Het beslag op roerend goed is een dwangmaatregel teneinde betaling te bekomen.
Deze maatregel behelst dat een gerechtsdeurwaarder goederen overgaat tot het oplijsten van een aantal goederen van de schuldenaar die ten vroegste een maand later zouden kunnen verkocht worden indien er geen betaling, betalingsregeling of minnelijke terugkoop plaats vindt en voor zover de gerechtsdeurwaarder de verkoop ook daadwerkelijk voortzet.
Alvorens er roerend beslag kan gelegd worden dient de gerechtsdeurwaarder te beschikken over een uitvoerbare titel. Dit is een vonnis van de rechter of een bevelschrift met uitvoerbare kracht.
De meest essentiële goederen kunnen niet in beslag genomen worden door een gerechtsdeurwaarder. Dit zijn de zogeheten onbeslagbare goederen, zoals bed, kleren, kleerkast, toiletgerief, wasmachine, tafel en stoelen, een fornuis, koelkast, huisdieren, studiemateriaal, materiaal nodig voor uw beroep tot een waarde van 2.500 euro, gerief van de kinderen, maar ook persoonlijke zaken. Voorwerpen zonder waarde zijn geen goederen en derhalve niet vatbaar voor beslag (vb. diploma's foto's, documenten). Voor de volledige lijst onbeslagbare goederen klik hier)
Wanneer een gerechtsdeurwaarder onbeslagbare goederen opschrijft, moet dit binnen de vijf dagen na het beslag aan de gerechtsdeurwaarder gemeld worden volgens de modaliteiten van artikel 1408 §3 Gerechtelijk wetboek.
Indien er niemand aanwezig is of de toegang wordt geweigerd, kan een gerechtsdeurwaarder in het bijzijn van een politiefunctionaris de toegang tot de woning verschaffen en daarbij indien nodig de sloten laten openen. Dit gebeurt zelden. In de regel verwittigt de gerechtsdeurwaarder wanneer hij langs komt. Indien de gerechtsdeurwaarder de sloten opent, gebeurt dit discreet. Op de deur wordt een klein briefje achtergelaten met melding dat een nieuwe sleutel kan afgehaald op het politiekantoor.
Beslag op roerende goederen komt intimiderend over. De bedoeling hiervan is zelden om de inboedel daadwerkelijk te verkopen. Vaak brengt deze niet genoeg op voor de kosten van beslag, zodat de schuldeiser er zelfs niets aan overhoudt. Slechts zeer uitzonderlijk wordt de inboedel opgeladen.
Bedoeling van het roerend beslag is de eis tot betaling kracht bijzetten en heeft dus een zeker afschrikkend effect.
Het is van belang te weten dat de schuldenaar over tal van rechten beschikt om een oplossing te vinden of een antwoord dan wel verdediging te bieden ten aanzien van dit beslag.
De schuldenaar kan een regeling te treffen tot betaling van uw schuld. Let wel dit is compleet zinloos wanneer de schuld onafbetaalbaar is. Onafbetaalbare schulden terugbetalen verhindert de afschrijving van de vordering door de schuldeiser, verhindert de verjaring, kort de schuld niet af, veroorzaakt armoede en lost de problemen van de schuldenaar niet op.
De schuldenaar mag ook een minnelijke verkoop aan de deurwaarder voorstellen. De schuldenaar mag aan de gerechtsdeurwaarder dus zelf een koper (vriend of familielid voorstellen). Dit voorstel moet gedaan binnen de 10 dagen volgend op de betekening van het beslagexploot.
De voor te stellen prijs is vaak minimaal en dient overeen te komen met de vermoedelijke gedwongen opbrengstwaarde van de goederen bij beslag. Vaak volstaat een éénmalige som van 1.000 à 1.500 euro en zijn hiermee de verdere zorgen van roerend beslag definitief van de baan.
Een akkoord kan vrij gemakkelijk bekomen worden indien de voorgestelde prijs redelijk is, die vaak vele malen minder is dan de schuld. De goederen zullen de woning niet dienen te verlaten en zijn hierna nooit meer vatbaar voor beslag, zelfs niet voor andere schuldeisers.
Een minnelijke terugkoop waarbij de schuldenaars nadien geen verdere betalingen meer doorvoeren aan de schuldeisers en verder leven met een loonbeslag waarbij ze de onbeslagbare delen van hun loon behouden biedt vaak voordelen ten aanzien van een collectieve schuldenregeling die maar al te vaak neerkomt op collectieve armoede en ellende.
