Geleidelijke opbouw of herstel van een recht op persoonlijk contact na een jarenlange breuk tussen ouder en kind
Gent 15 november 1999, T.J.K. 2000 (verkort), 34, noot DECOCK, G. . Naar een algemeen geldende regeling voor weekend en vakanties
Het recht op persoonlijk contact voor een kind dient, rekening houdend met de jonge leeftijd van het kind en het feit dat er tijdens de eerste twee levensjaren geen recht op persoonlijk contact is geweest, geleidelijk te worden opgebouwd.
Gent (15e k.) 2 oktober 2000, T.J.K. 2001 (verkort), 114, noot DECOCK, G..
Wanneer de vader tot geen enkele betekenisvolle toegeving naar zijn kinderen toe bereid is, zou het niet in het belang van de kinderen zijn om hen te dwingen tot een recht op persoonlijk contact zonder voorbereiding of begeleiding.
Dientengevolge blijft het recht op persoonlijk contact van geïntimeerde over zijn kinderen verder en voor onbepaalde tijd opgeschort.
Kan men bezoekrecht weigeren omdat het onderhoudsgeld niet werd betaald? Neen:
voor meer info zie weigering bezoekrecht versus niet betaling van onderhoudsgeld
Welke stappen kan men ondernemen wanneer bezoekrecht of recht op persoonlijk contact wordt geweigerd:
sancties bij het niet eerbiedigen van omgangsrecht
beslag op de kosten van de gedwongen naleving
Welke rechten kan een ouder doen gelden die niet bekleed is met het ouderlijk gezag ,naast een recht op persoonlijk contact:
de rechten van de ouder die niet bekleed is met de ouderlijke macht.
Bestaat er ook een omgangsplicht?
Artikel 374 oud BW voorziet een omgangsrecht in hoofde van de ouders van een minderjarige en niet in een omgangsplicht.
Dwangmiddelen zoals de dwangsom en de gedwongen tenuitvoerlegging ex artikel 387ter oud BW zijn middelen die gevorderd kunnen worden door een ouder die zijn kinderen wenst te zien en zijn recht op omgang met de kinderen wenst uit te oefenen. De middelen kunnen niet worden opgelegd om een ouder te dwingen zijn recht op omgang met de kinderen ex artikel 374 oud BW uit te oefenen.
Wettelijke basis:
art 374 §1 lid 4 B.W.: De ouder die niet het ouderlijk gezag uitoefent, behoudt het recht om toezicht te houden op de opvoeding van het kind. Hij kan bij de andere ouder of bij derden alle nuttige informatie hieromtrent inwinnen en zich in het belang van het kind tot de jeugdrechtbank wenden.
In elk geval bepaalt de rechter de wijze waarop het kind wordt gehuisvest en de plaats waar het in het bevolkingsregister wordt ingeschreven als hebbende aldaar zijn hoofdverblijf.
Kunnen kinderen weigeren bij een ouder te gaan:
zie deze link
Klik hier voor model verzoekschrift tot regeling conflicten tussen ouders over kinderen.
Middels dit verzoekschrift kunnen ouders de familierechtbank verzoeken regelingen uit te werken met betrekking tot hun kinderen.
Dit verzoekschrift biedt de mogelijkheid om de procedure zelfs zonder advocaat te voeren door het document neer te leggen ter griffie van de
familierechtbank bij de rechtbank van eerste aanleg (volgens woonplaats kinderen of woonplaatswaar reeds eerder over de kinderen of over maatregelen dan wel echtscheiding tussen de ouders werd geoordeeld).
Middels dit verzoekschrift kunnen regelingen gevraagd door de vader of de moeder (al dan niet gehuwd, gescheiden, alleenstaand of samenwonend) van de kinderen.
Kunnen onder meer voor het kind/kinderen gevraagd worden:
Regelingen onder meer over:
• gedeeld of exclusief ouderlijk gezag
• verblijfsregeling en woonplaats
• alternerend verblijf (bi-locatie of gelijkmatig verdeelde huisvesting of week regeling of 10/4 of 8/6 of 9/5 of 1WE op 2...)
• toestemming reizen buitenland
• schoolregeling en vakantieregeling
• recht op persoonlijk contact (omgangsrecht/bezoekrecht)
• dwangsommen en andere dwangmaatregelen wanneer omgangsregelingen niet worden nagekomen
• regelingen voor het halen en terugbrengen van de kinderen
• onderhoudsgelden en buitengewone kosten (ook verhoging/verlaging/afschaffing)
• loondelegatie
• gewijzigde omstandigheden
• hoorrecht kinderen
• bijzondere regelingen en bijzondere discussies.