De Officiële Belgische Schaal, ter bepaling van de graad van Invaliditeit, OBSI of BSI is bestemd om, krachtens de wettelijke beschikkingen welke er de toepassing van bekrachtigen, als schattingsbasis te dienen voor de door tussenkomst van de Gerechtelijke Geneeskundige Dienst uitgevoerde medische expertises.
De invaliditeit, zo lezen we in de OBSI, is een vermindering van de fysische of psychische integriteit. Een valide persoon kan zijn vermogens, krachten en bewegingen op volkomen wijze doen samenwerken om ze aan een activiteit dienstbaar te maken. Het is deze validiteit die als vergelijkingspunt dient. De invaliditeitsgraad beoogt de vermindering uit te drukken van de mens als psychosomatisch geheel en, hiermee verbonden, van de mogelijkheid om handelingen van het dagelijkse leven te verrichten, waarbij de vermindering uitgedrukt wordt in een percent t.o.v. de valide persoon, die de waarde 100% vertegenwoordigt.
De rechtspraak (in gemeen recht) hanteert een gelijkaardig definitie, en stelt dat invaliditeit een medisch begrip is, dat de anatomische of functionele vermindering uitdrukt, onafhankelijk van de repercussies op de lucratieve activiteiten van het slachtoffer. De schaal , OBSI of BSI ter bepaling van de graad van Invaliditeit is bestemd om, krachtens de wettelijke beschikkingen welke er de toepassing van bekrachtigen, als schattingsbasis te dienen voor de door tussenkomst van de Gerechtelijke Geneeskundige Dienst uitgevoerde medische expertises.
De BSI is de fysiologische invaliditeit is de vermindering van de lichamelijke integriteit. De invaliditeitsgraad, uitgedrukt in een percentage, wordt bepaald bij een geneeskundige beslissing, op basis van de officiële Belgische schaal tot vaststelling van de graad van invaliditeit. Deze schaal wordt gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. U kan de schaal ook lezen in de gecoördineerde geconsolideerde versie via deze link: Koninklijk besluit van 8 februari 2006 houdende bepaling van de wijze waarop een volledige blindheid, een volledige verlamming van de bovenste ledematen of amputatie van de bovenste ledematen en een blijvende invaliditeit die rechtstreeks is toe te schrijven aan de onderste ledematen en ten minste 50 % bedraagt, wordt vastgesteld.
zie ook: Eric Brosens, Jurist en arbeidsdeskundige (België)
De OBSI schaal stelt zelf:
"Deze handleiding gebruikt als referentiekader de Officiële Belgische Schaal ter Bepaling van de Graad van Invaliditeit, goedgekeurd bij het besluit van de Regent van 12 februari 1946, hierna "OBSI" genaamd."
Hierdoor wordt een zekere coherentie met de evaluatie van de handicap in het kader van de regeling van de verhoogde kinderbijslag, in de hand gewerkt.".
Derhalve dient de schaal gelezen te worden binnen haar finaliteit waarbij de schaal zelf haar eigen beperkingen ondergeschikt maakt aan haar doelstellingen die op deze beperkingen primeren. Een verwijzing naar PBSI is niet meer dan een verwijzing naar zelf erkende indicatieven die op zich geen norm uitmaken en erkennen (overigens net als de indicatieve tabel) nooit een absolute maatstaf te kunnen zijn. Zij dient tevens gelezen binnen haar ontstaangeschiedenis, met name de vergoeding van directe en indirecte oorslogsslachtoffers en heeft nooit de intentie gehad om alle andere fysiologische beperkingen te omvatten.