aanbod definitie (frans: offre):
Een aanbod is een eenzijdige rechtshandeling inhoudende een voorstel tot contracteren waarin alle essentiële elementen van de overeenkomst vervat zitten die noodzakelijk zijn voor de totstandkoming van de overeenkomst en waarbij de loutere aanvaarding van het aanbod door de wederpartij de overeenkomst tot stand brengt. Een aanbod doet aldus een eenzijdige verbintenis ontstaan en heeft aldus in hoofde van de aanbieder een bindend karakter, in die zin dat hij definitief verbonden is wanneer de wederpartij aanvaardt. zie aanvaarding van het aanbod
Een aanbod onderscheidt zich aldus van een optie. Hij die beschikt over een optierecht is niet gebonden en heeft de keuze om al dan niet te contracteren of een bestaand contractrecht te behouden of te vernieuwen.
De optieverlener verbindt zich daarentegen tot het sluiten van het contract indien de wederpartij het wenst.
Een aanbod is een voorstel tot contracteren van één van de partijen dat alle voor het sluiten van het contract noodzakelijke elementen bevat, zodat bij loutere aanvaarding door de andere partij een geldig contract ontstaat. Het hof van beroep te Antwerpen oordeelde op 13 mei 2008 (NJW, 192, 885 met noot, dat een publicatie op een website door een vastgoedmakelaar van een advertentie waarin een onroerend goed werd te koop gesteld tegen de vraagprijs van 2.000.000 euro niet kan bestempeld worden als een aanbod, maar dient aanzien als een oproep tot onderhandelen en tot aanbieding tot aankoop. Dit zou ook zo door de "kopers" begrepen zijn aangezien zij bij e-mail een bod gelijk aan de vraagprijs en dus geen aanvaarding uitbrachten.
Uittreksel uit het NBW
Art. 5.18: Beginsel: Het contract komt tot stand door de aanvaarding van een aanbod.
Art. 5.19: Aanbod. Het aanbod is een voorstel tot contracteren dat alle essentiële en substantiële bestanddelen omvat van het beoogde contract en de wil van de aanbieder impliceert om door het contract gebonden te zijn in geval van aanvaarding.
Een mededelingsplichtig aanbod mag worden gewijzigd of ingetrokken zolang het aanbod de bestemmeling niet heeft bereikt in de zin van artikel 1.5. Een aanbod aan het publiek kan niet worden gewijzigd of ingetrokken zodra het veruitwendigd is.
Een aanbod blijft onherroepelijk gedurende de erin bepaalde termijn of, bij gebrek daaraan, gedurende een redelijke termijn.
Na het verstrijken van die termijn of nadat de afwijzing van het aanbod de aanbieder heeft bereikt, is het aanbod niet langer bindend ten aanzien van de persoon die het afwijst.