Bedrijfsgeheimen betreft informatie die noch openbaar werd gemaakt, noch algemeen bekend of (eenvoudig) toegankelijk iis en die een zekere handelswaarde heeft, doordat zij essentieel zijn voor het concurrentievermogen van een onderneming, zonder dat ze daarom beschermd zijn door het intellectueel eigendomsrecht en waarbij die informatie aan redelijke maatregelen onderworpen werd om ze geheim te houden.
Bedrijfsgeheimen vergen dus geen soort registratie zij moeten wel voldoen aan volgende voorwaarden:
- Het geheim mag niet algemeen bekend of eenvoudig toegankelijk voor de personen die zich ermee bezig houden. Gewone alledaagse informatie, of ervaring die werknemers opdoen tijdens hun werk vallen hier niet onder bedrijfsgeheim..
- Het geheim moet handelswaarde hebben. Het recept om appelmoes heeft geen commerciële waarde, een recept voor een gekende drank op de markt met een onderscheidend karakter en smaak wel. Een proces om sneldrogende verf te maken in een bepaalde lakkleur van een bepaald merk, wel.
- Ter bescherming van het bedrijfsgeheim moeten maatregelen zijn genomen om de geheimhouding te verzekeren (vb. opbergen in kluizen, encryptie, beveiligingssoftware, wachtwoorden, delocatie, opslag in digitale kluizen, het afsluiten van geheimhoudingsovereenkomsten met werknemers, partners, contracten, derden...).
Bedrijfsgeheimen worden beschermd door de wet van 30 juli 2018 tegen onrechtmatig gebruik, verspreiding en diefstal.
De wet van 30 juli 2018 tot invoeging van de bepalingen inzake bedrijfsgeheimen in het wetboek van economisch recht is op 24 augustus 2018 in werking getreden. Deze aanpassing is er gekomen ten gevolge van de omzetting van Europese richtlijn 2016/943.
Een werknemer mag noch tijdens, noch na beëindiging van de arbeidsovereenkomst bedrijfsgeheimen waarvan hij in de uitoefening van zijn beroepsarbeid kennis kan krijgen, op onrechtmatige wijze verkrijgen, gebruiken of openbaar te maken. Dit verbod geldt evenzeer voor de geheimen verband met persoonlijke of vertrouwelijke aangelegenheden, waarvan hij in de uitoefening van zijn beroepsarbeid kennis kan hebben..
Voorbeelden van bedrijfsgeheimen:
- een klantenbestand,
- werkprocessen,
- technische kennis,
- een concept,
- software,
- onderzoeksgegevens,
- een strategie,
- contracten,
- formules en recepten,
- ...
Het onrechtmatig verkrijgen van bedrijfsgeheimen slaat onder meer op:• documenten,
• voorwerpen,
• materialen,
• substanties
• elektronische bestanden
waarover de houder van het bedrijfsgeheim rechtmatig beschikt en die het bedrijfsgeheim bevatten of waaruit het bedrijfsgeheim kan worden afgeleid;
dit middels:
• onbevoegd toegang nemen
• toe-eigenen
• kopiëren / fotograferen ...
andere gedragingen die, gezien de omstandigheden, worden beschouwd als strijdig met de eerlijke handelspraktijken, onverminderd de uitoefening van het recht van werknemers(vertegenwoordigers) op informatie en raadpleging
Het onrechtmatig gebruiken of openbaar maken van een bedrijfsgeheim behelst een daad zonder de toestemming van de houder van het bedrijfsgeheim gepleegd door hij :
• die het bedrijfsgeheim op onrechtmatige manier heeft verkregen;
• die een inbreuk maakt op een geheimhoudingsovereenkomst of een andere verplichting tot het niet openbaar maken van het bedrijfsgeheim;
• die een inbreuk maakt op een contractuele of andere verplichting tot beperking van het gebruik van het bedrijfsgeheim.
Het onrechtmatig karakter behelst het verkrijgen, gebruiken of openbaar maken van een bedrijfsgeheim door een persoon die op het moment van het verkrijgen, gebruiken of openbaar maken wist (of, gezien de omstandigheden, had moeten weten) dat het bedrijfsgeheim direct of indirect werd verkregen van een andere persoon die het bedrijfsgeheim op een onrechtmatige manier gebruikte of openbaar maakte.
De schending van een bedrijfsgeheim kan gesanctioneerd door de ondernemingsrechtbank:
door een veroordeling tot staking van elk onrechtmatig verkrijgen, gebruiken of openbaar maken van bedrijfsgeheimen (middels de stakingsvordering),
door het bevelen van een verbod op de verkrijging, gebruik of openbaarmaking van het bedrijfsgeheim
door het opleggen van een productieverbod,
door veroordeling tot afgifte van de inbreuk makende goederen aan een liefdadigheidsorganisatie,
door het opleggen van maatregelen die kunnen bijdragen tot de stopzetting van het onrechtmatig gebruik of openbaar maken van het bedrijfsgeheim of van de gevolgen ervan
door een bevel waarbij de inbreuk makende goederen uit de handel worden genomen
door een bevel waarbij documenten, materialen, substanties of elektronische bestanden die onrechtmatig werden verkregen of openbaar werden gemaakt worden vernietigd.
Bij gebreke aan de naleving van de door de rechter opgelegde maatregelen kan de rechter dwangsommen opleggen per verdere inbreuk op de handelingen uitgesproken onder rechterlijk verbod.
De schadelijdende houder van een bedrijfsgeheim kan daarnaast schadevergoeding vorderen van de personen die zich schuldig gemaakt hebben aan de schending, verspreiding of openbaar making van het bedrijfsgeheim.
In geval van volstrekte noodzakelijkheid en hoogdringendheid kan procedure in kort geding of bij eenzijdig verzoekschrift bij de Voorzitter van de ondernemingsrechtbank worden ingesteld teneinde beslag te leggen op de inbreukmakende goederen of de inbreukmakende goederen af te geven om ze aldus aal de handel te onttrekken.
Bijzondere regels inzake de territoriale bevoegdheid:
Deze procedures kunnen slechts worden ingesteld bij de ondernemingsrechtbanken die gevestigd zijn in het rechtsgebied van de zetel van een hof van beroep (Gent, Antwerpen, Brussel, Bergen of Luik.
Aanvullende bescherming van het geheim tijdens de procedure
Onverminderd het bestaande beroepsgeheim heeft de wetgever en vertrouwelijkheidsverplichting opgelegd aan alle personen betrokken in een gerechtelijke procedure met betrekking tot bedrijfsgeheimen. Deze bijzondere geheimhoudingsverplichting geldt niet alleen voor de advocaten, de magistraten en het gerechtelijk personeel, maar ook aan aan de partijen, getuigen, deskundigen en alle andere personen die door hun deelname aan de gerechtelijke procedure of door hun toegang tot de documenten die deel uitmaken van de procedure, kennis hebben gekregen van een bedrijfsgeheim of zelfs van een vermeend bedrijfsgeheim.
Arbeidsovereenkomstenwet
De nieuwe wet laat de mogelijkheid van een werkgever om op te treden op grond van artikel 17, 3° arbeidsovereenkomstenwet tegen een (ex-)werknemer die een bedrijfsgeheim op een onrechtmatige wijze verkrijgt, gebruikt of openbaar maakt, bestaan.
Het bedrijfsgeheim als onrechtmatig bewijs
Zonder toelating gekopieerde bedrijfsgeheimen moeten als onrechtmatig verkregen en onrechtmatig gebruikt bewijs uit het debat worden geweerd (Arbeidsrechtbank te Leuven, 1e Kamer B – 11 april 2019, RW 2020-2021, 1067)
Strafwet
Strafrechtelijke beteugeling blijft evenzeer mogelijk op grond van de schending van een fabrieksgeheim door een (ex-)werknemer (artikel 309 Strafwetboek 1867-539 Strafwetboek 2024) evenals op grond van het misbruik van vertrouwen (artikel 491 Strafwetboek 1867 - 475 Sw. 2024).
zie ook www.elfri.be - Artikel - Onthulling van fabricatie- geheimen
Verjaring
De vordering voor de ondernemingsrechtbank wegens schending van het bedrijfsgeheim verjaart na 5 jaar, waarbij de termijn van 5 jaar begint te lopen vanaf de dag die volgt op de dag waarop de schadelijder kennis heeft van de feiten én tevens van de identiteit van de schender van het bedrijfsgeheim, met een maximumtermijn van 20 jaar, vanaf de dag volgend op de feiten.
Art. I.17/1. [
1 Voor de toepassing van boek XI, titels 8/1, 9/1 en 10, hoofdstuk 4/1, gelden de volgende definities:
1° bedrijfsgeheim: informatie die aan de volgende cumulatieve voorwaarden voldoet:
a) ze is geheim in die zin dat zij, in haar geheel dan wel in de juiste samenstelling en ordening van haar bestanddelen, niet algemeen bekend is bij of gemakkelijk toegankelijk is voor personen binnen de kringen die zich gewoonlijk bezighouden met de desbetreffende soort informatie;
b) ze bezit handelswaarde omdat zij geheim is;
c) ze is door de persoon die rechtmatig daarover beschikt onderworpen aan redelijke maatregelen, gezien de omstandigheden, om deze geheim te houden;
2° houder van het bedrijfsgeheim: iedere natuurlijke of rechtspersoon die rechtmatig over een bedrijfsgeheim beschikt;
3° inbreukmaker: iedere natuurlijke of rechtspersoon die een bedrijfsgeheim onrechtmatig heeft verkregen, gebruikt of openbaar gemaakt;
4° inbreukmakende goederen: goederen waarvan het ontwerp, de kenmerken, de werking, het productieproces of het in de handel brengen aanzienlijk baat hebben bij bedrijfsgeheimen die onrechtmatig zijn verkregen, gebruikt of openbaar gemaakt.]
1 ----------
(
1)<Ingevoegd bij W
2018-07-30/18, art. 2, 064; Inwerkingtreding : 24-08-2018>
%MCEPASTEBIN%