-A +A

Wildplassers opgelet de politie kan u 24 uur opsluiten

Printervriendelijke versiePrintervriendelijke versieVerstuur naar een vriendVerstuur naar een vriend

Op 13 maart 2011 werd ons kantoor op de hoogte gesteld dat een man op zaterdag 12 maart in een doorgangscel werd opgesloten gedurende 10 uur zonder eten of drinken, zonder recht op een telefoontje. Na de vaststelling door de politie is hij wel eerst gevlucht (al dan niet met open rits). Wellicht heeft hij ze gelukkig tijdig kunnen dichtmaken, gezien er geen klacht is wegens openbare zedenschennis.

Hij heeft wel aanvankelijk ontkend de “wildplasser" te zijn. Typisch in dergelijke gevallen om de druk te verhogen, macht uit te oefenen en een bekentenis af te dwingen heeft men hem dan maar 10 uur opgesloten. 

Wanneer u nu ook de link http://www.elfri.be/node/5257  even doorneemt, kan u zich toch stilaan de vraag stellen:

1. Waar zijn billijkheid en tolerantie gebleven in zaken die vroeger met de vermanende vinger konden opgelost
2. Of we niet allen in voorlopige vrijheid leven en politiediensten misbruik maken van hun recht tot administratieve aanhouding wanneer ze in hun eer gekrenkt worden, zelfs wanneer we gebruik maken van ons grondwettelijk recht ons zelf niet te beschuldigen…. kunnen ze ons zomaar zonder eten en drinken en zonder dat we iemand kunnen verwittigen in de bak kunnen gooien;
3. Hoe ingewikkeld is de wetgeving in dit kleine landje. Iedereen is verondersteld de wet te kennen, maar heeft u ook de verschillen opgemerkt in de wetgeving tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel, om dan nog maar te zwijgen van de verschillen van gemeente tot gemeente. Wie als toerist eens een weekendje Lier plant, doet er goed aan eerst grondig het “Lierse strafwetboek” te raadplegen. Er wordt hier verwezen naar Lier omdat deze de meest uitgebreide overlastregeling hebben bedacht. Zero-tolerantie moet je dus soms wel zeer letterlijk nemen.
4. Er was een tijd dat men begrip kreeg voor vrouwen die plots “moesten” en om de discriminatie tegen te gaan ten aanzien van mannen die wel eens een boom konden gebruiken werd de plasteut uitgevonden. Nu riskeren we als man en vrouw zelfs een verblijf van 24 uur in een huis van arrest wanneer we even langs de baan gestopt zijn of in een parkje een discreet plekje gevonden hebben om een plasje te doen.

Wetgeving: 
Maximale duur van aanhouding:
art 12 Grondwet (24 oktober 2017 tot wijziging van de termijn van 24 uur naar 48 uur)
"Behalve bij ontdekking op heterdaad kan niemand worden aangehouden dan krachtens een met redenen omkleed bevel van de rechter dat uiterlijk binnen achtenveertig uren te rekenen van de vrijheidsberoving moet worden betekend en enkel tot voorlopige inhechtenisneming kan strekken.".
Nuttige tips: 

Taaltip voor alle wildplassers

zeg nooit wilde plasser tegen een wildplasser

Hoe vervoeg je het werkwoord wildplassen?

Fout zijn: Ik plas wild en ik heb wild geplast en ik plaste wild:

Maar:

Ik wildplas / Ik wildplaste
Gij wildplast / Gij wildplaste
Hij wildplast / Hij wildplaste

Wij wildplassen / Wij wildplasten
Jullie wildplassen / Jullie wildplasten
Zij wildplassen / Zij Wildplasten

Ik heb gewildpast /
Hij heeft gewildplast
Gij hebt gewildplast

Wij hebben gewildplast
enz...
 

Gerelateerd
Nog dit: 

0
Uw beoordeling Geen
Aangemaakt op: zo, 13/03/2011 - 22:15
Laatst aangepast op: wo, 29/11/2017 - 11:48

Hebt u nog een vraag?

Hebt u nog een vraag in dit verband, klik dan hier om uw vraag aan ons te stellen, of meteen een afspraak te maken voor een consultatie.

Aanvulling

Heeft u een suggestie, aanvulling of voorstel tot correctie met betrekking tot deze pagina? Gebruik dit adres om het te melden.