De wetten van 15 mei 2012 en 15 juni 2012 evenmin als de wet van 24 november 1997 geven een definitie van aan het begrip intra familiaal geweld.
Om deze tekortkoming in te vullen, werden er twee omzendbrieven opgesteld en uitgestuurd van het College van procureurs-generaal, zijnde de omzendbrief 3/2006 van het College van procureurs- generaal van 1 maart 2006 betreffende de definitie van het intra familiaal geweld en de extra familiale kindermishandeling, de identificatie en de registratie van het dossiers door de politiediensten en te parketten: http://www.om-mp.be/omzendbrieven (pagina 4) en de omzendbrieven 4/2006 van het college van procureurs-generaal van 1 maart 2006 betreffende het strafrechtelijk beleid in zake partnergeweld http://www.om-mp.be/omzendbrieven (pagina3).
De definitie intra-familiaal geweld van het college van procureurs-generaal:
Intra-familiaal geweld is iedere vorm van fysiek, seksueel, psychisch of economisch geweld tussen leden van eenzelfde familie, ongeacht hun leeftijd. Er is dus sprake van intra familiaal geweld wanneer er geweld plaatsvindt tegen gezinsleden zoals kinderen, ouders, (ex-)partners, vrienden van de familie enzovoort. Personen die slechts getuige zijn van het geweld worden ook als slachtoffer bestempeld.
Het geweld kan zowel om fysiek geweld, als om seksueel, psychologisch of economisch geweld betreffen. Dader en slachtoffer hoeven niet samen te wonen. Intra familiaal geweld hoeft niet noodzakelijk plaats te vinden in de woning van de betrokkenen. Ook buitenshuis kan er sprake zijn van intra familiaal geweld.
Intra familiaal geweld bevat niet alleen partnergeweld, maar ook kindermishandeling, ouderenmishandeling, geweld tussen broers en zussen...
Als praten, alleen niet helpt.
Wie zich thuis onveilig voelt, wordt beschermd door het recht, waarbij we als advocaat zinvol kunnen optreden. Via de rechtbank kunnen we als advocaat onder meer afzonderlijk verblijf en verontrustingsverbod afdwingen. Ja zelfs uithuiszetting en uitdrijving blijft mogelijk, naast een arsenaal van andere mogelijkheden
Geweld, gevaar, slagen, dominantie los je op met recht en niet op met een skype gesprek, een chat of een geitenwollensokken-bemiddelaar of een sociaal werker.
Bemiddelen en hulpverlening met telefonische lijnen kan enkel helpen wanneer er een vrijwillige bereidheid bestaat langs twee kanten. In ernstige conflicten is dit meer niet dan wel het geval. Geweld, gevecht en aanhoudende strijd tussen partners vereist maatregelen met een sterke hand. Je kan niet blijven babbelen.
De hulplijn 1712 is een mooi initiatief. Indien de telefoonlijn 1712 niet helpt, raadpleeg dan een advocaat die onderlegd is in familiale conflicten. Er zijn heel advocaten die zich willen en kunnen toeleggen op de noden in deze coronacrisis. Wij staan voor u klaar. (055/31.86.47 elfri@elfri.be)
Dringende en voorlopige maatregelen kunnen door tussenkomst van een advocaat voor de rechtbank worden afgedwongen op zeer korte termijn. De rechter kan tijdelijke geldmiddelen of onderhoudsgelden vrijmaken, maatregelen nemen voor de kinderen, verontrustingsverbod opleggen, maatregelen laten afdwingen door de politie, de gezinswoning, goederen of een gezinsvoertuig exclusief beschikbaar maken aan de partner die slachtoffer is van het geweld .
Wie slachtoffer is van psychisch of fysiek geweld kan tijdelijke afzonderlijke woonst bekomen (bijvoorbeeld) (tijdelijk) in een hotel op kosten van de huwgemeenschap, samen met de kinderen. Maar ook pleger van geweld kan gedwongen worden de woning te verlaten om tijdelijk verder te wonen in een hotelkamer.