Een beslag op goederen kan bewarend of uitvoerend zijn. Bij een bewarend beslag wordt geen verkoop aangekondigd maar mag de schuldenaar zijn goederen niet verkopen of wegschenken.
Enkel bij een uitvoerend beslag kunnen roerende goederen effectief worden verkocht.
Het zogenaamd veilig stellen van roerende goederen is een fabel.
Vaak wordt bij dreiging van beslag een document opgesteld waarbij de eigendom wordt overgedragen aan een derde persoon (of waarin verklaard wordt dat de goederen van een derde zijn), en waarbij dan een inventaris wordt opgesteld of andere stukken, dan wel foto’s worden gevoegd, al dan niet met tussenkomst van een gerechtsdeurwaarder of notaris.
Een dergelijk document (zelfs opgesteld door een gerechtsdeurwaarder of notaris) biedt geen afdoende bescherming tegen beslag, zelfs niet indien het document geregistreerd werd.
Een schuldeiser mag ervan uit gaan dat alle voor beslag vatbare goederen die zich op de woonplaats van de schuldenaar bevinden, in beslag genomen mogen worden. Bij samenwoonst of een huwelijk kunnen dus ook de goederen van de persoon met wie de schuldenaar samenwoont of met wie de schuldenaar gehuwd is in beslag genomen worden, ook al heeft die persoon niks met de schulden te maken. Het zelfde geldt voor de ouders die onder het zelfde dak wonen als de schuldenaar.
Onderhandse verkopen tussen particulieren hebben geen enkele bewijswaarde in een beslagprocedure ten aanzien van derden. Evenmin hebben onderhandse stukken of louter declaratoire stukken opgesteld door een notaris of gerechtsdeurwaarder bewijswaarde ten aanzien van derden. Het onderhands verkopen van de inboedel aan een derde persoon die dan de goederen zou verhuren, zou een regelrechte catastrofe worden.
De deurwaarder zal met dit document principieel geen rekening kunnen houden en de persoon die de goederen "gekocht" heeft verplichten een procedure tot revindicatie te starten voor de beslagrechter. Immers de beslagrechter is enige die kan oordelen over de incidenten of aanspraken bij beslag.
Indien goederen werden in beslag genomen, die niet de eigendom zijn van de schuldenaar kan niet de schuldenaar zelf maar wel de rechtmatige eigenaar, inderdaad een revindicatie procedure opstarten voor de beslagrechter. De schuldenaar moet dus de eigenaar van de goederen verplichten die dure procedure op te starten. De schuldenaar kan dit niet in de plaats doen van die schuldenaar. Die zogeheten revindicatieprocedure is inderdaad een zeer een dure procedure die al vlug 3.000 euro kosten met zich meebrengt en zeer weinig kans heeft op slagen.
In deze procedure dient de eigenaar de schuldenaar (dus de beslagene) en de schuldeiser te dagvaarden en mede te betekenen aan de beslagleggende deurwaarder. De schuldeiser kan een tegeneis instellen tot het bekomen van een schadevergoeding van 2.000 €, zowel lastens de schuldenaar als lastens de persoon die de goederen "inkocht", gezien deze mede geholpen heeft tot de organisatie van het onvermogen van de schuldenaar.
Nochtans is er een perfect wettelijke mogelijkheid, ter bescherming van deze goederen die amper tussen de 1.000 en de 1.500 euro kost in plaats van meer dan 5.000 euro en een hoop miserie, weliswaar nadat de deurwaarder de goederen heeft opgeschreven, met name de minnelijke wederinkoop van de goederen zoals hierboven beschreven en zoals voorzien in
art. 1526 bis gerechtelijk wetboek.
zie ook deze link:
Kan ik mijn inboedel op naam van een derde zetten?
Heeft het zin goederen te verbergen om ze tegen beslag te beschermen?Alle goederen in het bezit van een schuldenaar die vatbaar zijn voor beslag kunnen theoretisch in beslag worden genomen wanneer een schuldeiser over een uitvoerbare titel beschikt. Dit geldt niet voor de onbeslagbare goederen en de goederen die reeds eerder in beslag werden genomen en minnelijk werden teruggekocht. Zolang goederen niet in beslag genomen zijn kan een schuldenaar hier vrij over beschikken. Hij kan ze verkopen, wegschenken, verplaatsen.
Goederen wegschenken of verkopen en ze zelf in bezit houden heeft geen zin, gezien ze dan voor beslag vatbaar blijven (zie hoger), doordat het bezit als titel van eigendom geldt. Het verplaatsen heeft evenmin zin. Immers de schuldenaar kan ze dan niet meer in het bezit houden (ze blijven beslagbaar) en heeft er geen genot meer van. Het is dus beter dat de schuldenaar die goederen laat staan en ze laat opschrijven door de gerechtsdeurwaarder om ze dan mee terug te kopen in het kader van een minnelijke terugkoop. Dit zal misschien een meerprijs zijn van een paar 100 euro, maar dan wel de mogelijkheid om deze goederen verder te kunnen gebruiken.
