2008, RABG 2009/4, 253, met noot S. Brouwers, Over de uitkeringsplichtige ex-echtgenoot die zelf onderhoudsgeld geniet en enkele toepasselijke regels bij het bepalen van zijn draagkracht.
Onderhoudsgeld en steun gegeven door de ouders
Meer dan eens gebeurt het dat ouders aan één van hun kinderen die aan het scheiden zijn zijn financiële steun verlenen. Pijnlijk is het te moeten vaststellen dat de andere partij er dan vaak bij de kippen bij is, om deze familiale solidariteit af te straffen en met deze steun rekening te houden bij de bepaling van het persoonlijk onderhoudsgeld, het weze om (meer) onderhoudsgeld te bekomen, het weze om precies geen of minder onderhoudsgeld te betalen.
In een arrest van 30 oktober 2008, T. Fam. 2009, 67, met noot I. Martens werd uitdrukkelijk geoordeeld dat bij de vaststelling van een persoonlijk onderhoudsgeld na echtscheiding geen rekening mag worden gehouden met de vrijwillige financiële steun die de onderhoudsplichtige van zijn ouders ontvangt.
Onderhoudsgeld voor kinderen
zie deze link
Overzicht bij te voegen stukken bij onderhoudsvorderingzie deze linkzie ook
www.elfri.be - Rechtspraak - Parameters onderhoudsgeld kinderen