Een tweede verblijf en het weekend verblijf kunnen met machtiging van de rechter worden aangeduid als veilige woonst waarin een partner afzonderlijk mag verblijven of waarnaar een geweld plegende partner kan naar toe gestuurd.
Ook wanneer het leven tussen samenwonende partners, gewoon onhoudbaar wordt, zonder geweld, blijven oplossingen mogelijk waarbij de partners blijvend of tijdelijk met hulp van het recht afzonderlijk kunnen wonen.
Omgangsregelingen met kinderen kunnen ook tijdens een lock down, perfect worden afgedwongen. Alle maatregelen ter bescherming van kinderen zijn per definitie dringend en noodzakelijk en kunnen op zeer korte termijn worden beslecht voor de rechtbank.
Als het echt niet meer gaat, helpt praten vaak ook niet meer en heb je hulp nodig die verder reikt dan gebabbel. Minimaliseer niet, cijfer jezelf niet weg. Hiermee bescherm je je kinderen niet en escaleert de onrust, tot de bom ontploft. Het recht is er om jou te helpen met een afdwingbare beslissing die we als advocaat voor u kunnen helpen te realiseren.
Niemand verdient geslagen te worden, beledigd te worden, de kinderen bedreigd of in nood te zien, verwaarloosd te worden, mishandeld te worden, gedomineerd te worden of het slachtoffer te zijn van narcisme of psychopathie.
Verplegers in de frontlinie op de spoeddiensten zien spijtig genoeg al te vaak patiënten die worden binnen gebracht maar ook ingevolge verwondingen van intra familiaal geweld. Bescherm jezelf niet met geweld, maar met recht.
Het cultureel of religieus delict
Ouders en andere gezinsleden mogen er vanzelfsprekend een goede of afkeurende mening op na houden aangaande de levenswijze van hun verwanten gesteund op eigen culturele of religieuze achtergrond of afkomst.
Maar dit verschaft niet het recht om met extreem geweld hun mening trachten op te dringen aan hun kinderen of partner. Dit getuigt van een gebrek aan moraliteit. In alle culturen zou het ouderlijk milieu een liefdevolle en veilige haven moeten zijn voor de kinderen ook al zijn er verschillende opvattingen en meningsverschillen omtrent elkaars manier van leven.
Het moet toch de intentie zijn van alle ouders dat hun kinderen kunnen uitgroeien tot gelukkige volwassenen.
Daden die voortdurende angsten en spanningen in het leven van hun kinderen en (aan)verwanten teweegbrengen zijn niet aanvaardbaar.
Hiermee wordt de levenskwaliteit van de slachtoffers, die moeten vluchten en onderduiken voor hun eigen familie, ernstig verminderd.
In dit geval dient een duidelijk signaal gegeven dat deze daden volstrekt ontoelaatbaar zijn zodat ertoe wordt aangezet dat gen nieuwe feiten worden gepleegd.
Zorg ervoor dat je steeds je GSM bij hebt.
Overweeg de tussenkomst van de politie.
Voor een gesprek kan je elke dag (24u op 24 u) terecht bij Teleonthaal op het nummer 106 of bij een Centrum voor Algemeen Welzijnswerk. De adressen vind je op www.caw.be of bel naar 03 366 15 40. of bel naar 1712.
Je kan ook anoniem bellen met een hulplijn voor slachtoffers van partnergeweld: op 011 26 10 60 (maandag tot vrijdag van 9-17 u), 03 542 07 93(maandag tot vrijdag van 10 tot 17 u en maandag en donderdag van 19 tot 21 u).
Chatten kan op www.slachtofferchat.be
Meer info vind je op de website www.mishandeling.be en www.horenzienenpraten.be
Steunpunt Algemeen Welzijnswerk
www.steunpunt.be
Tele-onthaal
106
www.tele-onthaal.be