Uittreksel uit het gerechtelijk wetboek: HOOFDSTUK II. _ Uitvoerend beslag op roerend goed.
Art. 1499. <W 2000-05-29/36, art. 7, 035;
Inwerkingtreding : 01-07-2001> Aan elk uitvoerend beslag op roerend goed gaat een bevel aan de schuldenaar vooraf, dat ten minste een dag voor het beslag wordt gedaan en dat, indien de titel bestaat uit een rechterlijke beslissing, de betekening daarvan bevat indien dit nog niet gebeurd is.
Art. 1500.[
1 § 1.]
1 Het bevel bevat keuze van woonplaats, in de plaats waar de rechter zitting houdt die, in voorkomend geval, kennis moet nemen van het beslag.
De schuldenaar kan aan deze gekozen woonplaats alle betekeningen doen, zelfs van zakelijk aanbod en van hoger beroep.
[
1 § 2. Het bevel bevat, op straffe van nietigheid, de tekst van artikel 1506/1.]
1 ----------
(
1)<W
2019-05-05/19, art. 138, 117; Inwerkingtreding : 29-06-2019>
Art. 1501.De gerechtsdeurwaarder moet, op straffe van nietigheid van het beslagexploot, worden bijgestaan door een meerderjarige getuige die geen bloedverwant of aanverwant is van de partijen of van hemzelf, tot en met de graad van achterneef; hij vermeldt in het proces-verbaal de naam [
1 en de voornaam]
1 van deze getuige, die het origineel en de afschriften ondertekent. De aanwijzing van de getuige sluit in dat deze woonplaats kiest ten kantore van de optredende deurwaarder.
Onder dezelfde voorwaarden kan de deurwaarder zich door een tweede getuige laten bijstaan.
De vervolgende partij mag bij het beslag niet tegenwoordig zijn.
----------
(
1)<W
2018-12-21/09, art. 133, 113; Inwerkingtreding : 10-01-2019>
Art. 1502. <W 2000-05-29/36, art. 8, 035;
Inwerkingtreding : 01-07-2001> In het exploot van uitvoerend beslag op roerend goed wordt op straffe van nietigheid de tekst van de artikelen 1408, § 3, en 1526bis, alsook die van de artikelen 490bis en 507 van het Strafwetboek opgenomen.
De akte dient in zeer duidelijke lettertekens de vermelding te bevatten van de termijnen die op straffe van verval zijn voorgeschreven bij artikel 1408, § 3, lid 1, en bij artikel 1526bis, tweede lid.
Art. 1503. Het beslag kan worden gedaan buiten de woonplaats van de schuldenaar en bij een derde. Voor dit beslag is toelating van de rechter vereist, dewelke wordt gegeven op verzoekschrift, ingediend en ondertekend door een advocaat of een gerechtsdeurwaarder.
Het verzoekschrift bevat zo mogelijk, behalve de vermeldingen bedoeld in artikel 1026, een korte opgave van de in beslag te nemen roerende goederen.
De derde moet aan de gerechtsdeurwaarder de plaats aanwijzen waar de in beslag te nemen voorwerpen zich bevinden of in voorkomend geval diens opsporingen vergemakkelijken.
Art. 1504. Zijn de deuren gesloten of wordt er geweigerd ze te openen, dan kan de gerechtsdeurwaarder een deurwachter aanstellen; hij wendt zich dadelijk zonder formaliteiten tot de politiecommissaris of, indien er geen is, tot de vrederechter of tot de burgemeester.
De persoon op wie de deurwaarder aldus een beroep heeft gedaan, degene aan wie deze persoon daartoe opdracht heeft gegeven of die hem vervangt, is tegenwoordig bij het openen van de deuren en zelfs van de meubelen indien daartoe grond bestaat en maakt geen proces-verbaal op, maar ondertekent het proces-verbaal van de deurwaarder, die van alles slechts een enkele akte mag opmaken.
De politiecommissaris kan een agent aanwijzen om hem te vertegenwoordigen.
Art. 1505. Moet een brandkast worden geopend, die gehuurd is bij enige natuurlijke of rechtspersoon die brandkasten pleegt te verhuren, en is de partij niet aanwezig bij de tenuitvoerlegging, dan verzegelt de gerechtsdeurwaarder de gehuurde brandkast en maant hij de partij aan om tegenwoordig te zijn bij de opening op dag en uur door hem aan te geven. De aanmaning geschiedt zo mogelijk in de akte waarbij de verzegeling wordt vastgesteld.
Indien de partij tegen wie het beslag geschiedt, zich niet aanmeldt op de gestelde dag en het gestelde uur, opent de deurwaarder de brandkast zoals in artikel 1504 is voorgeschreven.
Art. 1506. Het proces-verbaal van beslaglegging bevat een nauwkeurige en omstandige beschrijving van de in beslag genomen voorwerpen, onder meer en naar gelang van het geval, door er de voornaamste kenmerken, het gewicht, de maat of de inhoud van aan te geven.
Indien er gereed geld is, wordt het getal en de muntsoort vermeld; de gerechtsdeurwaarder geeft het in bewaring ter plaatse bestemd voor consignaties; tenzij de beslaglegger en de schuldenaar tegen wie het beslag geschiedt, alsmede eventueel zij die verzet doen, omtrent een andere bewaarnemer overeenkomen.
Art. 1506/1. [
1 § 1. Wanneer zich onder de in beslag genomen goederen een motorrijtuig bevindt, kan de gerechtsdeurwaarder dat voertuig immobiliseren wanneer het voorwerp van de uitvoerbare titel geheel of deels betrekking heeft op een misdrijf inzake de belasting op de inverkeerstelling, de verkeersbelasting, de verplichte verzekering voor motorrijtuigen of het wegverkeer.
Wanneer het in beslag genomen voertuig ter plaatse wordt geïmmobiliseerd, ziet de gerechtsdeurwaarder erop toe dat de vigerende algemene parkeerregels niet worden overtreden. Als de gerechtsdeurwaarder bovendien geen contact heeft met de betekende partij, brengt hij een zichtbare toelichting aan, met vermelding van zijn contactgegevens. De Koning bepaalt het model ervan.
Als de gerechtsdeurwaarder het nuttig acht, kan hij onmiddellijk en in elk geval op de dag van zijn optreden, overgaan tot het takelen van het in beslag genomen voertuig.
De gerechtsdeurwaarder kan deze uitvoeringsmaatregel tevens aanwenden bij het betekenen van de nieuwe verkoopdag.
§ 2. Voor de toepassing van dit artikel wordt afgeweken van het principe dat de schuldenaar het bij artikel 1443, eerste lid, bedoelde genot van het in beslag genomen goed behoudt.
§ 3. Indien de in § 1 bedoelde maatregel wordt toegepast, vermeldt het proces-verbaal van beslaglegging (of in voorkomend geval de akte tot bepaling van een nieuwe verkoopdag) naast hetgeen in artikel 1506 wordt aangegeven, ook de bestemming van het in beslag genomen voertuig, in zeer duidelijk lettertype.
§ 4. Het voertuig wordt geïmmobiliseerd op kosten van de schuldenaar, ongeacht of hij de eigenaar is van het voertuig, dan wel de houder van de nummerplaat ervan.
De gerechtsdeurwaarder heft de immobilisering van het voertuig alleen op nadat de schulden en de kosten volledig zijn betaald, nadat de partijen een overeenkomst hebben bereikt dan wel nadat de beslagrechter tot die opheffing heeft beslist.
Uiterlijk binnen twee werkdagen na de opheffing van de immobilisering van het voertuig gaat de gerechtsdeurwaarder over tot de vrijgave van het voertuig en kan hij kosteloos een proces-verbaal van opheffing van immobilisering opstellen, waarvan hij een afschrift aan de schuldenaar bezorgt.]
1 ----------
(
1)<Ingevoegd bij W
2019-05-05/19, art. 139, 117; Inwerkingtreding : 29-06-2019>
Art. 1507. Indien de beslagene afwezig is en een meubel moet worden opengebroken, kan de gerechtsdeurwaarder optreden zoals in artikel 1504 is voorgeschreven.
Art. 1508. De gerechtsdeurwaarder kan met een enkel proces-verbaal beslag leggen in verschillende plaatsen.
Art. 1509. Indien beslag wordt gelegd op dieren, gereedschappen, werktuigen en machines die voor de landbouw, een nijverheids- of handelsonderneming dienen, kan de rechter, op verzoek van de beslaglegger, een zaakvoerder aanstellen voor het bedrijf.
Art. 1510. Telkens als hij het dienstig acht of door de beslaglegger erom verzocht wordt, kan de gerechtsdeurwaarder zich van het bestaan der in beslag genomen voorwerpen en van hun staat vergewissen.
