Van zodra de collectieve schuldenregeling toelaatbaar verklaard wordt, ontvangt de schuldenaar zijn inkomsten niet meer, deze worden met inbegrip van vakantiegeld en kindergeld doorgestort aan de schuldbemiddelaar die dan aan de schuldenaar een leefgeld toekent.
Principieel dient het leefgeld minstens gelijk te zijn aan het gedeelte van het inkomen van de schuldenaar dat niet vatbaar is voor beslag (zie art. 1409 Ger. Wetboek).
De schuldbemiddelaar kan een lager leefgeld toekennen mits schriftelijke instemming van de schuldenaar, zonder dat het leefgeld lager mag zijn dan het leefloon zoals voorzien in art. 14 van de wet van 26 mei 2202 betreffende het recht op maatschappelijke integratie.
De schuldbemiddelaar kan aldus met instemming van de schuldbemiddelaar een lager leefloon dan het onbeslagbare vooropstellen teneinde aldus een partiële kwijtschelding en/of een verkorting van de looptijd te motiveren.
Wanneer er geen minnelijke aanzuiveringsregeling tussenkomt kan de rechter bij gemotiveerde beslissing, zelfs zonder instemming van de schuldenaar het leefgeld bepalen op een bedrag dat lager ligt dan het onbeslagbaar deel van het inkomen, zonder dat het lager mag liggen dan het leefloon. Deze bepaling vervalt voor collectieve schuldenregelingen die opgestart zijn vanaf 23/04/2012.
Wanneer de schuldbemiddelaar in het kader van (beter) beheer van de gezinsinkomsten bepaalde uitgaven betaalt zoals vb. de huishuur of de nutsvoorzieningen, zitten deze bedragen vanzelfsprekend begrepen in het leefloon.
Rechtsleer: Bertel De Groote en Stefaan Voet, Verkenning van de vernieuwde collectieve schuldenregeling in DCCR oktober-december 2006, 73, p. 32.
Discussies mbt het leefloon kunnen beslecht worden in overleg met de bemiddelaar, na tussenkomst van een advocaat, desnoods middels tussenkomst van de arbeidsrechtbank.
Maar in praktijk stellen deze regelingen niet veel voor en blijft er onzekerheid bestaan over het bedrag van het leefgeld. Meermaals worden schuldenaars onder druk gezet in te stemmen met een minumaal leefloon, lager dan wettelijk voorzien en blijven ze zelfs onzeker of het stipt betaald wordt. Nooit zijn ze zeker of ze een extra kunnen afsmeken voor een dringende uitgave. DE CSR : het blijft een miserie.
Als advocaten onderlegd in insolventierecht kunnen wij u bijstaan in een beste verdediging. U vraagt hiertoe best een afspraak. Hiertoe kan u ons bellen op het telefoonnummer van ons secretariaat 055/31.86.47 om een afspraak vast te leggen. Breng dan al uw stukken (inkomstenstukken, schulden, brieven) mee. Wij nemen dan de tijd om naar u te luisteren, an,twoord te geven op uw vragen, advies te verlenen en een voorstel van aanpak te formuleren. Wij vragen voor een afspraak 150 euro. Telefonisch kunnen we geen vragen beantwoorden. Korte vragen kan u wel per e-mail stellen naar elfri@elfri.be aan 8€ per e-mail.
Zie ook deze links: