Uit artikel 1322, eerste lid van het Burgerlijk Wetboek volgt dat een onderhandse akte slechts bewijskracht heeft voor zover zij is erkend door diegene tegen wie men zich daarop beroept of voor zover zij als wettelijk voor erkend wordt gehouden. Naar luid van artikel 1323, eerste lid van het Burgerlijk Wetboek is de persoon tegen wie de onderhandse akte wordt ingeroepen overigens verplicht zijn schrift of zijn handtekening op stellige wijze te erkennen of te ontkennen.
Hieruit volgt dat de partij tegen wie een onderhands geschrift wordt ingeroepen geen andere verplichting heeft dan het geschrift te erkennen of te ontkennen. Deze ontkenning volstaat om aan het geschrift iedere bewijskracht te ontzeggen.
Artikel 1324 van het Burgerlijk Wetboek bepaalt weliswaar dat ingeval een partij haar schrift of haar handtekening ontkent, een gerechtelijk onderzoek naar de echtheid ervan wordt bevolen, maar de enige die bij deze onderzoeksmaatregel belang kan hebben is de partij die zich op het document beroept.
De subjectieve bewijslast mag niet worden omgekeerd door van de parij die het ondertekende stuk wil tegenwerpen, te eisen dat zij aantoont dat zij, (of een aangestelde voor haar rekening), niet de ondertekenaar is.
Wanneer hij het stuk inroept, geen schriftonderzoek vordert van de handtekening die wordt ontkend, blijft deze handtekening zonder uitwerking (zie de op deze website weergegeven rechtspraak Brussel 28/02/2018 en Hof van Beroep Gent 3 mei 2017 (betalend gedeelte),
Bij gebrek aan de bijzondere rechtspleging van de valsheidsprocedure is een getuigenverhoor niet nuttig voor de beslechting van het geschil.
Let wel inzake de echtheid van een handtekenig op een notariële akte, gelden volgende regels:
De notaris verleent authenticiteit aan zijn akte en garandeert hij een aantal gegevens te hebben vastgesteld met zijn eigen ogen en oren (de auditu en de visu).
Enerzijds moet de notaris voor elke akte die hij verlijdt, de identiteiten van de partijen controleren. Hij garandeert dat de handtekening onderaan de akte deze is van de persoon die vermeld staat in de akte.
Anderzijds verleent de notaris authenticiteit aan de verklaringen die de partijen voor hem afleggen.
Bewijs authenticiteit in de advocatenakte
Een advocaten akte verschaft een verhoogde bewijswaarde tussen partijen en rechtverkrijgenden inzake de handtekening en het handschrift en inzake de voorlichtingsplicht.
Het betreft In feite gaat het om een omkering van de bewijslast.
Hij die die de echtheid van de handtekening of het geschrift wil ontkennen, moet deze betwisten dooe een procedure van valsheid in burgerlijke zaken, in tegenstelling tot de gewone onderhandse akte waar de bewijslast omgekeerd is.
De bewijskracht van een authentieke akte, geldt ten aanzien van iedereen (erga omnes).