De gerechtsdeurwaarder stelt de uitslag van dit onderzoek vast onderaan op het proces-verbaal van beslaglegging, zowel op het origineel als op het afschrift. Wordt het afschrift niet overgelegd, dan wordt daarvan melding gemaakt op het origineel.
Art. 1511.In het proces-verbaal van beslaglegging worden plaats, dag en uur van de verkoop aangegeven.
[
1 De verkoop vindt plaats ofwel op fysieke wijze, ofwel op elektronische wijze, ofwel middels een combinatie van beide, zoals bepaald in artikel 1522.]
1 ----------
(
1)<W
2019-05-05/19, art. 140, 117; Inwerkingtreding : 29-06-2019>
Art. 1512. (Wordt het beslag gelegd in de woonplaats van de schuldenaar tegen wie het beslag geschiedt of in zijn tegenwoordigheid, dan wordt hem terstond een afschrift van het proces-verbaal gelaten, ondertekend door hen die het origineel hebben ondertekend; is de schuldenaar tegen wie het beslag geschiedt afwezig, dan wordt een afschrift ter hand gesteld of achtergelaten overeenkomstig de artikelen 35 en 38; de persoon op wie de gerechtsdeurwaarder overeenkomstig artikel 1504 een beroep heeft gedaan, tekent het proces-verbaal kosteloos voor gezien.) <W 1985-05-24/30, art. 6, 003>
Wordt het beslag gelegd buiten de woonplaats en in afwezigheid van de schuldenaar tegen wie het beslag geschiedt, dan wordt hem een afschrift van het proces-verbaal betekend; het beslag kan tegen hem niet worden ingeroepen dan vanaf die betekening en de termijn voor de verkoop gaat eveneens dan in.
Art. 1513. De vervolging wordt voortgezet ondanks alle bezwaren van de schuldenaar tegen wie het beslag geschiedt, en totdat de beslagrechter voor wie zij worden gebracht, heeft beschikt.
Art. 1514.<W 2000-05-29/36, art. 9, 035;
Inwerkingtreding : 29-01-2011> Degene die beweert eigenaar te zijn van het geheel of een gedeelte van de in beslag genomen voorwerpen, kan tegen de verkoop verzet doen bij exploot, betekend aan de beslaglegger, aan de beslagen schuldenaar en aan de gerechtsdeurwaarder, en houdende dagvaarding van de beslaglegger en van de beslagen schuldenaar, met vermelding in het exploot van de bewijzen van eigendom, op straffe van nietigheid. [
1 In het exploot worden ook de andere beslagleggers die eveneens op deze goederen beslag hebben gelegd, vermeld met alle relevante gegevens voor de in het derde lid bedoelde oproeping.]
1 De vordering schorst de vervolging (enkel wat betreft de gerecidiveerde goederen). Er wordt uitspraak over gedaan door de beslagrechter. <W 2003-03-27/65, art. 3, 043;
Inwerkingtreding : 29-01-2011>
De griffier geeft de eventuele andere [
1 in de dagvaarding vermelde]
1 beslagleggers bij gerechtsbrief kennis van een afschrift van de dagvaarding, met uitnodiging om te verschijnen, teneinde hen in de zaak te betrekken.
Het vonnis wordt geacht ten aanzien van alle partijen op tegenspraak te zijn gewezen. De in het ongelijk gestelde eiser wordt indien daartoe grond bestaat, veroordeeld tot schadevergoeding aan de beslaglegger. [
1 De personen die bij gerechtsbrief alzo worden opgeroepen, worden aldus partij in het geding, tenzij ze zich ter zitting hiertegen verzetten. Van deze bepaling geeft de griffier eveneens kennis in de gerechtsbrief.]
1 De gerechtsdeurwaarder aan wie de revindicatie betekend werd, stelt het bestand van berichten daarvan ten laatste op de eerstvolgende werkdag in kennis, zodat het betrokken bericht van beslag kan worden vervolledigd met de vermelding van het tussengeschil, de identiteit van de revindicerende partij en in voorkomend geval haar raadsman, alsook van de rechter bij wie de revindicatie aanhangig is gemaakt.
De griffie van het gerecht waarbij de zaak aanhangig is gemaakt, zendt ten laatste op de eerste werkdag volgend op de uitspraak aan het bestand van berichten het beschikkend gedeelte van elk vonnis of arrest dat uitspraak doet over de vordering opdat het bestand van berichten op het betrokken bericht van beslag zou vermelden welk gevolg gegeven is aan de vordering tot revindicatie.
----------
(
1)<W
2013-01-14/16, art. 64, 076; Inwerkingtreding : 01-09-2013>
Art. 1515. Zij die uit welken hoofde ook, zelfs wegens huurgelden, schuldeiser zijn van de beslagene, kunnen geen verzet doen dan tegen de afgifte van de verkoopprijs.
Zij die verzet doen worden niet voor de verkoop opgeroepen.
Art. 1516.(De verkoop wordt ten minste drie werkdagen tevoren bekendgemaakt door middel van een aanplakbiljet, zo aangeslagen dat het van buiten zichtbaar is, op de plaats waar de verkoop zal worden gehouden. Een bijkomend exemplaar ervan wordt, met inachtneming van dezelfde termijn, afgegeven door de gerechtsdeurwaarder aan de persoon van de schuldenaar, of, indien dit niet mogelijk blijkt, aan diens woonplaats achtergelaten onder gesloten omslag, met de vermeldingen bepaald in artikel 44, eerste lid. Dit bijkomend exemplaar mag aan de schuldenaar evenwel niet worden betekend.) <W 1999-05-07/56, art. 2, 032;
Inwerkingtreding : 12-07-1999>
De verkoop wordt bovendien bekendgemaakt [
1 op elektronische wijze of]
1 door middel van de nieuwsbladen, in de steden waar er zijn. De bekendmaking mag ten hoogste tweemaal in hetzelfde blad of eenmaal in twee verschillende bladen worden opgenomen, op straffe van niet-opneming van het hogere bedrag in de begroting, behoudens toelating, aan de rechter aangevraagd bij een verzoekschrift ingediend en ondertekend door een advocaat of een gerechtsdeurwaarder.
[
1 De Koning bepaalt de modaliteiten voor de bekendmaking van de verkoop op elektronische wijze.]
1 ----------
(
1)<W
2019-05-05/19, art. 141, 117; Inwerkingtreding : 29-06-2019>
Art. 1517. (Het aanplakbiljet vermeldt) plaats, dag en uur van de verkoop, alsook de aard van de voorwerpen zonder vermelding van nadere bijzonderheden. <W 1999-05-07/56, art. 3, 032;
Inwerkingtreding : 12-07-1999>
(Noch het aanplakbiljet, noch de bekendmaking vermelden de identiteit van de schuldenaar tegen wie het beslag geschiedt.) <W 1999-05-07/56, art. 3, 032;
Inwerkingtreding : 12-07-1999>
Art. 1518. <W 1999-05-07/56, art. 4, 032;
Inwerkingtreding : 12-07-1999> De aanslag van het biljet en de afgifte of de achterlating van het bijkomend exemplaar ervan worden in één enkel proces-verbaal vastgesteld, wanneer deze aanslag en deze afgifte of deze achterlating in hetzelfde gerechtelijk arrondissement gebeuren.
Art. 1519.Kunstvoorwerpen ter waarde van ten minste (500 EUR) mogen niet worden verkocht [
1 , op fysieke of elektronische wijze,]
1 dan na aanslag van (het biljet) en bekendmaking in de nieuwsbladen, zoals bepaald in artikel 1516, en na voorafgaande uitstalling, hetzij op de plaats waar zij zullen worden te koop gesteld, hetzij op de plaats die de rechter bepaalt, op verzoekschrift ingediend en ondertekend door een advocaat of een gerechtsdeurwaarder [
1 , hetzij op elektronische wijze]
1. <W 1999-05-07/56, art. 5, 032;
Inwerkingtreding : 12-07-1999> <KB 2000-07-20/58, art. 2, 037;
Inwerkingtreding : 01-01-2002>
----------
(
1)<W
2019-05-05/19, art. 142, 117; Inwerkingtreding : 29-06-2019>
Art. 1520. <W 1993-01-14/34, art. 13, 011;
Inwerkingtreding : 1993-03-02> Er moet ten minste één maand verlopen tussen de overhandiging van het afschrift van het proces-verbaal van beslaglegging of, in voorkomend geval, van de betekening van het beslag aan de schuldenaar en de verkoop.
In geval van omzetting van een bewarend beslag in een uitvoerend beslag, moet er ten minste één maand verlopen tussen het bevel dat bedoeld wordt in artikel 1497 en de verkoop.
Art. 1521. Indien de verkoop plaatsheeft op een andere dag dan in de betekening is vermeld, wordt de schuldenaar tegen wie het beslag geschiedt, daartoe bij deurwaardersexploot of bij aangetekende brief ten minste vier werkdagen vóór de verkoop opgeroepen.
Art. 1522.(De verkoop heeft plaats in een veilingzaal van de gerechtsdeurwaarders van het arrondissement of, wanneer zulk een zaal niet bestaat binnen een door de arrondissementskamer van de gerechtsdeurwaarders te bepalen straal, op de dichtsbijgelegen openbare markt, op de gewone dag en op het gewone uur van de markten of op een zondag [
1 , of op elektronische wijze mits identificatie van de kandidaat-koper]
1. De rechter kan evenwel op verzoekschrift, ingediend en ondertekend door een advokaat of een gerechtsdeurwaarder, toestemming verlenen de goederen op een geschikter plaats te verkopen.) <W 28-06-1974, art. 1>
De voorwerpen waarvan sprake is in artikel 1519 mogen niet op de openbare markt worden verkocht.
[
1 De Koning bepaalt de modaliteiten voor de verkoop op elektronische wijze.]
1 ----------
(
1)<W
2019-05-05/19, art. 143, 117; Inwerkingtreding : 29-06-2019>
Art. 1523. Indien het openbare fondsen of deviezen betreft, geschiedt de verkoop op de beurs:
voor de tot notering toegelaten effecten of deviezen, op de gewone uren van de beurs of van een der beurzen waar zij genoteerd worden;
voor de overige, op de openbare verkopingen die de Beurscommissie inricht.
De rechter binnen wiens rechtsgebied het beslag is gedaan, wijst op verzoekschrift voor elke beurs waar de verkoop zal geschieden, een op de tableau ingeschreven wisselagent aan, die overeenkomstig het beursreglement en zonder verdere formaliteiten tot de verkoop overgaat.
Art. 1524.(NOTA : Artikel 1524 werd vervangen bij W
2000-05-29/36, art. 10, 035;
Inwerkingtreding : 29-01-2011 (zie W
2000-05-29/36, art. 29), zelf vervangen bij W
2003-03-27/65, art. 4, met ingang van dezelfde datum als de wijziging bij art. 10 van de W
2000-05-29/36, (zie W
2003-03-27/65, art. 5))
<W
2003-03-27/65, art. 4, 043;
Inwerkingtreding : 29-01-2011> Elke verzetdoende schuldeiser in het bezit van een uitvoerbare titel, krachtens dewelke bevel tot betalen is betekend, kan zich door tussenkomst van een door hem aangezochte gerechtsdeurwaarder een gewaarmerkt afschrift doen overleggen van een eerder gelegd, niet opgeheven, in rechte niet aangevochten beslag. Dit gewaarmerkt afschrift wordt afgeleverd door de gerechtsdeurwaarder die het beslag gelegd heeft, overeenkomstig de hierna vermelde vormvoorschriften.
De in het eerste lid vermelde schuldeiser kan de roerende goederen en zaken vergelijken met het hem overgelegd beslag en de zaken die werden overgeslagen bij uitbreiding in beslag nemen. Heeft de verkoop niet plaats op de vastgestelde dag, dan kan de beslaglegger bij vergelijking en uitbreiding, zonder enige vordering tot indeplaatsstelling, doen overgaan tot verkoop door tussenkomst van de door hem aangezochte gerechtsdeurwaarder.
De in het eerste lid vermelde schuldeiser kan eveneens en zonder enige vordering tot indeplaatsstelling, de uitvoering van zijn titel doen vervolgen door tussenkomst van een door hem aangezochte gerechtsdeurwaarder op basis van een gewaarmerkt afschrift van het eerder gelegd, niet opgeheven, in rechte niet aangevochten beslag, voorzover dit beslag niet ouder is dan drie jaar.
Het proces-verbaal van beslag bij vergelijking en uitbreiding wordt aangezegd aan het bestand van berichten in de vorm van een bericht van beslag bedoeld in artikel 1390, § 1.
Het beslag en in voorkomend geval de beslagen bij vergelijking en uitbreiding hebben gevolg tot op het ogenblik waarin de opheffing ervan wordt toegestaan door alle schuldeisers die beslag hebben gelegd of verzet hebben gedaan op grond van een uitvoerbare titel, krachtens dewelke reeds bevel tot betalen is betekend, met dien verstande dat de rechter zo nodig de betwistingen beslecht.
De schuldeiser bedoeld in het derde lid moet in de eerste akte van verkoopdagstelling op basis van een gewaarmerkt afschrift van het eerder gelegd beslag, op straffe van nietigheid duidelijk meedelen aan de schuldenaar dat de vervolging geschiedt op basis van het eerder gelegd, niet opgeheven, in rechte niet aangevochten beslag en is gehouden het hem daartoe overgezonden gewaarmerkt afschrift op straffe van nietigheid mee te betekenen. Tussen het betekenen van deze eerste akte van verkoopdagstelling op basis van een gewaarmerkt afschrift van het eerder gelegd beslag en de verkoopdatum dient een termijn van minstens één maand te verlopen. De instrumenterende gerechtsdeurwaarder zendt in dit geval op eigen verantwoordelijkheid aan het bestand van berichten binnen drie werkdagen volgend op de handeling, overeenkomstig artikel 1390, § 1, een bericht van gemeengemaakt beslag. Dergelijk beslagbericht vermeldt naast de datum van het eerdere beslag, de identiteit van de eerdere beslagleggende schuldeiser en de identiteit van de gerechtsdeurwaarder die het heeft gelegd.
De gerechtsdeurwaarders die beslag hebben gelegd zijn verplicht een register met volgnummer aan te leggen van de gewaarmerkte afschriften die zij afleveren aan de schuldeisers bedoeld in het derde lid. Deze kunnen dit gewaarmerkt afschrift enkel aanwenden ter uitvoering van de titel waarvoor het is aangevraagd.
Art. 1525.Het proces-verbaal van de verkoop [
1 op fysieke wijze, of op elektronische wijze, of middels een combinatie van beide]
1 stelt vast dat de schuldenaar tegen wie het beslag geschiedt, al dan niet verschenen is.
----------
(
1)<W
2019-05-05/19, art. 144, 117; Inwerkingtreding : 29-06-2019>
Art. 1526.De toewijzing wordt gedaan aan de meestbiedende, tegen gerede betaling.
Bij gebreke van betaling wordt het goed dadelijk weder verkocht ten laste van hem aan wie het toegewezen is.
[
1 De Koning duidt bij een in Ministerraad overlegd besluit aan via welk elektronisch platform de verkoop kan geschieden. Hij bepaalt tevens de bijkomende modaliteiten met betrekking tot de toewijzing en de betaling in geval van verkoop op elektronische of gecombineerde wijze.]
1 ----------
(
1)<W
2019-05-05/19, art. 145, 117; Inwerkingtreding : 29-06-2019>
Art. 1526bis. <ingevoegd bij W 1993-01-14/34, art. 15, 011;
Inwerkingtreding : 1993-03-02> De schuldenaar tegen wie een uitvoerend beslag op roerend goed geschiedt, kan de in beslag genomen goederen in der minne verkopen ten einde de opbrengst ervan aan te wenden voor de betaling van de schuldeisers.
(Op straffe van verval) moet de schuldenaar binnen tien dagen na de betekening van de beslaglegging de gerechtsdeurwaarder in kennis stellen van de hem gedane voorstellen. <W 2000-05-29/36, art. 11, 1°, 035;
Inwerkingtreding : 01-07-2001>
(Wanneer de gerechtsdeurwaarder meent dat deze voorstellen ontoereikend zijn of wanneer de schuldeiser bewijst dat deze ontoereikend zijn, wordt met het verzoek tot verkoop in der minne geen rekening gehouden.) <W 2000-05-29/36, art. 11, 2°, 035;
Inwerkingtreding : 01-07-2001>
Behalve indien de weigering om met de verkoop in te stemmen is ingegeven door de bedoeling om de schuldenaar te benadelen, kan de schuldeiser niet aansprakelijk worden gesteld.
De overdracht van de eigendom van het goed is afhankelijk van de betaling van de prijs ervan in handen van de gerechtsdeurwaarder binnen acht dagen na de aanvaarding van het aankoopbod. Bij niet-naleving van die termijn kunnen de goederen onverwijld openbaar te koop worden gesteld.
Na betaling van de prijs in handen van de gerechtsdeurwaarder, maakt deze een proces-verbaal op van verkoop in der minne met vermelding van de identiteit van de koper en verkoper, de betaalde prijs en de omschrijving van de verkochte goederen. Hij stelt hiervan een afschrift ter beschikking van de koper.
(Het proces-verbaal wordt aan het bestand van berichten gezonden in de vorm van een bericht als bedoeld in artikel 1390, § 1.) <W 2000-05-29/36, art. 11, 3°, 035;
Inwerkingtreding : 29-01-2011>
Art. 1527. Wanneer de waarde van de in beslag genomen goederen het bedrag van de oorzaken van het beslag en van het verzet te boven gaat, worden slechts zoveel goederen verkocht als nodig is tot betaling van schuldvorderingen en kosten.
Art. 1528. De gerechtsdeurwaarders zijn persoonlijk aansprakelijk voor de koopsommen en vermelden in hun processen-verbaal de naam en de woonplaats van de kopers.